Op deze manier onthoud je dromen (het is makkelijker dan je denkt)
Als het op dromen aankomt, zijn er twee soorten mensen. De ene helft wordt elke ochtend wakker met spectaculaire ‘ik-had-zó’n-rare-droom-vannacht’-belevenissen (hierbij totaal voorbijgaand aan het feit dat dromen vaak alleen voor de hoofdpersoon zelf boeiend zijn, maar dat terzijde). Voor de andere groep is elke nacht een groot zwart gat. Ze dromen wel. Dat doet immers iedereen. Ze kunnen zich er alleen niks van herinneren.
Volgens Robert Stickgold, hoogleraar psychiatrie aan Harvard Medical School, is daar iets aan te doen. Mensen die moeite hebben hun dromen te onthouden (laten we ze voor het gemak even de niet-dromers noemen) hebben vaak eenzelfde soort slaappatroon, zegt hij in de New York Times.
Val je snel in een diepe slaap, word je zelden ‘s nachts wakker en voel je je bij het ontwaken volledig uitgerust? Dan is de kans kleiner dat je je dromen onthoudt.
Dromen onthouden
Dromen komen het vaakst voor tijdens de remslaap. In deze fase van slaap kom je na ongeveer 90 minuten. Van alle mensen die tijdens dit stadium worden wakker gemaakt, kan ongeveer 80 procent zich een droom herinneren. Drink daarom voor je naar bed gaat 3 grote glazen water (geen alcohol, want dat onderdrukt de remslaap juist).
Grote kans dat je ‘s nachts wakker wordt voor een hoognodig wc-bezoekje en je precies kunt herinneren wat je hebt gedroomd.
Lees ook: Droom je veel? Dit is waar bepaalde elementen in dromen symbool voor staan
Zeg bovendien elke avond vlak voor je in slaap valt hardop tegen jezelf dat je je dromen gaat onthouden. Klinkt een beetje sullig, maar volgens Stickgold maak je het onthouden van je dromen zo een prioriteit. “Waar je aan denkt voordat je in slaap valt, bepaalt onbewust waar je brein ‘s nachts aan moet ‘werken’. Alles wat er die dag gebeurd is, schiet door je hoofd,” zegt Stickgold.
Jezelf er hardop aan herinneren dat je wilt onthouden wat je ‘s nachts hebt uitgespookt, werkt volgens hem als een soort mentale to-do list.
Word rustig wakker
Maar spring niet direct op wanneer je ‘s nachts wakker wordt. Elke beweging of (visuele) prikkel kan de herinnering aan je droom namelijk uitwissen. Blijf daarom met je ogen gesloten liggen en probeer je eerst zoveel mogelijk details van je droom te herinneren.
“Door je droom te herhalen terwijl je wakker bent, wordt het op een andere manier opgeslagen in je hersens. Dit zorgt ervoor dat je het je later op de dag ook nog kunt herinneren,” zegt Stickgold. Toch bang dat je het weer kwijtraakt? Zorg dat er een pen en een notitieblokje op je nachtkastje ligt om je droom op te schrijven. Zo kun je het nóg beter onthouden. Ook makkelijk als je je dromen later wil analyseren (lees hier hoe je dat kunt doen).
Hou dit alles minstens twee weken trouw vol. Stickgold voorspelt dat tachtig procent van de niet-dromers op deze manier wél mee kunnen praten over hun nachtelijke belevenissen.
Kun je al die oeverloze droomdelers eindelijk eens terugpakken bij de koffieautomaat.
Droom lekker verder:
- Slaapproblemen kun je opplossen (en dat doe je zo)
- Slechte slaper? Dit is hoe positief zijn je kan helpen om beter te slapen
- Snurkt je partner? 6 manieren om tóch te kunnen slapen