Duurzaam wonen: Nicolyn wipte tegels en heeft nu de ultieme groene tuin
Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, maar hoe doe je dat eigenlijk? BEDROCK gaat op onderzoek uit en spreekt met inspirerende pioniers op dit gebied. Mensen die kiezen voor een andere, minder conventionele manier van wonen. Deze week spraken we Nicolyn Dijkstra die op een haalbare manier voor een groene tuin ging.
Toen ze haar woning betrok, was de tuin typisch Nederlands: vol met tegels en vooral heel grijs. Niets voor Nicolyn. Ze besloot tegels te wippen en maakte binnen de kortste keren een groen paradijs van haar tuin.
Duurzaam wonen: Nicolyn ging voor een groene tuin
Voor Nicolyn was het geen moeilijke keuze: die overdaad aan tegels moest eruit en plaatsmaken voor een groen alternatief. Ze ziet duidelijk dat we allemaal onderdeel van de natuur zijn. “Dat lijken we soms te vergeten: dan zien we de aarde alleen als bron van grondstoffen.” Dit inzicht deed haar mede besluiten om voor een groenere tuin te kiezen. Wat ook meespeelde? Haar liefde voor de natuur. “Een uurtje in de tuin klussen na een drukke werkdag doet me aarden en weer bij mezelf komen. Ik ben gewoon heel graag buiten.”
In plaats van haar leven compleet overhoop te gooien, besloot ze om zo duurzaam mogelijk te leven in haar nieuwbouwhuis. Om te beginnen dus met de tuin.
Te veel betontuinen
Als je het Nicolyn vraagt, zijn er te veel betontuinen in Nederland. Dat werd ook meermaals door onderzoeken bewezen: al die tegels zorgen ervoor dat water bij flinke regenbuien niet weg kan stromen. Vooral bij nieuwbouwhuizen is dit het geval; juist daar is een groene tuin dan ook zo gewenst.
Niet alleen voor die stortbuien, ook voor de bijen moest het een paradijs worden. Én voor Nicolyns twee konijnen, die vrij buiten rondrennen wanneer het gezin thuis is. Gras en planten, dat hopt nou eenmaal lekkerder dan een harde, grijze tegel.
Toen de tegels eenmaal gewipt waren, was het tijd om daar groen voor terug te plaatsen. Véél groen: van een grasmat tot klimplanten, druivenplanten en potten vol ander moois. Een regenton, duurzame verlichting en een hangmat maken het af. Zo is die tuin een plek waar Nicolyn zo veel mogelijk tijd doorbrengt. Het is haar eigen groene paradijsje binnen de nieuwbouwwijk waar ze woont. Hiermee laat ze zien: duurzaam wonen kan ook heel laagdrempelig zijn, je hoeft er niet voor naar de andere kant van de wereld te verhuizen.
Duurzaam wonen: Bibi woont in een hutje op een Portugees landje