DIY: zo maak je je eigen natuurlijke en Tahitiaanse deodorant
Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten.
Dit keer: een all natural deodorant van bloemen.
Exotische oksels
Al zo’n 2000 jaar weken Tahitianen bloemen van de Gardenia Tahitensis. Dat doen ze in lokaal gewonnen kokosolie. Het magische resultaat is monoi, een langdurig en diep hydraterende en welriekende olie. Vooral ideaal voor uitgedroogd surfhaar en als verzorging na het zonnebaden.
De witte bloem, tiare wordt op Tahiti vaak achter het oor gedragen, maar ook onder de oksels is de delicate, lichte florale geur welkom.
Monoi
Monoi laat zich voor de deodorant graag vergezellen met andere natuurlijke producten. Sheaboter, arrowroot en zuiveringszout genaamd. Sheaboter wordt gewonnen uit de noten van de karitéboom. Deze boter verzacht, versoepelt, beschermt en werkt licht ontstekingsremmend. Arrowroot, oftewel zetmeel van de pijlwortelplant werkt in de deodorant als een bindmiddel.
Lees ook: DIY: in deze winkel maak je je eigen natuurlijke huidproducten
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is een witte, kristalfijne stof die nare-geurtjes-zuren bindt en verwijdert. Je zult besnuffelen dat hoe langer je een natuurlijke deodorant gebruikt, hoe minder je last hebt van stinkende, klotsende oksels.
Recept voor de Tahitiaanse deodorant
Benodigdheden
- 1 eetl. monoi-olie (koudgeperst)
- 1 eetl. sheaboter
- 1 eetl. arrowroot (pijlwortelzetmeel)
- 1 eetl. zuiveringszout (zonder aluminium)
- vijzel
- gesteriliseerd potje ± 40 ml
Stap 1
Prak en meng de monoi-olie, de sheaboter, de arrowroot en het zuiveringszout totdat je een egale massa hebt. Schep het mengsel in het potje.
Stap 2
Wrijf elke ochtend een klein likje op je gewassen oksels.
Tip: je bewaart de deodorant het beste in de koelkast. De smelttemperatuur van kokosolie is namelijk rond de 25 °C. Houdbaarheid: ongeveer twee maanden.
Bon appetit voor jouw huid!
Meer fijne DIY beautyrecepten?
- DIY: een stoombadje van kamille voor een egale huid (speciaal voor een vette huid)
- DIY: deze aloë vera beautyrecepten gebruik je voor je huid én haar
- DIY: een hydraterend en 100% natuurlijk gezichtsmasker van hennep en kokosolie