Waarom jij wilt investeren in duurzaam beddengoed (als je de kans hebt)
Niets slaapt zo lekker als een vers opgemaakt bed. De geur van fris wasmiddel, haast nog krakend beddengoed dat klaar ligt om heerlijk in geslapen te worden. Een goede nachtrust is misschien wel één van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je mentale en fysieke gezondheid. Een beetje investeren in een fijne slaapplek, is daarom altijd een goed idee. Al helemaal als je er een duurzame slaapplek van maakt. We leggen uit waarom ook jij wilt investeren in duurzaam beddengoed.
Eerlijk is eerlijk, toen ik voor mijn 26e verjaardag van vrienden duurzaam beddengoed kreeg, voelde ik me officieel geen wilde twintiger meer, maar een bijna-dertiger die haar slaap toch echt op prijs stelt. Maar goed, we slapen gemiddeld 32 jaar van ons leven, dus hé daar mogen we best een beetje in investeren, toch?
Investeren in een duurzaam beddengoed
Een schoon bed met lakens gemaakt van een duurzaam materiaal is toch wel hét ultieme geluksmoment als je het aan de BEDROCK-redactie vraagt. Behalve dat je de kwaliteit van materialen die een duurzame en biologische afkomst hebben gewoon kunt voelen, je daar langer mee doet omdat het materiaal kwalitatief hoog is, maak je door te kiezen voor duurzaam materiaal ook een groene keuze.
Veel beddengoedsets worden gemaakt van katoen, maar helaas niet van biologisch katoen. Minder dan één procent van al het beddengoed is nu gemaakt van biologische oorsprong. Dat kan beter!
Veel watergebruik
Als het hebben over kleding of materialen als katoen, dan gaat dat helaas al-tijd gepaard met een hoop vervuiling. Om katoen te kunnen maken, heb je bijvoorbeeld veel water nodig. Voor het maken van één T-shirt heb je zo’n 2700 (!) liter water nodig. Laat staan wat je nodig hebt voor een set beddengoed.
Biodiversiteit
Het intense watergebruik kan zorgen voor het nodige gebrek aan watertekort, al helemaal op plekken waar het al hartstikke droog is. Nu is al niet al te best gesteld met de biodiversiteit op aarde, dus het intensief uitputten van de grond op droge plekken zorgt voor een nóg ongezondere biodiversiteit.
Arbeidsomstandigheden
Ook zijn de arbeidsomstandigheden in de landen waar katoen wordt verbouwd niet altijd even goed. In sommige landen wordt er niet goed in de gaten gehouden hoeveel uur er gewerkt wordt en wat de echte minimumlonen zijn, wat de werkers op het land niet beschermd.
Dierlijke materialen
Al eerder schreven we over het gebruik van dierlijke materialen in dekens: Detox van dons: waarom het echt geen fijn idee is in jouw beddengoed. Vaak wordt er bij het gebruik van wol, maar vooral dons niet bepaald rekening gehouden met het welzijn van de dieren.
Als je eenmaal weet dat je ligt onder een deken waar veel watergebruik, geen fijne arbeidsomstandigheden en het gebruik van niet biologisch-dierlijk materiaal mee gepaard gaat, slaapt het toch echt een stuk minder lekker…
Biologische beddengoed
Waar je kleding te pas en te onpas kunt shoppen, kom je bij het uitzoeken van beddengoed niet zo vaak voor de keuze te staan om weer eens lekker een nieuw setje uit te zoeken. Daarom is het des te fijner om het beddengoed dat je hebt, met zorgvuldigheid uit te zoeken.
Dit is hoe vaak je je beddengoed eigenlijk zou moeten wassen
Niet alleen omdat je er elke dag weer van kan genieten omdat beddengoed van duurzaam materiaal heerlijk stevig aanvoelt, maar ook omdat je weet dat het van biologische komaf is. Bij BEDROCK zijn we daarom groot fan van duurzame materialen, of het nu gaat om kleding, beautyproducten óf beddengoed. Elke duurzame keuze is er eentje, maar dan moet je wél even weten waar je zijn moet.
Onze nieuwste vondst is het lokale, Nederlandse beddengoed bedrijf Yumeko. Het beddengoed is allemaal gemaakt van fairtrade katoen en komt in eindeloos veel romantische tinten als zacht en oude roze, kaki, beige en licht groen bijvoorbeeld. Door lokale en duurzame ondernemers te steunen, zorg je dat duurzame keuzes langzamer steeds meer de standaard worden.
Dat slaapt pas lekker!