Creëren draadloze hoofdtelefoons onnodig veel elektromagnetische straling?
Er bestaan veel feiten, maar ook mythen als we het hebben over de elektromagnetische straling die Bluetooth en dus draadloze hoofdtelefoons veroorzaken. Of we nu bellen of naar muziek luisteren, de meeste mensen gebruiken vaak hun draadloze oordoppen. Niks mis mee, mits je je zorgen maakt over de berichten in de media en op social media rondom dit onderwerp.
Met meldingen dat draadloze koptelefoons kanker kunnen veroorzaken, is het niet zo gek dat je je achter de oren krabt voordat je headphones in of over je oren plugt. Zo zijn er ook veel mensen die zich zorgen maken over de straling van telefoons.
Bestaat er een waarheid rondom dit onderwerp of blijft het gissen? BEDROCK vindt het onderwerp in ieder geval de moeite waard om verder in te duiken. Want dat koptelefoons enige straling produceren is duidelijk, maar is dat erg?
Wat is elektromagnetische straling?
Laten we beginnen met een korte uitleg over elektromagnetische straling (EMR). Dit is net als alle soorten straling, een vorm van energie. Hoewel straling vaak als iets negatiefs wordt gezien, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Straling is energie die beweegt in de vorm van deeltjes en golven en komt ook in de natuur voor.
Kortom, straling is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Zonnestralen zijn straling, de magnetron verwarmt met straling en ook internet en telefoons zorgen voor straling. Sommige straling is schadelijk.
Draadloze hoofdtelefoons en straling
Voor elektronische apparaten zoals draadloze oordoppen praten we vooral over EMR straling. Deze vorm van straling ontstaat wanneer atomen in het systeem energie absorberen. Dit deel van het totale EM-spectrum omvat radiogolven, microgolven, röntgenstraling en gammastraling.
Twee soorten EMR
Als het gaat om EMR, is het belangrijk om naar de twee primaire soorten straling te kijken:
Ioniserende EMR
Ioniserende EMR is een hogere energie en kan schade aan DNA en cellen veroorzaken vanwege het vermogen om elektronen uit atomen te verwijderen. Bronnen zijn onder meer de zon, röntgenapparatuur en nucleair afval.
Niet-ioniserende EMR
Aan de andere kant is niet-ioniserende EMR veel veiliger vanwege de lage energieniveaus die atomen niet kunnen veranderen. Het omvat Bluetooth-apparaten, mobiele telefoons, wifi en energie die wordt uitgestraald door hoogspanningslijnen.
Ongerustheid over niet-ioniserende EMR
Hoewel de meeste wetenschappers geloven dat niet-ioniserende EMR onschadelijk is, blijven veel mensen ongerust omdat dit nog steeds wordt geclassificeerd als ‘straling’.
Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft niet-ioniserende EMR zelfs geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend. Dit betekent dat er niet genoeg bewijs is om het volledig uit te sluiten als kankerverwekkend, maar ook niet genoeg bewijs om vast te stellen dat het dat wel is.
De IARC beschouwt de niet-ioniserende straling van Bluetooth-apparaten en dus ook draadloze oordoppen als een even waarschijnlijke bron van kanker als aloë vera handcrème. Dat staat er geschreven.
Wanneer we het hebben over straling van draadloze hoofdtelefoons in vergelijking met bedrade hoofdtelefoons, is er wel degelijk een verschil. Bedrade hoofdtelefoons zenden geen EMR straling maar ELF straling uit. Dit is een zeer zwakke en lage frequente die veiliger is dan gewone niet-ioniserende EMR.
Zijn draadloze hoofdtelefoons schadelijk?
Als draadloze hoofdtelefoons bewezen schadelijk zouden zijn, is het niet mogelijk om deze nog aan te schaffen. Straling kán kanker veroorzaken, maar niet alle soorten straling zijn hiertoe in staat en dat geldt ook voor de straling van koptelefoons.
Draadloze hoofdtelefoons zijn niet bewezen schadelijk. Toch is dit bewijs voor sommige mensen niet genoeg omdat er ook tegengeluiden zijn.
Waarom zijn mensen dan toch bezorgd?
Ondanks alle bewezen onderzoeken blijven sommige mensen bezorgd, dit komt door nieuwsberichten en social media. Er is een grote groep mensen die oproept tot meer onderzoek naar de veiligheid van straling. Ook zijn wetenschappers het niet altijd met elkaar eens en worden er dus verschillende berichten verspreid. Deze weerleggen het bewijs in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.
Ook zijn er mensen met een aandoening die elektromagnetische overgevoeligheid wordt genoemd. Hierover zouden we ook een uitgebreid artikel kunnen schrijven. Wil je er nu al meer over lezen? Dan is dit een interessant artikel.
Anti-EMR/EMF-groepen wijzen ook op een studie die een mogelijk verband aantoont tussen sommige vormen van blootstelling aan EMV en gevaar voor muizenhersenen. Er is echter wetenschappelijk aangetoond dat deze resultaten niet van toepassing zijn op mensen.
3 tips tegen straling draadloze hoofdtelefoons
Zoals eerder vermeld, zijn draadloze hoofdtelefoons niet bewezen gevaarlijk. Daarom zijn extra voorzorgsmaatregelen tegen straling van je koptelefoon niet nodig. Desondanks kan het zijn dat je je zorgen maakt en daarom blootstelling aan straling probeert te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen en het is zo dat de wetenschap ook nog niet alles heeft uitgevogeld.
1. Gebruik ferrietkralen
Ferrietkralen zijn gebruikelijke suggesties voor het verminderen van straling. De componenten zijn bedoeld om de werking van het apparaat te verbeteren en niet gemaakt om gezondheidsrisico’s weg te nemen. Al worden ze door mensen met angst voor straling wel voor dit doeleinde gebruikt.
2. Air tube hoofdtelefoons
Er zijn anti-stralings shops die air tube hoofdtelefoons aanbieden als alternatief. Dit is een hoofdtelefoon met luchtslang waardoor het geluid door lege buisjes naar je oren gaat. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van Bluetooth.
3. Verminder het gebruik van draadloze oortjes met bluetooth
Een van de beste manieren om straling te voorkomen, is simpelweg minder gebruik maken van hoofdtelefoons die werken met Bluetooth. Niet alleen beschermt dit je tegen straling, het vermindert ook de kans op gehoorschade.
Uiteindelijk is het belangrijk om dichtbij je eigen gevoel te blijven. Jij bent de baas over jouw lijf en niemand anders! Doe daarom altijd datgene waar JIJ je goed bij voelt.
Oordoppen dragen in een club: ‘Door één stomme beslissing heb ik voor altijd een piep in mijn oor’