Dutjes zijn niet alleen voor baby’s: dit is waar ze allemaal goed voor zijn
Cafeïne inruilen voor slaap kan een slimme aanpak zijn om de dag door te komen en ook nog iets goed te doen voor je gezondheid. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een dutje zowel lichamelijke als geestelijke voordelen kan opleveren. En dat geldt niet alleen voor baby’s.
Dit is waar dutjes allemaal goed voor zijn en hoe je er een pro in wordt.
Onmiddellijke boost van energie
Hoe ga jij om met een dip in je energielevel gedurende de dag? Veel mensen grijpen dan naar een tweede, derde of vijfde kop koffie. Anderen nemen een colaatje of iets zoets. Maar zou het niet veel beter zijn om even toe te geven aan de vermoeidheid en een klein dutje te doen? Het wordt niet voor niets een powernap genoemd.
“Een powernap verwijst naar een zeer korte slaapperiode van ongeveer 20 minuten en niet langer dan 30 minuten,” zegt Dr Rebecca Robbins; slaapwetenschapper, docent geneeskunde aan de Harvard Medical School en co-auteur van Sleep for Success. “Soms is 10 minuten zelfs voldoende. De sleutel is dat je in de lichtere stadia van de slaap blijft, wat resulteert in een onmiddellijke boost van energie en alertheid. Slaap je te lang, dan word je wakker tijdens de diepe slaap en ben je nog slaperiger dan daarvoor.”
Knikkenbollend achter je laptop
Het is eigenlijk heel gek dat wij mensen er vanuit gaan dat we idealiter acht uur aan één stuk moeten slapen en dat we vervolgens zestien uur wakker en alert moeten zijn. De meeste zoogdieren gebruiken elk rustig moment om even te dutten. Waarom doen wij dat dan eigenlijk niet? Of voelen we ons schuldig als we het wél doen?
Zo kun je je slaappatroon resetten en je bioritme herstellen
Sommige mensen hebben het niet nodig, maar mocht je knikkenbollend achter je laptop zitten te snakken naar dutje? Dan is het tijd dat je stopt met dromen over een siësta en er werkelijk naar dromenland gaat. Het heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Zo kun je met een dutje je slaaptekort inhalen, waardoor je beter kunt nadenken, presteren en leren.
Daarnaast maakt het je scherper en verbetert het je geheugen. Hetzelfde geldt voor je creativiteit, reactiesnelheid, atletische prestaties en last but not least – je humeur. Zelfs een dutje van zes minuten kan al een verschil maken en werkt verkwikkender dan je kop koffie.
Kies het juiste moment
Uit onderzoek is gebleken dat tussen 1 en 3 uur ‘s middags de ideale tijd is om een dutje te doen. Ervan uitgaande dat je een “normaal” ritme hebt, ben je voor 1 uur ‘s middags misschien nog niet moe genoeg. En als je pas na 4 uur ‘s middags een dutje gaat doen, dan krijg je ‘s avonds misschien moeite met in slaap vallen. Daarom is het wel belangrijk dat je het juiste moment kiest om je ogen dicht te doen.
Tevens is het aan te raden om een wekker te zetten, zodat je niet langer dan 30 minuten slaapt. Een andere truc is om een kop koffie te drinken net voordat je gaat liggen. Cafeïne heeft gemiddeld een half uur de tijd nodig voor het effect heeft. Wanneer je dus een kopje koffie drinkt vlak voordat je een powernap doet, word je extra fris wakker door de cafeïne boost.
Een volledige slaapcyclus
Mocht je trouwens echt flink wat slaapachterstand hebben (bijvoorbeeld door een ziekte, nachtdienst of een kersverse baby) én de tijd hebben voor een serieuze powernap, dat kun je ook een dutje van 90 tot 110 minuten doen. Dat is namelijk de lengte van een volledige slaapcyclus, waarin je de lichte, diepe en REM-slaap doorloopt.
Rebecca legt uit dat het heel belangrijk is dat je zo’n volledige slaapcyclus afmaakt en niet langer of korter slaapt, omdat je dan alsnog vermoeid wakker kan worden. Als je tijdens het verkeerde moment wakker wordt, staan je hersenen nog in de slaapstand. We noemen dat slaapinertie. Handig als je midden in de nacht opnieuw in slaap wilt vallen, minder handig als je binnen een halfuur op kantoor moet zijn.
Slaap lekker!