Hoe een dochter enorm veel invloed op haar vader heeft (privé en op werk)
Op een oude foto is te zien hoe ik en mijn vader aan een grote eettafel zitten. Ik met een grijns op mijn gezicht en een grote rode strik in mijn haar, en mijn vader met een Barbie in één hand en een mini roze hoge hak in de andere. We waren mijn Barbies aan het aankleden. De normaalste zaak van de wereld, dacht ik toen. Jaren later besef ik me pas dat dit best een bijzonder tafereel was. Ik als klein meisje (samen met mijn twee zusjes) had mijn vader weten te transformeren van stoere man die van sport, bier en snelle auto’s hield tot Barbie-stylist in mijn bijzijn. Hoe kan het krijgen van een dochter zo’n enorme invloed hebben op een man? En andersom geldt die vraag ook: waarom zijn veel dochters daddy’s girls?
Zo schrijft columnist Grant Feller in The Telegraph over hoe hij een avond lachend naar The Father of the Bride zat te kijken. “Wat een sukkel,” dacht Feller. “Dat hij zijn giechelende dochter hem zo laat manipuleren en beïnvloeden. Totdat ik realiseerde dat ik naar mezelf zat te kijken. Hoe hij alles deed wat ze wilde, hoe hij zachter werd in haar aanwezigheid en toegaf aan haar wensen, hoe hij smolt toen ze glimlachte.” Hier beschrijft Feller zijn eigen gevoel voor zijn dochter en de invloed die ze op hem heeft.
Vader-dochterrelatie
Volgens Michael Austin, professor filosofie aan de Eastern Kentucky University en schrijver van het boek Fatherhood Philosophy for Everyone: The Dao of Daddy, beïnvloedt een vader zijn dochters zelfbeeld, zelfvertrouwen en kijk op andere mannen. “Hoe een vader zijn leven inricht dient als een voorbeeld voor zijn dochter, en zal invloed op haar hebben, ook al kiest ze uiteindelijk om een ander soort leven te leiden. Daarom is het zo belangrijk dat een vader respect, eerlijkheid en integriteit nastreeft in zijn eigen leven. Hiernaast is het goed dat hij ook toegeeft wanneer hij iets fout doet of ergens niét goed in is. Zo leert een dochter dat niet iedereen perfect is (nee, ook papa niet, red.), en dat dat helemaal oké is,” aldus Austin.
Lees ook: Leren van de Japanners: hippe Japanse vaders zorgen steeds meer voor de kinderen
Vaders nemen en krijgen (gelukkig) een steeds grotere rol in het opvoeden van hun kinderen. Ze verschonen de luiers, brengen hun kinderen naar bed, geven ze een bad en troosten ze als ze moeten huilen. Volgens Austin is de quality time van vaders met hun dochters cruciaal in de verschillende fases van de opvoeding: “Vaders moeten tijd met hun babydochter doorbrengen, voor haar zorgen en de moeder ondersteunen.”
De werkvloer
Dat vaders een grote invloed hebben op hun dochters moge duidelijk zijn. En dat mannen zachter en zorgzamer worden in het bijzijn van hun dochters is ook duidelijk. Maar wat voor invloed heeft het hebben van dochters op mannen op de werkvloer? Willem Hosang, Supervisory Board Member voor The Kulmbacher Brewery Group, vertelt grappend over zijn ervaring met drie dochters: “In de Gouden Eeuw werd gezegd dat een huis vol dochters te vergelijken was met het hebben van ‘een kelder vol zuur bier,’ oftewel een grote kostenpost vanwege onder andere de bruidsschat, en zelfs de kans dat je met ze bleef zitten. Ook tijdens de 35 jaar die ik bij Heineken gewerkt heb, heb ik nooit het gevoel gehad met ‘een kelder vol zuur bier’ door het leven te gaan.”
Het eerste wat Hosang opmerkt over het hebben van dochters is “dat het er bij ons gezin aanmerkelijk rustiger aan toeging dan van wat ik zoal bij anderen heb gezien.” Hij geeft toe dat het karakter van zijn vrouw uiteraard van invloed is geweest tijdens de opvoeding, maar over het algemeen zijn meisjes rustiger (uiteraard valt er niet te generaliseren).
