Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Duurzaamheid 1 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Je huis duurzaam koelen in de zomer; hoe doe je dat?

Op BEDROCK delen wij wekelijks een duurzaam dilemma. Deze week hebben we het over duurzaam koelen in de zomer. Wanneer de temperaturen stijgen, is het verleidelijk om de airco op volle toeren te laten draaien, maar wist je dat er ook milieuvriendelijke manieren zijn om een koele omgeving te creëren tijdens zwoele en soms benauwde zomerdagen?

De vraag is: hoe houd je je huis en je hoofd koel als het écht heet wordt op een geldbesparende manier?

Duurzaam koelen in de zomer

De zomers in Nederland worden steeds warmer, en daarmee neemt ook de behoefte aan verkoeling in huis toe. Dit blijkt wel uit de stijging van het gebruik van airco’s. Ook kom je online talloze tips en adviezen tegen om de hitte te bestrijden. Denk aan natte lakens voor het raam of bevroren waterflessen voor een ventilator, maar eigenlijk krijg je pas echt een koel huis door het buiten houden van warmte.

Door het nemen van preventieve maatregelen, geef je warmte geen kans om binnen te dringen. Dit is niet alleen effectiever en leuker voor je portemonnee omdat je niet de kosten hebt van een constant blazende airco. Duurzaam koelen is ook beter voor het milieu. Daarom is het voor de gemiddelde Nederlander verstandig om duurzamere alternatieven te overwegen. We hebben een aantal van deze alternatieven voor je op een rijtje gezet:

Goede buitenzonwering

Rolluiken zijn een effectieve manier om warmte buiten te houden en je huis koel te houden. Het nadeel is wel dat je niet binnen van de zomerse dagen kunt genieten wanneer ze gesloten zijn. Als je de zon wil weren zonder het raam volledig af te sluiten, zijn er twee opties: een zonnescherm of screens.

Een zonnescherm zorgt voor verkoeling door een schaduw over het raam te werpen, maar behoudt nog steeds daglicht. Screens zijn iets minder effectief dan rolluiken, maar voorkomen wel dat de warmte naar binnen dringt. Rol de screens uit voordat de zon begint te schijnen. Zo voorkom je dat de zon op je ruit schijnt en er warme lucht naar binnen stroomt.

Let wel: wees voorzichtig met raambekleding in huis. Wanneer de zon op je ruit valt, is de warmte al binnen. Dit is niet alleen slecht voor je raamdecoratie, maar ook voor je ruit. Dit kan namelijk een thermische breuk veroorzaken: een barst in het raam die spontaan ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Zorg daarom voor de juiste buitenzonwering. Zo blijft je woning koel én blijven je raam en raambekleding heel.

Zonwerend glas of folie

Zon- of warmtewerend glas houdt de hitte van de zonnestralen tegen, zodat de binnentemperatuur aangenamer blijft. Door de hoge isolatiewaarde van het glas, blijft koele lucht binnen. Zonwerend glas verschilt van gewoon dubbel glas, omdat het metalen en coatings bevat die het zonlicht absorberen of weerkaatsen. Mocht je het vervangen van ramen een te drastische maatregel vinden, kun je ook eerst experimenteren met zonwerende folie om te kijken wat het effect is.

Bodemwarmtepomp met warmtewisselaar

Wist je dat je met sommige warmtepompen ook je huis kunt verkoelen? Een bodemwarmtepomp met warmtewisselaar bevat bodemlussen die in de zomer koel water door je woning laten stromen en dus ook als koelbron functioneert.

Sedumdak

Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Dit dak is begroeid met sedum, ook wel vetplantjes genoemd en is een duurzame manier om je huis koel te houden. Op warme dagen verkoelen deze planten het huis door water te verdampen via hun bladeren. Hierdoor blijft het in de gehele woning lekker koel.

Tip: ook in de zomer is goede ventilatie belangrijk voor gezonde binnenlucht in huis. Zorg ervoor dat er altijd een ventilatierooster openstaat in de ruimtes waar je bent. Als je geen ventilatierooster hebt, zet dan een raam of deur op een kier. Om af te koelen kun je vroeg in de ochtend of ‘s avonds na zonsondergang deuren en ramen tegen elkaar openzetten om frisse lucht binnen te laten stromen.

Budget tips: wil jij je huis koel houden, maar beschik je niet over de tijd, ruimte of het budget om aanpassingen aan jouw woning te maken? Met deze tips van de experts van Gezond Binnen hou jij alsnog zo veel mogelijk warmte buiten:

1. Lucht je huis ‘s ochtends of ‘s avonds

Zet deuren en ramen tegen elkaar open. Zo kan frisse lucht door het huis stromen. Sluit zodra het weer opwarmt alle gordijnen, ramen en deuren. Deze techniek wordt ook wel Mediterraans koelen genoemd, omdat het oorspronkelijk werd toegepast in landen als Griekenland, Spanje en Italië.

2. Vermijd elektrische apparaten

Elektronica geeft warmte af, dus probeer (waar het kan) apparaten als stofzuigers en computers zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor het gebruiken van ovens en kookplaten. Dus kies bijvoorbeeld op de warme zomerse dagen voor een heerlijke maaltijdsalade.

3. Houd het temperatuurverschil beperkt wanneer je airconditioning gebruikt

Zorg ervoor dat de binnentemperatuur maximaal 5 ̊C kouder is dan de buitentemperatuur.

Deze tips waarmee je duurzaam koelen mogelijk maakt, werden met BEDROCK gedeeld door Remi Hompe, voorzitter consumentenplatform Gezond Binnen.

Duurzaam dilemma: is een e-reader of een fysiek boek de beste optie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️