Dopamine dressing: deze invloed heeft je kleding op je humeur
Slechtzittende kleding kan een humeur behoorlijk verpesten, maar wist je dat de juiste items je ook een gelukkiger mens kunnen maken? Dopamine dressing gaat niet om zo veel mogelijk kleding verzamelen, wel om de juiste items dragen waar jij blij van wordt. Dat zit âm deels in fijne herinneringen, maar ook de kleur van kleding doet ertoe.
Dopamine dressing voor een beter humeur
Als je het Dr. Dawnn Karen, professor aan het Fashion Institute of Technology vraagt, is âje gelukkig kledenâ niet alleen een loze uitspraak. Met de juiste kleding word je volgens haar daadwerkelijk een vrolijker mens. Dat heeft niets te maken met de geluksstofjes die (ja, echt) vrijkomen als we iets nieuws kopen, maar wel met het effect dat bepaalde kleding op ons heeft. Volgens Dr. Dawnn gaat het dan om twee categorieĂ«n kledingstukken: kleding in bepaalde kleuren en kleding die persoonlijk goed voelt.
In de laatste categorie kun je denken aan erfstukken van dierbaren, jurkjes waarin successen op de werkvloer werden behaald en kledingstukken die doen terugdenken aan een goed feest. Door de persoonlijke herinnering die je aan het item hebt, krijg je vanzelf een lach op je gezicht wanneer je het opnieuw draagt.
Dopamine dressing is echter vooral bekend in de vorm van kleurrijke kleding. Wiens uniform uit zwarte items bestaat, wordt volgens psychologen niet extra gelukkig van zijn of haar garderobe. Draag je echter veel kleur, dan heeft dat een positieve impact op je humeur.
Alle kleuren van de regenboog
Hoewel alle felle kleuren het goed doen, staat geel met stip op nummer Ă©Ă©n. Volgens Dr. Dawnn associeert de mens geel met vrolijkheid en hoop. Trek je items in deze kleur aan, dan straal je deze emoties uit en ga je ze vanzelf voelen. Andere felle kleuren, zoals kobaltblauw en oranje, zorgen volgens kleurpsychologen ook voor een goed humeur. Lichtere pasteltinten hebben dan weer hun eigen werking: die geven je juist een rustig gevoel.
In het boek The Psychology of Fashion, dat Dr. Dawnn over het fenomeen schreef, benadrukte ze nog wel dat dopamine dressing heel persoonlijk is. Dat geel over het algemeen de kleur van vrolijkheid en hoop is, betekent nog niet dat iedereen er automatisch blij van wordt. Als zwart jouw happy kleur is, dan ben je misschien wel de uitzondering op dopamine dressing.
Hier worden wij Nederlanders en BEDROCK lezers Ă©cht gelukkig van