Hoe dopamine je gelukkig maakt (en hoe je het stofje aanwakkert)
Dat er een paar stofjes in je lichaam worden gemaakt die je gelukkig zou maken, weten we wel. Dat één van die stofjes dopamine heet, weten we vaak ook nog wel. Maar hoe dat allemaal precies werkt in je lijf én hoe je meer van dat stofje kunt aanmaken, daar weten we misschien net iets minder van af.
Zonde, want dopamine maakt gelukkig en willen we in the end niet allemaal heel gelukkig zijn?
Wat is dopamine?
Dopamine is een stofje in het zogenaamde beloningssysteem van de hersenen dat ervoor zorgt dat je je goed en tevreden voelt, lezen we op de website van het Herseninstituut.
De stof doet dienst als neurotransmitter, wat betekent dat het informatie van de ene zenuwcel in de hersenen naar de andere overbrengt. Het helpt zo om te kunnen studeren en je aandacht ergens bij te houden, maar het helpt ook je emotionele en fysieke reacties te reguleren.
Daarnaast zorgt dopamine ervoor dat je ervoor in staat bent om naar een beloning toe te werken. Het maakt dus dat je gedreven bent om je doel te bereiken.
Ook interessant: Zo kom je in een opwaartse spiraal van geluk (volgens de neurowetenschap)
Hoe werkt dopamine?
Dopamine is verantwoordelijk voor het gedrag dat je vertoont om je goed of beloond te boelen. Psychology Today legt uit dat alles wat je doet waarbij je beloond wordt – zoals het halen van je rijbewijs, maar ook het posten van een foto op social media – het dopamine-niveau in je hersenen verhoogd.
Moraal van het verhaal? Zet een doel voor jezelf, behaal het doel en be happy.
Maar de werking van dopamine gaat ook een stuk verder dan dat. Er is bewijs, lezen we in hetzelfde artikel op Psychology Today, dat mensen met een meer onbevangen of extravert karakter hogere dopamine-niveaus in hun hersenen hebben dan introverte mensen.
Hoe maak je dopamine aan?
Er zijn allerlei manieren om op een natuurlijk manier dat gelukshormoon een boost te geven, maar er zijn ook een aantal manieren die je beter kunt vermijden, zoals suiker, roken, alcohol en verschillende drugs.
Het allerbelangrijkste aspect om het stofje op niveau te houden, is goed voor jezelf zorgen. Van slapen tot bewegen en goede voeding, het riedeltje is je waarschijnlijk niet onbekend. Om toch een compleet beeld te geven, werken we ze graag nog even voor je uit.
Slapen
Een gebroken nacht kan je geluksgevoel drastisch naar beneden halen. Hoezo? Je dopamine-level dropt direct. Slapen is één van de belangrijkste aspecten om je goed en gelukkig te voelen.
Meer lezen: Dit is de impact van REM-slaap op je brein en waarom je áltijd genoeg wilt slapen
Sporten
We kennen allemaal dat victorieuze gevoel als je een lekker stuk hebt gewandeld, gefietst of keihard hebt staan werken in de sportschool. Sporten en bewegen is goed voor je hersenen en zorgen dat het gelukshormoon weer lekker wordt aangewakkerd.
Ook interessant: Sporten maakt gelukkiger dan geld (blijkt uit onderzoek)
Voeding
Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat jij je lekkerder voelt, omdat het dopamine vrijmaakt in je brains. Het zogeheten Dopamine Diet, lezen we op BBC. Proteïne spelen hierin een belangrijk rol.
Etenswaren die je een dopa-boost kunnen geven, zijn bijvoorbeeld kip, ei, zalm, makreel, donkere chocolade, noten, maar ook groente en fruit (banaan is heerlijk geluksvoedsel).
Meditatie en yoga
Je merkt het vast zodra je hebt gemediteerd, je voelt je rustig en op je gemak. Dat komt door verschillende stofjes die er op zo’n moment vrijkomen. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld een yoga nidra meditatie voor een stijging in je dopamine-level kan zorgen.
Yoga nidra: Een extreem ontspannen manier om jezelf op te laden (en zo leer je het zelf!)
Doelen behalen
Naast de self care-elementen die ervoor zorgen dat je dopamine-niveau op peil blijft, kun je het gelukshormoon in je hersenen ook een boost geven door simpelweg doelen te behalen.
We schreven het net al, maar omdat het zoveel invloed heeft zeggen we het gewoon nóg een keer: Zet een doel voor jezelf, behaal het doel en be happy.
Dopamine motiveert ons op in actie te komen en doelen te halen en geeft ons vervolgens een heerlijk gevoel als we dat doel of die behoefte hebben vervuld. Logischerwijs zijn dan ook uitstelgedrag, twijfelen en een gebrek aan enthousiasme tekenen van een dopamine-tekort, blijkt uit onderzoek.
Hoe je dat probleem tackelt? Stel doelen voor jezelf en breek die doelen ook op in kleine targets. Op die manier geef je je hersenen elke keer een signaal als je iets hebt bereikt en doet de dopamine de rest.
Belangrijk: geef jezelf ook zeker een beloning als je het doel hebt bereikt – zoals een bezoek aan die lekkere massage of een goede kop koffie. En misschien wel nóg belangrijker: zet ook weer nieuwe doelen na het behalen van de oude – of zet ze zelfs al voordat je je doel hebt bereikt – zodat je geen kater van je dopamine-shot krijgt (om het maar beeldend te verwoorden).
Luister onze podcast over geluk: We spreken een gelukspsycholoog over de quarterlifecrisis en gelukkig zijn
Meer manieren om je goed te voelen
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!