Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?
Het leven in Nederland, of eigenlijk vooral in de stad, is druk. Toen ik ruim een jaar geleden terugkwam van een lange wereldreis, viel mijn mond dan ook open van verbazing. Iédereen was druk. Waarom is dat zo? En waarom zien we druk zijn als een statussymbool?
Etentjes drie weken vooruit plannen, weekenden achter elkaar vol plannen en weinig tijd voor spontaniteit. Het lijkt dé manier van leven tegenwoordig. Zijn we bang om niks te doen te hebben?
Niet alleen in het privéleven lijkt de gemiddelde stedeling er een drukke agenda op na te houden, ook de status op je werk lijkt beter als je het druk hebt.
Waarom druk zijn een statussymbool is
Eigenlijk is het niet heel gek dat we een druk bestaan associëren met onze status. Als je het druk hebt, heb je veel te doen. Je zal wel ergens goed in zijn dat anderen je steeds nodig hebben voor al die (werk)afspraken.
Het letterlijk afstrepen van to-do-lijsten werkt psychisch heel fijn. Het betekent daarnaast ook dat je effectief bezig bent. We willen immers wel nuttig zijn en enige vorm van betekenis hebben. Als je het druk hebt, zal het dus wel goed met je gaan.
Niet druk, dus niet goed?
Maar betekent dat dan dat je nergens goed in bent of niet lekker bezig bent als je niet druk bent? Nee. Vooral generatie Y, ofwel de millennials, voelen de druk om te presteren en zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.
Waar we vroeger automatisch het bedrijf van onze ouders overnamen, is dat tegenwoordig niet per se een logische stap. Er zijn honderden studies die je overal ter wereld kunt volgen, je kunt freelancen, een eigen bedrijf opzetten of werken in het buitenland. Alles kan. Het is dus niet zo gek dat we de lat hoog leggen en veel willen. Maar daardoor komen stress en prestatiedruk snel om de hoek kijken.
Burn-outs
En wat dacht je van een burn-out? Het CBS vertelt ons dat 1 op de 7 Nederlanders kampt met burn-out klachten. Dat zijn hoge getallen. Pas als je zo lang doorraast dat je lichaam het niet meer trekt, word je geforceerd om stil te zitten. Om te luisteren naar je lichaam en in te zien wat er echt toe doet in het leven.
https://www.bedrock.nl/werkgevers-verwachten-bereikbaarheid-op-vakantie/
Voor wie proberen we ons eigenlijk zo te bewijzen? Uiteindelijk is er vooral één iemand die je op deze wereld gelukkig wilt maken en dat ben je zelf. Daarnaast is het vaak effectiever en vooral overzichtelijker om een aantal dingen goed te doen, dan tien projecten door elkaar.
Me-time
Als je altijd druk bent, houd je weinig tijd over voor jezelf. Tijd om goed voor jezelf te zorgen om eens gewoon niets te doen. Als je je dagen, weken en maanden propvol plant, vliegt de tijd voorbij. Voor je het weet ben je drie jaar verder.
De momenten dat je je verveelt, zijn de moment waarop je in het hier en nu leeft. Dat zijn de momenten waarop je echt even stilstaat en tijd hebt om te reflecteren. Waar ben je eigenlijk allemaal mee bezig? Voelt het goed? Ben je daar trots op? Zo ja, ga lekker door. Maar zo nee, dan is nu het moment om je koers bij te sturen.
Meer lezen over ons drukke bestaan?
- Dit is hét wondermiddel om drukke dagen door te komen
- Waarom we zijn verslaafd aan ‘druk’ zijn (en hoe we hier vanaf komen)
- Waarom het goed is om af en toe alleen te zijn (en ervan te genieten)