Vega Vrijdag: doperwtensoep met munt en feta
Nog ‘n zakje doperwten in de vriezer of heb je ‘n lading oogst uit eigen moestuin? Met deze doperwtensoep met feta en munt (van zusje Culy) heb je de ideale bestemming voor die groene knikkertjes in handen. Een lekker licht soepje dus, perfect voor in de zomer.
Doperwten zijn al jaren één van onze favoriete ingrediënten voor in de vriezer. Met standaard zo’n zakje op voorraad zet je immers razendsnel een gezond maal op tafel: van risotto tot gebakken rijst en deze doperwtensoep. Ideaal voor dagen waarop je uitgeteld thuiskomt en in de verleiding bent om fastfood te bestellen maar toch liever wat voedzamers wil eten.
Duurzaam dilemma: supermarkten maken biologische groenten duurder dan nodig
Benodigdheden voor 4 tot 6 personen
Voor de doperwtensoep:
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Blaadjes van 10 takjes munt, fijngehakt (+ extra om te decoreren)
- Peper en zout
- 450 gram doperwten (uit de diepvries)
- 2 eetlepels citroensap
- 750 milliliter bouillon
- 200 gram feta, verkruimeld
- Sumak
- Citroenrasp
Extra benodigheden:
- Staafmixer of blender
Zelf doperwtensoep met munt maken
Verhit zonnebloemolie in een soeppan.
Voeg de gesnipperde ui toe aan de pan. Voeg wanneer de ui glazig is de knoflook toe aan de pan en bak nog 3 minuten mee. Doe daarna de fijngehakte munt erbij en roer kort. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg daarna de doperwten toe aan de pan en roer goed. Doe vervolgens de bouillon en citroensap toe aan de ingrediënten en breng aan de kook.
Laat de doperwtensoep ongeveer 10 minuten koken. Zo worden de doperwten gaar, maar behouden ze ook hun kleurrijke felgroene kleur.
Haal voordat je de soep gaat pureren een schep doperwten uit de pan. Leg de doperwten apart, zodat je ze later kunt gebruiken om de soep te decoreren. Pak er vervolgens een staafmixer bij en pureer de soep tot een gladde massa (of mix de soep in een blender). Proef de soep en voeg eventueel extra peper, zout, munt of citroensap toe.
Verdeel de soep over de kommen en verkruimel de feta boven de kommen soep. Maak de doperwtensoep af met citroenrasp, sumak, de overgebleven doperwten en wat takjes munt.