Rosa Bertram
Rosa Bertram Relatie 13 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

De ‘3 maanden dating theorie’ zou helpen om ware liefde te vinden: werkt het echt?

Waar we vroeger ons leven lang trouw bleven aan één persoon, is dat tegenwoordig wel even anders en gaat het ene avontuur al snel over in het andere. Daarom klinkt de ‘drie maanden dating theorie’ als een welkom en verfrissend alternatief op ons dateleven.

Wat houdt de ‘drie maanden dating theorie’ precies in, en belangrijker nog: werkt het echt?

Wat is de ‘3 maanden dating theorie’?

Hoewel de naam van deze datingtheorie natuurlijk al het één en ander verklapt, stelt de ‘3 maanden dating theorie’ dus dat je na ongeveer drie maanden daten pas echt kunt bepalen of iemand de juiste partner voor jou is. De eerste drie maanden is de relatie nog in de honeymoon fase en word je opgeslokt door de opwinding en nieuwigheid van een nieuwe connectie.

Het is dan ook in deze fase dat we meestal geneigd zijn om de beste versie van onszelf te laten zien en om elkaars kleine tekortkomingen (of erger nog: red flags) door de vingers te zien. Maar volgens deze theorie begint na drie maanden daten pas het échte werk: de eerste indrukken zijn inmiddels ingedaald en de authentieke kanten van beide lovers komen nu meer naar voren.

Wat is de wetenschap achter de theorie?

Waarom drie maanden? Dit tijdsbestek is niet willekeurig gekozen. Relatiedeskundigen en psychologen stellen namelijk dat het ongeveer negentig dagen duurt voordat de chemische rush van verliefdheid alweer begint af te nemen.

De hormonen oxytocine (het knuffelhormoon) en dopamine (een gelukshormoon) die je voelt in de beginfase van een relatie geven een behoorlijk rooskleurig beeld van de ander. Na drie maanden kan deze ‘liefdesroes’ beginnen af te nemen, waardoor je een helderder zicht krijgt op wie je partner nou eigenlijk écht is en hoe jullie als koppel ook in de ‘echte wereld’ bij elkaar passen en functioneren.

De hamvraag: werkt de theorie echt?

Ondanks dat de theorie plausibel klinkt en het slim kan zijn om je pas in een nieuwe relatie te storten als de eerste drie maanden voorbij zijn, blijft de vraag natuurlijk of de theorie in de praktijk ook werkt. Gaat de ‘drie maanden dating theorie’ je uiteindelijk helpen om ware liefde te kunnen vinden?

Zoals met veel dingen in het leven is het antwoord niet zo zwart-wit. Voor sommigen kan deze periode immers een waardevolle leidraad zijn om een relatie te evalueren voordat je je ergens halsoverkop instort. De theorie kan je hoe dan ook helpen om met een realistischer oog naar je partner te kijken om te bepalen of je daadwerkelijk verder wilt investeren in jullie relatie.

Zit je in de eerste drie maanden van je liefdesbubbel of nét daarna, dan kun je jezelf vragen stellen zoals ‘liggen onze waarden en levensdoelen op één lijn?’, ‘hoe communiceren we met elkaar, vooral tijdens conflicten?’ en ‘hoe voelen we ons echt over elkaar als de eerste verliefdheid vervaagt?’ Door bewust na te denken over deze vragen, kun je meer inzicht krijgen in de toekomst van je relatie.

Wat zijn de nadelen van de theorie?

Hoewel de ‘3 maanden dating theorie’ natuurlijk hartstikke handig kan zijn, zijn er ook een paar valkuilen om in het achterhoofd te houden. Elke relatie ontwikkelt zich immers in een eigen tempo, en niet iedereen voelt zich na drie maanden klaar om al een beslissing te nemen. Sommige mensen hebben gewoonweg wat meer tijd nodig om zich open te kunnen stellen voor een ander of om emotionele issues uit het verleden te helen. Drie maanden is een leidraad, maar pin je er ook weer niet te veel op vast.

Bovendien kan het geforceerd voelen om een relatie na drie maanden al te ‘beoordelen’. Liefde is tenslotte geen checklist die je kunt afvinken. Iedereen en elke relatie is zo anders, het is een dynamisch proces dat constant tijd, geduld en wederzijds begrip nodig heeft. Als je de theorie stellig hanteert, bestaat er het risico dat je te snel oordeelt of dat je jezelf onnodige druk oplegt om in een kort tijdsbestek een belangrijke beslissing te nemen of je écht met iemand verder wilt of niet.

Een waardevolle richtlijn, geen absolute waarheid

Met andere woorden: de ‘3 maanden dating theorie’ helpt je om je relatie te kunnen evalueren, vooral in een tijd waarin daten vaak vluchtig en oppervlakkig kan aanvoelen.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat liefde geen exacte wetenschap is. Wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Gebruik de theorie daarom als een leidraad, maar blijf altijd trouw aan je eigen gevoel en intuïtie. De ware liefde vinden is een ontzettend bijzonder en persoonlijk avontuur, en soms is het beste advies om gewoon de tijd te nemen om elkaar echt te leren kennen, zonder druk of verwachtingen.

Tekenen dat jouw partner emotioneel onvolwassen is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️