De onhandige dingen die mensen met weinig zelfvertrouwen doen
Het is helemaal niet erg om af en toe onzeker te zijn. Sterker nog, soms is het juist goed en kan het in je voordeel werken. Als je aan jezelf twijfelt, ga je vaak namelijk nét even iets harder werken. Of ga je kijken op welke vlakken je nog iets kunt verbeteren. Maar soms ga je juist hele stomme – of nou ja, onhandige – dingen doen.
De truc is dat je niet bang moet zijn om onzeker te zijn. Het kan soms wat vervelend aanvoelen, maar het wordt alleen maar erger als je erover in paniek raakt. Als je je onzeker voelt, wil dat nog niet zeggen dat je een loser bent of dat andere mensen jou niet leuk vinden.
Twijfel is een hele normale (en handige!) emotie, die sommige mensen gewoon iets meer ervaren dan anderen. Maar als je vaak aan jezelf twijfelt, pas dat op dat je niet in deze valkuilen trapt.
5 stomme dingen die onzekere mensen soms doen:
Goede ideeën voor zichzelf houden
Als je zelfvertrouwen mist, dan denk je waarschijnlijk dat jouw ideeën niet goed zijn. Of je gaat er vanuit dat iedereen al weet wat jij weet. Dat is dus niet waar! Niet iedereen heeft dezelfde skills als jij.
Misschien heb jij juist wel aan iets gedacht, wat rest van de bevolking (of het team, of in welke groep dan ook) is vergeten. Spreek je uit! Ga er niet vanuit dat wat jij hebt bedacht onbelangrijk is.
Eindeloos piekeren in plaats van vragen wat ze willen
Als je onzeker bent, dan heb je misschien de neiging om niet heel direct je wensen uit te spreken. De kans is namelijk dat je ‘nee’ te horen krijgt. Dus als je met een probleem zit, dan kun je dat gemakkelijk overpeinzen. Je probeert zelf een oplossing te vinden, in plaats van dat je hulp inschakelt.
Om te vragen wat je wilt, moet je enige hoop hebben om mogelijk een ‘ja’-antwoord te krijgen. Die kans is er namelijk vrijwel altijd. Waarom zou je het dan niet proberen? Het is hartstikke normaal om te geloven dat je het recht hebt om te vragen wat je wilt, als je kunt accepteren dat je het niet altijd krijgt.
Andere mensen beslissingen laten maken
Als je onzeker bent, laat je het liever aan anderen over om keuzes te maken, zelfs als jouw instinct zegt dat die keuzes verkeerd zijn. Stel dat je geld wilt investeren, maar weinig verstand hebt van beleggingen, dan is het verstandig om een adviseur in te schakelen. Hij heeft vast meer expertise op dit gebied.
Maar als je jouw beslissing uit handen geeft aan iemand die evenveel (of minder) expertise heeft, dan is het verstandig om ook je eigen oordeel te gebruiken. Let dus goed op aan wie je de keuze geeft. Is die persoon net zo gemotiveerd en geïnformeerd als jij? En hebben jullie dezelfde belangen?
Ook lezen: Zo maak je keuzes waar je zélf gelukkig van wordt
Te veel nadenken over wat andere mensen eventueel gaan zeggen
Er is altijd maar een beperkte mate waarin je de reacties van anderen kunt beheersen. Stel dat je een voorstel wilt doen aan iemand, maar je bedenkt eerst tientallen scenario’s over hoe de ander er misschien op gaat reageren. Het kost je weken voordat je daadwerkelijk iets voorstelt, want je wilt er eerst zeker van zijn dat jouw idee in de smaak zal vallen.
Het ding is alleen, je kunt niet 100 procent bepalen hoe iemand zal reageren. En hoe langer je wacht, hoe meer gevaar je loopt dat het idee uiteindelijk helemaal verlamd raakt. Dan kun je beter verschillende ideeën indienen en erachter komen wat de ander het leukst vindt.
Door fouten in het verleden, maken ze vandaag geen stappen
Natuurlijk, iedereen wordt in zekere zin beïnvloed door hun verleden. Maar stel dat je een paar jaar geleden een investering hebt gedaan en daar veel geld mee bent verloren, moet je dan maar helemaal nooit meer investeren in iets?
Beter kun je kijken of je iets kunt leren van de fouten die je hebt gemaakt. We leren vaak meer van de actie zelf, dan van het denken en onderzoeken.
Kortom
Periodes van twijfel zijn helemaal niet erg. Ze kunnen zelfs voordelig voor je uitpakken. Wanneer je dat begrijpt, zul je zien dat je de positieve aspecten van onzekerheid kunt gebruiken en de negatieve aspecten kunt minimaliseren. Geen reden om te stressen dus!
Meer Bedrock
- Twijfel je aan jezelf? Zo leer je dat je dat succes wél verdiend hebt
- Waarom iédereen (ja, iedereen) onzeker is
- Twijfel je aan jezelf? 9 manieren om daarmee te stoppen