Vleeseters opgelet: dit type vlees is het meest vervuilend
Dat vlees eten een negatieve impact heeft op het milieu, is geen nieuws meer. Door de uitstoot van de broeikasgassen die bij de productie vrijkomen, draagt de vee-industrie voor een groot deel bij aan de opwarming van de aarde. Sterker nog: het is de meest vervuilende industrie ter wereld. Maar niet elk type vlees zorgt voor evenveel uitstoot. Waar kan je rekening mee houden als je (bijvoorbeeld als flexitariër) nog wél vlees eet?
De redenen dat steeds meer mensen vlees links laten liggen en kiezen voor een flexitarisch (af en toe vlees en vis), pescotarisch (af en toe vis), vegetarisch (geen vlees en vis) of vegan (geen dierlijke producten) bestaan kiezen, lopen uiteen.
Waarom eten we minder vlees?
De één kan het niet over z’n hart verkrijgen vlees te eten door de slechte levenskwaliteit die dieren erdoor hebben (nee, diervriendelijk vlees bestaat helaas niet), terwijl de ander juist om gezondheidsredenen geen vlees meer wilt eten. Vlees is gezond en heeft je lichaam per se nodig? Nope, leggen we uit in het artikel over de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten.
De derde veelvoorkomende reden en in onze ogen misschien wel de meest urgente van dit moment: geen vlees eten vanwege de milieubelasting. De veehouderij draagt namelijk grootschalig bij aan de opwarming van de aarde. Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor de ruim 25 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen, de helft daarvan komt door de productie van dierlijke producten, schrijft NOS.
Ook interessant: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050
Het is een probleem op wereldniveau (letterlijk) waar we met iedereen verantwoordelijkheid voor dragen. Al bij een opwarming van 2 graden vinden er grote veranderingen in ecosystemen, seizoenen en stijgende zeespiegels plaats. Wist je dat inmiddels meer dan 30 procent (!) van de Groenlandse ijskap is gesmolten?
Met andere woorden: minder vlees eten (en hopelijk zo de mensen om je heen ook) is misschien wel de meeste effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan.
Welk type vlees is het meest vervuilend?
Oké, duidelijk. Maar wat als je kiest om wél vlees te eten, al is het maar af en toe? Zoals Bedrock eerder uitzocht heeft het minderen van vlees eten (en het dus niet helemaal laten staan) al een enorme positieve impact op het milieu.
Hoe zit het met de impact die het lapje vlees, stukje ham of kippetje heeft dat je dan soms wel eet op de planeet? Oftewel: wat is het meest vervuilende type vlees?
We gaan wereldwijd meer vlees eten
Hoewel steeds meer mensen kiezen voor een (deels) vegetarisch dieet en supermarkten en restaurants met een steeds groter plant based aanbod komen – en je dus wel kunt zeggen dat een vegetarisch dieet steeds meer de norm wordt – denkt de Wereldvoedselorganisatie (FAO) tóch dat er in de komende jaren meer vlees gegeten gaat worden en de uitstoot daarvan het milieu dus nog meer gaat belasten. Hoe kan dat?
Het klinkt paradoxaal, maar toch is het logisch. We zijn nu met 7,5 miljard mensen op de wereld, maar in 2050 wordt geschat dat we met wel 10 miljard mensen zijn en al die monden moeten ook gevoed worden.
En in Nederland?
De Correspondent schetste ook een plaatje hoe het zit met de uitstoot van voeding en specifiek veeteelt in Nederland. Van de totale uitstoot waar Nederland verantwoordelijk voor is, komt 11 procent van de vee-industrie.
Zoals je misschien wel vaker hebt gehoord is een groot deel van het voedsel en dan met name vlees dat in Nederland wordt geproduceerd niet voor onszelf bedoeld. Wel driekwart daarvan wordt verkocht aan het buitenland.
Alsnog blijft er ruimschoots vlees voor de Nederlander over; 76 kilo wordt er voor elke inwoner geproduceerd. Zo’n 50 jaar geleden was dat slechts de helft.
Toch is er ook goed nieuws, want hoewel we volgens de FAO wereldwijd (door de bevolkingsgroei) meer vlees gaan eten, is in Nederland al een daling te zien in vleesconsumptie. Er wordt 5 procent minder vlees gegeten dan 10 jaar geleden!
Waarom is vlees produceren zo vervuilend?
In eerste instantie zou je misschien niet denken dat de productie van vlees per se erg vervuilend is voor de aarde – wat overigens meteen één van de redenen kan zijn dat het sommige mensen weinig doet. Ze kunnen zich er simpelweg geen voorstelling bij maken. We schetsen een plaatje:
Voor de productie van één kilo biefstuk is 25 kilo (!) voer voor de rund nodig. Dat voer moet ergens groeien en vandaan komen. Op alleen die manier al vraagt veeteelt veel land, het neemt wel 75 procent van alle landbouwgrond in. En dat terwijl het zorgt voor slechts 17 procent van alle calorieën. Dat lijkt niet bepaald tegen elkaar op te wegen dus.
Lees ook: Dit is wat jouw sojamelk te maken heeft met de bosbranden in de Amazone
Daarnaast is er maar weinig landbouwgrond geschikt voor veeteelt terwijl er 3 keer meer land nodig is als Nederland groot is om te kunnen voorzien in alle Nederlandse consumptie, schrijft De Correspondent. Brazilië heeft ditzelfde probleem, waardoor er steeds meer gekapt wordt, zoals in de Amazone.
De helft van de voetafdruk komt dus door de landbouwgrond die nodig is voor de productie van voedsel. De productie van vlees, zuivel en eieren nemen daarvan relatief gezien dus heel veel ruimte in beslag.
Maar, er is meer…
Vlees heeft op meerdere manieren een negatieve impact op het milieu. Zo kost de productie van een pond vlees kost ongeveer 11.250 liter water. Dat heeft te maken met het bewateren van de landbouwgrond en het voeden van de vee.
Must read: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten
Dan de uitstoot zélf. Het vervoer en de uitlaatgassen van dieren zelf zorgen, zoals je inmiddels weet, voor een enorme uitstoot aan broeikasgassen. Het NOS rekende eerder uit dat één kilo rundvlees eten gelijk staat aan 180 kilo autorijden.
Eerder schreven wij dat als je 3 dagen per week géén vlees zou eten, gelijk zou staan aan het verwijderen van 3 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen. Talking about impact…
Het meest vervuilende vlees
Gekeken naar de uitstoot van het broeikasgas CO-2, het water- én landverbruik kan er een rijtje worden gemaakt van het meest vervuilende soort vlees. Elk dier heeft immers andere hoeveelheden voer nodig en neemt meer of minder land in beslag.
Het vervuilendste type vlees? Dat is de productie van rundvlees. Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3.
Met andere woorden: een biefstuk heeft meer impact op het milieu dan een stukje kipfilet.
Van het Nederlandse dieet zorgt vlees, vis en zuivel in totaal voor wel 50 procent van de totaal uitstoot. Minder vlees en vis eten, kan dus een heel groot verschil maken. Dus eet je wel vlees, kies dan liever voor een kippetje, maar nog beter? Minder of helemaal geen vlees eten!
Meer Bedrock?
- Zo krijg je vleeseters aan de salade
- Wat vlees eten te maken heeft met de oorzaak van corona (is het tijd te stoppen met vlees?)
- Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)