Duurzaam dilemma: omhoog schijnende tuinverlichting is slecht voor de natuur
De tuin is de ideale plek om bezig te zijn met de natuur. We poten leuke plantjes en hangen vogelhuisjes op. Dat is alleen maar positief, maar dat we omhoog schijnende tuinverlichting gebruiken om dit ‘s avonds nog te kunnen bewonderen, is een minder goed idee.
Als de zon buiten schijnt, pakken we het liefst zo snel mogelijk ons tuinmeubilair erbij. We proberen nog te genieten van de laatste zonnestraaltjes en het liefste in een mooie en gezellige tuin.
Als we ‘s avonds onze tuin in kijken, zien we het liefste niet een donker gat. Daarom nemen veel mensen tuinverlichting. Wat nu erg populair is, is de omhoog schijnende tuinverlichting.
Het licht schijnt van onder naar boven en kan op deze manier op een mooie manier paden belichten aan de zijkanten of bomen en planten in de spotlights zetten. Waar we minder snel bij stil staan, is wat voor effect dit heeft op de natuur.
Het effect van omhoog schijnende tuinverlichting
Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland en Natuurlijk Westland, zet zich op vele manieren in voor de natuur. Volgens hem is de totale natuur op twee ritmes ingesteld, het ritme van de zonsopkomst en zonsondergang en een ritme van de maan.
“Die vrolijke, rechtopstaande lampen halen de dieren uit hun ritme en dat is niet goed. Ze worden er door afgeleid, ze krijgen minder rust en raken in de stress. Hetzelfde geldt voor ons”, vertelt hij.
Chaos in de dierenwereld
Dieren raken verward en verliezen hun dag- en nachtritme. Door de verlichting denken ze bijvoorbeeld dat het dag is en in plaats van te rusten, blijven ze actief.
Hun grote vijanden, zoals vleermuizen, zijn ‘s nachts wakker en kunnen de dieren aanvallen. Volgens Van Poelgeest ontstaat er hierdoor chaos.
Ook raken de nachtvlinders in de war, vertelde hij eerder aan Het Hele Westland. Doordat deze soort vlinder alleen maar vliegt in het donker, gaan ze in rust als ze overbelichte lichtpunten zien.
Op deze manier vermeerderen ze zich niet meer, de dieren planten zich namelijk alleen ‘s nachts voort. Op lange termijn kan dit er zelfs voor zorgen dat ze uitsterven en dat zou jammer zijn, want we zien de vlinders graag rondfladderen in onze achtertuin.
Weg met de omhoog schijnende tuinverlichting, houd je tuin donker
Volgens van Poelgeest kan je het beste je tuin donker houden. “Er komt steeds meer licht bij, maar er moet juist licht af. Dus laat gewoon je tuin lekker donker”, zegt hij. “Geniet van de manenschijn, geniet ervan als het donker is en geniet ervan als het volle maan is. Dat ritme is ook goed voor ons.”
5 tips van de boswachter voor een klimaatproof tuin (+ win een biologisch tuinpakket)