Ga jij al recht op je doel af? Zo word je doelgerichter
Als je altijd recht op je doel af gaat, ben je niet alleen maar effectief bezig. Hoe beter je je doel voor ogen hebt, hoe meer je overeind kunt blijven in uitdagende tijden. Hoe zit dat precies?
We duiken vandaag in de wereld van doelgerichter worden.
Wat is doelgerichtheid?
Even een kleine recap: wat is doelgerichtheid eigenlijk en waarom is het eigenlijk belangrijk?
Doelgerichtheid is een op de toekomst gerichte focus. Je weet wat je wil bereiken en werkt daar gericht naartoe. Het kennen van je doel is als een goede schoonmaakbeurt van je huis. Net zoals bij een goede schoonmaakbeurt geeft het helderheid als je weet waar je naartoe wil.
Als je alle rommel hebt verwijderd, krijg je zicht op de weg die naar je doel leidt. Zaken die dit doel niet dienen, laat je gemakkelijker achter je.
Zo geeft doelgerichtheid richting en focus. Je aandacht is gericht op zaken die voor jou het belangrijkst zijn en die je het meest plezier geven. Dat is niet alleen bevorderlijk voor je gezondheid, maar zorgt waarschijnlijk ook voor meer succesvolle en gelukkige momenten in je leven.
Een doel voor ogen hebben geldt overigens niet alleen voor ons eigen leven. Als we het doel van ons werk of opleiding kennen en ons ermee kunnen verbinden, voelen we ons meer betrokken en zijn we geïnteresseerder. Daarom wordt er door veel bedrijven geïnvesteerd in het kennen van de bedrijfsmissie door hun personeel.
Jong geleerd is oud gedaan
Als je denkt dat het gemakkelijker is om een doel te hebben in je leven naarmate je ouder en wijzer wordt, dan heb je het mis. Doelgerichtheid is van alle leeftijden. Ons doel kan wel veranderen tijdens ons leven.
Als je jong bent, kan je gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden, visie en richting. Halverwege je leven ben je misschien meer gericht op carrière, familie, bezit, vrije tijd en spirituele oefening.
In de jaren daarna gaat het meer om meer introspectie en innerlijk werk. We zijn dan gericht op van levensbeschouwing, vergeving, het onder ogen zien van onze sterfelijkheid en het achterlaten van iets van betekenis op aarde.
Wat zijn de voordelen van doelgericht leven?
Doelgerichtheid helpt ons door te blijven gaan ondanks tegenslag en ons niet te laten afleiden van datgene wat we willen bereiken.
Mensen die hoger scoren op doelgerichtheid hebben evenveel alledaagse problemen als anderen. Ze worden er alleen minder emotioneel door geraakt. De focus op hun doel maakt dat ze beter kunnen omgaan met stressors.
Dat geldt niet alleen voor onaangename situaties, maar ook voor positieve ervaringen zoals complimenten of likes op social media. Bij doelgerichte mensen lijkt positieve feedback geen effect te hebben op hun gevoel van eigenwaarde.
Ze laten zich dus minder beïnvloeden door de mening van anderen. Op zich heel gezond. Je wil immers niet dat je eigenwaarde afhankelijk wordt van andermans goedkeuring. Met een doel voor ogen sta je bovendien meer open voor nieuwe informatie, kansen en mogelijkheden.
In plaats van dat je onverschillig blijft voor alles wat zich in je leven aandient, kijk je actief of dit kan bijdragen aan het bereiken van je doel. Je gebruikt je talenten en sterke punten ook beter en voelt je waarschijnlijk vaker in een toestand van ‘flow’. Dingen vallen gemakkelijk samen en je trekt de juiste mensen en middelen aan.
Zo word je doelgerichter
Doelgerichtheid kan je dus veel goeds brengen. Voldoende reden om te kijken of je je doelgerichtheid kunt versterken. Hiervoor kun je de volgende 3 stappen volgen:
Stap 1: je doel kennen
Je doel kennen is een eerste stap om doelgerichter in het leven te staan. Vraag je af waar je warm voor loopt. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat geeft je energie? Wat tovert een glimlach op je gezicht? Wat motiveert jou om ‘s morgens op te staan?
Je kunt ook een oefening doen om achter je doel te komen. Hiervoor kun je je partner of een goede vriend of vriendin vragen om je steeds één vraag te stellen: Wat is je doel? Elke keer schrijf je op wat er in je opkomt. Laat de ideeën stromen, hoe gek ze ook klinken.
Nadat je dit een aantal keer hebt gedaan, kijk je wat je hebt opgeschreven en wat dit jou leert over je doel. Kun je een rode lijn herkennen? Is er iets dat steeds terugkomt in je verhaal? Dan is dat waarschijnlijk je doel. Je kunt je nu afvragen hoe daar meer van in je leven zou kunnen hebben.
Stap 2: maak je doel concreet
Als je een idee hebt over je doel, schrijf dit dan op. Een voorbeeld zou kunnen zijn: ‘Mijn doel is om bij te dragen aan een gezonde wereld’. Vertaal je doel dan in concrete acties. Bijvoorbeeld gezond eten of minder plastic gebruiken.
Als het gaat om gezond eten, kan je doelstelling zijn om je inname van groenten en fruit te verhogen. Je kunt dit nog concreter maken door jezelf voor te nemen iedere dag twee stuks fruit te eten.
Naast het eten van vers fruit kun je je groente- en fruitconsumptie nog verhogen met een mix van verschillende groente- en fruitextracten. Dit staat ook wel bekend als een groen sapje of green juice (hier vind je inspiratie voor green juices).
Je kunt jezelf ook tot doel stellen om een bedrijf te starten in tweedehands spullen of het hergebruiken van materialen. Zolang je blij wordt van het idee, ben je bezig met je doel.
Stap 3: vul je doel aan
Hang vervolgens je doel op in huis op een plek waar je vaak komt, zoals de keuken. Zodra er nieuwe ideeën bij je opkomen, noteer je deze op hetzelfde vel papier.
Om nieuwe inspiratie op te doen kun je webinars volgens, met anderen samenkomen die hetzelfde doel nastreven, intenties stellen en mensen ontmoeten die op één lijn zitten
met hun doel. Op deze manier wordt je doel steeds duidelijk voor je en kun je steeds doelgerichter gaan leven.