DNA van bedpartner na onveilige seks in jouw lijf? Hoe zit dat nou echt
Jaren geleden, in 2012 al, werd geschreven dat vrouwen DNA van hun bedpartners na onveilige seks voor altijd bij zich dragen. Shocking, maar: niet waar! Onveilige seks vergroot de kans op soa’s en zwangerschap, maar voor DNA uit het sperma van de bedpartner in jouw hersenen hoef je niet te vrezen.
Afgelopen week deelde Tamara Elbaz, bekend van The Real Housewives of Amsterdam, in haar podcast dat ze het nooit zomaar een onenightstand zou hebben ‘omdat je dan de rest van jouw leven zijn DNA bij je draagt’.
DNA bedpartner na onveilige seks
Het klopt dat dit gerucht een tijd in de media circuleerde. Er was namelijk ooit een onderzoek van de Universiteit van Seattle en het Fred Hutchinson Cancer Research waarbij zwangere vrouwen op bepaalde aandoeningen werden onderzocht. Tijdens dit onderzoek kwam ook per toeval naar voren dat veel van die vrouwen mannelijk DNA in de hersenen hadden. Dit DNA wordt ook wel ‘microchimerisme’ genoemd en is genetisch altijd verschillend van je eigen cellen.
Wat klopt aan dit onderzoek is dat een aantal vrouwen het DNA van mannen met zich mee dragen, maar dit is niet het DNA van een onenightstand.
Hoe zit het écht?
Nader onderzoek wijst uit dat na een zwangerschap van een zoon zorgt voor het overdragen van DNA. Ook bij een miskraam of abortus blijft dit het geval. Wees dus niet gevreesd, het mannelijke DNA komt niet zomaar in jouw hersenen terecht als je een keer met iemand van bil gaat.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je met een gerust hart onveilig kunt seksen. Er liggen een hoop andere risico’s op de loer.
Of je wel of niet gaat voor een onenightstand is verder geheel aan jou. Het kan spannend zijn, je ervaart weinig lasten en je ego krijgt een boost. Alleen verwacht nooit te veel van een nacht met een wildvreemde en bewaak jouw eigen grenzen goed.
Wat is stealthing? (en waarom het nu illegaal is in Californië)