Duurzaam dilemma: ondanks extreme droogte tóch mineraalwater bottelen
Hoe duurzaam is mineraalwater? Afgelopen week lazen wij in het FD een artikel over Volvic, een mineraalwaterfabrikant, die ondanks extreme droogte gewoon mineraalwater blijft bottelen.
De droogte in de Franse Auvergne zorgt ervoor dat veel ondernemers hun watergebruik moeten beperken. Dat geldt niet voor de waterbedrijven die grote hoeveelheden mineraalwater blijven oppompen. De markt van luxe water is op dit moment alles behalve duurzaam te noemen. En toch drinken juist veel mensen met een bewuste levensstijl, mineraalwater.
Zo adviseerde een hormooncoach mij onlangs nog om kraanwater écht te vermijden. Ongefilterd kraanwater zou vol met (uitgeplaste) hormonen zitten, leert ook de methode van Ralph Moorman ons. Volgens Het Voedingscentrum klinkklare onzin, maar daar gaat het nu niet over.
Duurzaam mineraalwater bestaat niet
Waar we in dit artikel over uitweiden is de duurzaamheid van mineraalwater. Want hoe houdbaar is dit luxe water nog? Terwijl de verkoop van mineraalwater de afgelopen jaren is toegenomen (volgens Nielsen Retail Data is er een stijging van 50 procent), wordt water in de wereld steeds schaarser.
Unicef meldt dat sinds 1990 2,6 miljard mensen toegang hebben tot drinkwater. Helaas zijn er nog steeds 2,1 miljard kinderen en volwassenen die geen schoon water kunnen drinken.
Waterschaarste als gevolg van droogte
Dat er steeds minder schoon drinkwater beschikbaar is, heeft onder andere te maken met klimaatverandering. In het westen merken we dit nauwelijks, behalve als we in de zomer moeten oppassen met het gazon besproeien, douchen of zwembaden vullen. Een luxeprobleem.
Want elders in de wereld is het allang geen luxeprobleem meer, maar een ramp. Stel je voor dat je geen schoon drinkwater hebt of uren moet lopen voor een klein beetje water. Vooral in afgelegen gebieden, zoals Sub-Sahara Afrika, is dit het geval. Omdat het voor de meeste mensen een ver-van-hun-bed-show is, maken ze zich nog niet druk.
Er wordt aan gewerkt
Waar de meeste mensen, vooral op vakantie, nog achteloos flessen mineraalwater inslaan, wordt er achter de schermen al gekeken naar een betere toekomst. Zo heeft het eerder genoemde Volvic beloofd om 10 procent minder water op te pompen, nog voor 2024, meldt het FD.
Volgens andere bronnen heeft ook Evian stappen genomen nadat ze negatief in het nieuws kwamen omdat er pesticide in het hoog aangeschreven water bleken te zitten. Inmiddels gebruiken ze geen pesticiden meer en streven ze naar meer biodiversiteit in de omgeving van waterbronnen.
Ondanks alle stappen en duurzame beloftes (de websites van waterfabrikanten staan er vol mee), is er nog een lange weg te gaan. De impact van het klimaat op waterschaarste verander je niet zomaar. Gaat mineraalwater daarom steeds duurder en alleen toegankelijk voor de elite worden? Terwijl de arme mensen steeds minder water mogen gebruiken of meer moeten betalen voor ‘normaal kraanwater’? Want door de schaarste worden de waterprijzen steeds duurder. Volgens Business Insider betalen we in 2023 50 euro meer per huishouden om water te blijven drinken.
Is er een beter alternatief?
Niet overal ter wereld komt drinkbaar water uit de kraan, en dan is mineraalwater een must. Mineraalwater helemaal vermijden, is daarom niet altijd een optie. Alleen: wees je wel bewust van de impact van mineraalwater. Veel grondwaterbronnen zijn in het bezit van multinationals en de natuur lijdt nog steeds onder het te veel en te snel winnen van grondwater, wordt geschreven op de website van Milieudefensie.
Thuis zou je een waterfilter kunnen overwegen en als dit te duur in aanschaf is, gebruik dan gewoon een kan met een goede filter. Duurzaam mineraalwater maken is een lang proces. Want naast waterschaarste hebben ook de verpakking en het vervoer een grote impact.
De CO2 die uitgestoten wordt bij de productie van bron- en mineraalwater is vierhonderd keer hoger dan die van kraanwater, meldt Milieudefensie online. De beste manier om zelf een steentje bij te dragen, is door héél bewust om te gaan met water. Probeer geen water te verspillen en steun projecten die schoon drinkwater voor iedereen toegankelijk willen maken.
Duurzaam dilemma: vrouwen worden gedwongen om seks te hebben in ruil voor drinkwater