Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 17 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zegt je muzieksmaak over de manier waarop je denkt

Luister jij de hele dag ongegeneerd naar Taylor Swift, of houd je stiekem toch veel meer van Ronnie Flex of The Beatles? Je hebt er misschien nooit over nagedacht, maar je muzieksmaak zegt iets over je persoonlijkheid en de structuur van je hersenen.
Dat over die persoonlijkheid had je vast wel zelf kunnen bedenken (met dank aan hokjesdenken), maar de structuur van je hersenen is misschien nieuw. Toch is het zo, zeggen onderzoekers.

De vier fases van muziek luisteren

En dat is ook niet zo gek, als je denkt aan de stappen die je brein moet zetten als het naar muziek luistert. Volgens de onderzoekers begint het met perceptuele verwerking: het luisteren en in je opnemen van muziek. Daarna komt een affectieve reactie (een emotie) , gevolgd door intellectuele interpretatie. Dat laatste houdt in dat je interpreteert hoe de details in de muziek bij het geheel horen. Tot slot doet je brein voorspellingen over hoe de melodie en de emoties verder gaan verlopen in het liedje.

Maar hoe is dat dan gelinkt aan je manier van denken? De wetenschappers ondervroegen zo’n vierduizend mensen via Facebook. Eerst werden mensen gevraagd naar aspecten van hun persoonlijkheid. De wetenschappers maakten daarbij onderscheid tussen empathisch denken (veel rekening houden met de gevoelens van anderen) en systematisch denken (patronen herkennen en voorspellen). Meer empathie betekent dus dat je meer let op de gevoelens in de muziek, terwijl je in het andere geval meer let op details en patronen in een liedje.

Zacht of intens

Daarna beoordeelden de deelnemers muziekfragmenten uit verschillende genres.Wat bleek: mensen die empathischer zijn, houden meer van rustige muziek, zoals soft rock en R&B/soul. Specifieker hebben ze een voorkeur voor muziek met een lage arousal (zachte, ‘warme muziek’), emotionele diepte (poëtisch) en een negatieve klank. Mensen die systematisch denken, houden daarentegen meer van heftige muziek, zoals punk, heavy metal en hard rock – luid, snel en met bas en elektronische gitaar. Daar horen een hoge arousal (veel trillingen) en een positievere klank bij.

Dit vind je vast ook interessant: Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij).

We wisten al dat we door middel van onze muzieksmaak, onze identiteit konden laten zien. Maar bewust of onbewust laten we dus ook merken hoe we zijn op emotioneel en cognitief gebied.

Ook leuk om te zeggen: hoewel de relatie tussen de manier van denken en de muzieksmaak bij mannen en vrouwen gelijk is, scoren vrouwen over het algemeen veel hoger op empathie dan mannen. Dat is dan ook de verklaring voor het feit dat vrouwen vaker van rustige muziek houden.

Oorwurmen

En niet alleen je muzieksmaak zegt iets over je hersenen, ook de kwestie of je vaak een liedje in je hoofd hebt, geeft informatie. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat mensen die gevoelig zijn voor ‘oorwurmen’, een bijzondere hersenstructuur hebben. De hersenschors is namelijk dikker in de gebieden van hun brein die gaan over bij het interpreteren van klanken en toonhoogte (de auditieve cortex).

Je hersenen hebben trouwens ook weer invloed op de manier waarop je de liedjes in je hoofd ervaart. Als je geniet van het feit dat je vaak liedjes hoort die er helemaal niet zijn, is de kans groot dat je veel grijze stof in je hippocampus hebt; als je het maar irritant vindt, zit die grijze stof eerder in delen van je brein die betrokken zijn bij het herkennen en verwerken van emoties.

Muziek doet meer dan je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️