Duurzaam dilemma: bloemen zijn sfeerverhogend maar slecht voor het milieu
Bloemen worden het hele jaar door verkocht en zorgen voor meer sfeer in huis. Je haalt de natuur in huis, zou je misschien denken. De werkelijkheid is het eigenlijk helemaal niet zo goed voor de milieu en het klimaat.
In totaal worden er in Nederland 12 miljard bloemen verkocht.
De bloemenindustrie is een hoog risico
Een bosje bloemen is zeker niet duurzaam, in werkelijkheid is de bloemenindustrie erg vervuilend. Bloemen komen uit verwarmde kassen, dit kost heel veel gas en levert ook veel CO2-uitstoot op.
Veel bloemen worden ook ingevlogen vanuit verre landen. Rozen komen bijvoorbeeld vaak uit Afrika. Het invliegen zorgt al voor veel CO2-uitstoot omdat ze gekoeld vervoerd moet worden.
Dit heeft allemaal effect op het klimaat. Greenpeace deed in 2018 onderzoek naar hoe giftig Valentijnsboeketten zijn voor bijen en andere insecten en trof 43 verschillende bestrijdingsmiddelen aan. Waar kunnen we nog duurzame bloemen halen?
Pluktuin
De duurzaamste manier om aan bloemen te komen is de pluktuin. Een pluktuin is een tuin waar je voor een mooi prijsje zelf allerlei verschillende bloemen mag plukken. De pluktuinen zijn wel seizoensgebonden, de veldbloemen bloeien vanaf juli tot september.
Misschien wist je het nog niet, maar Nederland bezit best veel pluktuinen. Elke provincie heeft er wel eentje. Zeker de moeite waard om er eentje te bezoeken.
Wist je dat je ook je eigen pluktuin kunt maken? Kies een stuk grond waar in ieder geval de halve dag zon op schijnt en zaai welke bloemen je wilt. Zorg er wel voor dat de stengels lang genoeg zijn voor een vaas en dat ze een beetje snel bloeien zodat je er zo snel mogelijk van kunt genieten.
Waar moet ik op letten bij het kopen van bloemen?
Het geven en krijgen van bloemen blijft natuurlijk leuk, maar kan dit niet duurzamer? Dit zijn vier tips voor duurzamere bloemen.
Vermijd bloemen uit het buitenland
Bloemen uit het buitenland zijn het minst duurzaam, denk aan rozen, orchideeën en chrysanten. Deze komen vaak uit Afrika en Zuid-Amerika en ze leggen daardoor aardig wat kilometers af voordat ze in Nederland aankomen.
Dat betekent niet dat bloemen uit Nederland wel duurzaam zijn. Ook wij belasten het klimaat door het in grote kassen te kweken. Deze kassen hebben veel water en energie nodig. Ook wordt er gebruik gemaakt van gifstoffen die terecht komen in de lucht en het water, wat weer effect heeft op de biodiversiteit. Van de bloementeelt is maar 1 procent biologisch.
Verpakkingsmateriaal
Gooi je de plastic verpakking van een bloemstuk gelijk weg wanneer je thuis bent? Vraag voortaan om een papierenverpakking. Ziet er leuk uit en scheelt afval.
Keurmerken
Let tijdens het kopen van bloemen op keurmerken die op de verpakking staan. In de Keurmerkenwijzer vind je alle keurmerken waar je op kunt letten. Je hebt keurmerken voor biologische bloemen. Dit is een goede keuze als je op gifgebruik wilt letten, maar ook op bijvoorbeeld de veiligheid van bijen.
Daarnaast heb je ook het Fairtrade keurmerk dat rekening houdt met niet alleen het milieu maar ook de arbeidsomstandigheden.
Hollandse Bloemenkalender
Milieu Centraal heeft de Hollandse Bloemenkalender. Deze kalender laat zien welke bloemen per maand de beste keuzes zijn voor het klimaat. Er wordt hierbij gekeken naar hoeveel CO2 er in de lucht komt per bloemsoort.
Zo kunnen we op een duurzame manier genieten.