Duurzaam wonen: dit bejaardenhuis lijkt op een kuuroord met eigen moestuin
Om eerlijk te zijn kijkt niemand uit naar de verre toekomst: wonen in een bejaardenhuis. Als je op je dertigste of veertigste denkt aan die tijd, hoop je dat je nog thuis woont of op z’n minst met een groep vrienden. Want iedereen die weleens een bezoek aan opa of oma in het bejaardentehuis heeft gebracht, weet hoe ongezellig het daar kan zijn. Alleen de geur al vergeet je niet snel. Gelukkig is er nu een heel ander toekomstperspectief: deze ouderen kunnen duurzaam wonen in een wel heel bijzonder bejaardenhuis!
En met de bezuinigingen en individualisering lijkt het er niet beter op te worden. Toch komen er stilletjes aan steeds meer initiatieven waar ouderen wél fijn kunnen wonen. Neem Appleby Blue in Londen! Alleen de naam al klinkt gezellig.
Appleby Blue: duurzaam wonen wordt realiteit in dit bejaardenhuis
In The Guardian wordt uitgebreid beschreven hoe 65+’ers voor een betaalbare prijs in gezamenlijk wooncomplex leven. En met plezier! Dit zogenaamde almshouse zoals een bejaardenhuis ook wel wordt genoemd, lijkt eerder op een Alpine Spa hotel. Niks duidt op een treurige bedoeling waar oudjes zitten weg te kwijnen achter de geraniums.
Wijn drinken en yogasessie’s
Het wooncomplex, opgezet door United St Saviour’s, straalt rust uit met houten muren, grote glazen ramen en een rustgevende binnentuin. De woning is gevestigd in het centrum van de stad met veel wijnbarretje’s om de hoek. De bewoners kunnen mensen kijken, samen de hort op en een beetje rommelen in een eigen moestuin. Ook worden er yogasessie’s en filmavonden georganiseerd.
“Mensen worden op latere leeftijd zo vaak in ongezellige plekken weggestopt. Wij zijn hier om een optie te bieden aan mensen die zelfstandig willen wonen in het centrum van de stad, en plezier willen hebben op latere leeftijd”, zegt directeur Martyn Craddock tegen The Guardian.
Gelukkig oud worden
Op de begane grond vinden gezamenlijke kooksessies plaats in de grote horecakeuken om de start van de Nationale Curryweek te vieren. Het is een drukke bedoeling, gedeeltelijk gecoördineerd door dr. Sophia Amenyah van het onderzoekscentrum voor veroudering en dementie van Bournemouth University.
Zij en een andere academicus zullen een jaar lang in het gezellige bejaardenhuis wonen om de impact van het verbouwen van voedsel, samen koken en eten op de gezondheid, het welzijn en de sociale verbondenheid van de bewoners monitoren.
“We willen dat ons onderzoek anderen in de huisvesting- en verouderingssector informeert en beïnvloedt. Om echt te begrijpen hoe we mensen niet alleen kunnen helpen om langer te leven, maar ook om langer góed te leven”, aldus de onderzoeker tegen The Guardian. Eerder toonde ze aan dat mensen tot maar liefst tweeënhalf jaar langer leven als sociaal isolement tegen wordt gegaan.