Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 8 apr 2025
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: ‘Zal ik om kosten te besparen een kamer in mijn Amsterdamse appartement verhuren?’ 

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij regelmatig een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Joelle (34). Joelle vraagt zich af of ze een kamer in haar Amsterdamse appartement moet verhuren om kosten te besparen.

“Ik ben ontzettend trots op het feit dat ik een eigen appartement in Amsterdam heb kunnen kopen. Het was een droom die uitkwam en ik geniet nog steeds van mijn plekje in de stad. Maar als ik eerlijk ben, merk ik dat de maandlasten steeds zwaarder wegen. Mijn hypotheek is fors, de servicekosten stijgen, en laten we de torenhoge energierekeningen niet vergeten.

Op zoek naar een huisgenoot 

Mijn vrienden zeggen al een tijdje: ‘Waarom ga je niet gewoon een huisgenoot zoeken? Je hebt die extra kamer toch over?’ En ja, dat is waar. Mijn appartement heeft een tweede slaapkamer die nu vooral fungeert als rommelhok en plek voor de wasdroger. Als ik deze kamer zou verhuren, zou dat me honderden euro’s per maand schelen. Geld dat ik goed kan gebruiken, zeker nu alles duurder wordt.

Geen rekening houden

Toch is er iets dat me tegenhoudt. Ik ben al een tijdje single en ik heb het eigenlijk best fijn zo. Ik kan doen en laten wat ik wil, zonder rekening te hoeven houden met iemand anders. Wil ik om 23.00 uur nog een serie bingewatchen in de woonkamer? Geen probleem. Laat ik de afwas een keer staan? Niemand die er iets van zegt.

Veilige plek

En dan is er nog de vraag: wie ga ik in huis nemen? Een student die elke avond vrienden over de vloer heeft? Iemand die de keuken nooit schoonmaakt? Of, nog erger, iemand met wie het totaal niet klikt? Ik ken genoeg horrorverhalen van mensen die een huisgenoot namen en er later spijt van kregen. En omdat ik een koopappartement heb, ligt dat nog gevoeliger. Het is niet alsof ik iemand er zomaar weer uit kan zetten als het niet werkt. Dit is míjn huis. Míjn veilige plek.

Bewust te leven 

Een ander aspect dat meespeelt, is duurzaamheid. Ik probeer zo bewust mogelijk te leven: ik eet grotendeels plantaardig, koop veel tweedehands en let op mijn energieverbruik. In theorie zou het delen van mijn woning ook een duurzame keuze zijn. Twee mensen in één huis betekent minder energieverspilling en efficiënter gebruik van ruimte. Maar als ik daar echt zo zwaar aan tilde, had ik die kamer allang verhuurd, denk ik dan ook weer.

Dilemma

Ik zit dus in dubio. Mijn bankrekening zou enorm opgelucht zijn als ik iemand zou toelaten in mijn huis. Maar mijn gevoel zegt dat ik mijn vrijheid en rust niet zomaar moet opgeven. En dan blijft de vraag: wat weegt zwaarder? Heeft iemand ervaring met een huisgenoot nemen terwijl je een koopwoning hebt? Of ga ik spijt krijgen als ik die stap zet?”

Ook Laura heeft een duurzaam dilemma. Laura wil voor haar nieuwe huis wat meubels bij de kringloop kopen, maar haar vriend wil dat absoluut niet. Hij vindt het maar vies. Lees hier haar verhaal.

Duurzaam dilemma: ‘Ik baal ervan dat mijn vriend veel geld uitgeeft aan dure maaltijdboxen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️