Lees ook: Zo krijg jij een gezonde moeder-dochterrelatie
Welke invloed het op hem heeft gehad beschrijft hij als volgt: “Het krijgen van dochters gaf mij een extra gevoel van verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zij met een gedegen opleiding later aan het werk konden gaan en daarmee zelfstandig zouden zijn, en ook onafhankelijk van anderen. Dat een meisje doorgaans kwetsbaarder is in haar jonge leven maakte mij bewust éxtra alert en ook beschermend te moeten zijn, wat zeker door hen niet altijd gewaardeerd werd in de tijd dat voor hen de disco’s en schoolfeesten populair werden.”
Hosang geeft toe dat zijn kijk op werk of carrière niet indringend is veranderd. Wel merkt hij op dat het hebben van dochters hem aan het denken zette, toen hij in het buitenland ging werken. “In afwijking van wat ik in Nederland beleefd heb, zijn de werkomstandigheden in Duitsland en Zwitserland behoorlijk hiërarchisch, met een doorgaans voor vrouwen moeilijkere positie. Dit uit zich in slechtere carrièremogelijkheden, minder salaris voor vergelijkbare functies, tot en met een niet aanmoedigend beleid van overheidswege (in Zwitserland) om deelname van vrouwen aan het arbeidsproces te stimuleren.”
Empathie voor de werkende vrouw
Wel benadrukt hij dat het belangrijk is om niet door te slaan in empathie voor werkende vrouwen, omdat “gelijke kwaliteiten, gelijke kansen naar zowel vrouwen als mannen gelden. Op bepaalde middle management-functies heb ik overigens bewust vrouwen benoemd omdat vrouwen een andere benadering hebben bij het analyseren van problemen, niet snel korte termijn oplossingen initiëren en zeer goede teamwerkers kunnen zijn.
Dit vind je vast ook leuk: Oudste, middelste of jongste? Dat kan je (liefdes)relaties op deze manieren beïnvloeden
Binnen Heineken Nederland heb ik indertijd de eerste vrouwelijke Horeca-vertegenwoordiger benoemd, die later diverse zware managementfuncties in Nederland als ook internationaal succesvol heeft bekleed. In die tijd een vrouw als horeca-vertegenwoordiger te benoemen was nog niet voorgekomen en wanneer dit niet succesvol was geweest, was daarmee de deur voor vrouwen in de toenmalige horeca-organisatie van Heineken weer gesloten geweest. Door een gezin met dochters te hebben was voor mij een dergelijke benoeming min of meer vanzelfsprekend, omdat je meer denkt in kwalificaties dan in ‘echte’ mannen- en ‘echte’ vrouwenberoepen.”
Milder
Naast het geloven in eerlijke kansen voor zowel vrouwen als mannen, benoemt Hosang dat hij door het hebben van dochters milder in zijn oordeelsvorming is geworden. “Het innemen van harde standpunten is zeker afgezwakt en de nuance in de discussie vergroot, omdat vrouwen nu eenmaal andere invalshoeken hebben bij het denken en aangaan van probleemsituaties.”
Grant Feller haakt in zijn stuk in The Telegraph een Amerikaanse studie aan die aantoont dat mannen met dochters betere (of in ieder geval eerlijkere) bazen zijn en meer begrip tonen voor problemen waar vrouwen tegenaan lopen op de werkvloer.
Een Deens onderzoek door de Universiteit van Aalborg onderzocht hoeveel 10.000 mannelijke werkgevers hun werknemers betaalden. Daaruit bleek dat mannen die alleen zonen hadden minder uitbetaalden dan mannen met dochters, die hun teams eerlijker betaalden. Hun conclusie was volgens Feller (kort door de bocht) dat mannen met dochters warmere, meer begripvolle en gullere mensen waren.
Meer lezen over familiebanden?
- Ben jij de oudste dochter thuis? Dit zijn jouw typische mooie eigenschappen en irritante trekjes
- Dit zijn de 6 verschillende vormen van moeder-dochter relaties (welke heb jij?)
- Iedereen heeft wel een moeilijk familielid: zo ga je daarmee om