Deze drie fouten maakt bijna iedereen tijdens het mediteren
Freelance redacteur Valéry heeft de afgelopen jaren veel gereisd en heeft daarbij deelgenomen aan verschillende meditatie-retraites over de wereld. Het viel haar op dat veel mensen niet de volle waarde van meditatie konden ervaren en wel door drie veelvoorkomende fouten.
Ik heb meditatietechnieken geprobeerd in Mexico en India, geproefd van tantra in Bali en Portugal, yoga beoefend in Brazilië en meditatieve danstechnieken geleerd in Egypte en het Midden-Oosten. Na veel gesprekken met guru’s en experts ben ik me steeds meer bewust geworden van de kracht van meditatie. Hoewel mediteren iets persoonlijks is, zijn er drie veelvoorkomende fouten die ervoor zorgen dat mensen niet de volle waarde van meditatie ervaren.
Fouten tijdens het mediteren
Mediteren kan zo gemakkelijk zijn, maar kan tegelijkertijd ook zo ongrijpbaar voelen. Zo bestaan er allerlei verschillende meditatietechnieken en zal iedereen met een andere reden op een meditatiekussen plaatsnemen. Om welke reden jij ook mediteert; deze misvattingen worden vaak gemaakt tijdens het mediteren.
Te hoge verwachtingen
Dat is begrijpelijk; als je ooit een bijzonder indrukwekkende meditatie hebt ervaren, wil je die ervaring misschien opnieuw beleven. Echter, niet alle meditaties hoeven te eindigen in grote openbaringen of bijzondere out-of-body ervaringen. Het is belangrijk om te realiseren dat meditatie niet altijd spectaculair hoeft te zijn om waardevol te zijn.
Een yogaleraar uit Brazilië vertelde mij ooit het volgende: “Een leerling probeerde iedere les te mediteren, maar iedere les kon hij zich niet concentreren. Aan het einde van iedere les kwam hij naar de leraar toe en zei: ‘Meester, het is vandaag niet gelukt’, waarop de leraar antwoordde: ‘Goedzo, blijf doorgaan met mediteren’.
Op een dag lukte het de leerling om te mediteren en aan het einde van de les ging hij trots naar de leraar: ‘Meester, het is vandaag gelukt!’ waarop de leraar antwoordde: ‘Goedzo, blijf maar doorgaan met mediteren.’ Met andere woorden: een meditatie is geslaagd wanneer je de tijd en moeite hebt genomen om te mediteren. Je hoeft geen grote visioenen of magische antwoorden te vinden.”
Denken dat je brein uit moet staan
Ik heb gemerkt dat veel mensen denken dat het doel van meditatie is om je brein ‘uit te schakelen’ of om volledig te stoppen met denken. Dit is helaas een veelvoorkomende misvatting over meditatie. Een guru uit Goa vertelde mij eens het volgende: “Je vraagt toch nooit aan je hart om te stoppen met kloppen? Je vraagt toch nooit aan je longen om te stoppen met ademen? Je vraagt toch nooit aan je darmen om te stoppen met werken? Dus waarom zou je aan je brein vragen om te stoppen met werken?”
Waarmee hij bedoelde te zeggen dat je je brein helemaal niet hoeft ‘uit te schakelen’. Tijdens een meditatie wil je echter afstand doen van gedachten, zodat je als een waarnemer naar je gedachten, gevoelens en emoties kan kijken.
Mediteren kan alleen in stille ruimtes
Een andere veelvoorkomende fout tijdens meditatie is de overtuiging dat meditaties alleen in volledig stille ruimtes kunnen plaatsvinden. Zelfs het geluid van een koelkast of airconditioning kan dan al voor afleiding of frustratie zorgen. Dit is niet het geval. Sterker nog: juist in drukke ruimtes, kunnen de mooiste meditaties plaatsvinden.
Dit komt omdat je de geluiden van ‘buiten’ jezelf gemakkelijk als een waarnemer kan observeren. Denk aan het geluid van een koelkast, een vogeltje op je balkon of het geluid van auto’s in de verte: deze zijn gemakkelijk te observeren. Het doel is eigenlijk om de geluiden ‘in’ jezelf (je ademhaling, suizen in je oren, maar ook allerlei gedachten die door je hoofd racen en je innerlijke diepere ‘zelf’) ook te observeren.
Voor iedereen die wil mediteren onder begeleiding, heeft BEDROCK een aantal geleide meditaties. Deze sessies zijn ontworpen om je te helpen bij het vinden van rust en balans, of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met meditatie.