Duurzaam dilemma: Zal ik als vegetariër weer vlees gaan eten, omdat het volgens mijn huisarts beter is voor mij?
Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Sabine. Sabine (29) twijfelt of ze weer vlees moet gaan eten, omdat het volgens haar huisarts beter is voor haar gezondheid.
“Al twaalf jaar ben ik vegetariër. Op mijn zeventiende heb ik bewust de beslissing gemaakt om geen vlees meer te eten. Ik vond en vind het nog steeds erg zielig voor de dieren. Het liefst was ik er dan ook gewoon mee doorgegaan.
Erg moe
De laatste maanden was ik erg moe. Ik dacht dat het door mijn vele werk kwam. Toen ik het wat rustiger op mijn werk had en de moeheid aan bleef houden, wist ik dat het dat niet kon zijn. Maar wat was het dan wel? Ik besloot een afspraak te maken bij de huisarts. Zij liet mij de volgende ochtend bloedprikken.
Bloedarmoede
Al snel kreeg ik de uitslag van het bloedonderzoek: bloedarmoede. Volgens mijn huisarts moest ik gewoon weer vlees gaan eten, dan zou mijn bloed snel een stuk beter zijn én zou ik niet meer moe zijn. Ik was daar niet blij mee, want ik wilde eigenlijk helemaal geen vlees eten. Nooit meer.
Andere opties
Ik besloot daarom, heel eigenwijs, om het eerst met extra vitamines en ander voedsel te proberen. Dit heb ik uiteindelijk drie maanden geprobeerd, tot twee weken terug. Daarna mocht ik weer bloedprikken. Helaas bleek ik nog steeds bloedarmoede te hebben. Ik baalde natuurlijk als een stekker.
Enige optie
Volgens de huisarts is er echt maar een optie voor dit probleem: weer vlees gaan eten. Biefstukken, zelfs meerdere biefstukken per week. Ik moet er niet aan denken, maar ik wil mij wel beter gaan voelen, want ik heb me nog nooit zo moe gevoeld.
Dilemma
Wat moet ik nu doen? Moet ik als vegetariër weer vlees gaan eten, omdat het volgens mijn huisarts beter is voor mijn gezondheid? Of zal ik eigenwijs zijn en eerst nog andere opties proberen. Ik weet het niet meer.”
Duurzaam dilemma: goedkoper normaal of duur biologisch vlees eten?