Josephine Kay
Josephine Kay Zelfliefde 31 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit is het nr. 1 vereiste om ware liefde te vinden

Er is niets mooiers dan verliefd zijn. Het pure, heftige, onverwoestbare gevoel dat die ander je geeft. Je voelt je sterker dan ooit en loopt rond met een constante glimlach op je gezicht. Maar is het wel zo gezond dat een ánder jou dat gevoel moet geven? Je kent vast de uitdrukking: my other half. Deze uitdrukking impliceert dat je een halfje bent, ‘niet af’ zonder een ander. Maar dat is de grootste fout die je kunt maken als het op liefde aankomt. Veel mensen hebben de – lief bedoelde – opmerking naar hun hoofd geslingerd gekregen als de zoveelste relatie stukliep: ‘Je moet eerst van jezelf houden, voordat je van een ander kunt houden.’ Onzin! Denk je dan.

Want je houdt toch van je vrienden, van je broertjes en zusjes, van je ouders en zélfs van die ene die je hart heeft gebroken. Maar dat is waar het volgens psycholoog Margaret Paul fout gaat. Er is een groot verschil tussen de liefde die je voelt voor je familie en vrienden en de liefde die je denkt te voelen voor een geliefde.

“Ik was er ook altijd voor anderen, en dacht dat ik echt met mijn hele hart van mijn vriend hield. Maar later realiseerde ik me dat er altijd een onderliggende reden was waarom ik liefhad. Namelijk, dat ik wilde dat die ander van mij hield.”

Houd van jezelf

“De harde realiteit is dat je niet op een pure manier van iemand anders kunt houden, als je je eigen hart in de steek hebt gelaten,” aldus Margaret Paul.

Als je jezelf verwaarloost door constant kritisch op jezelf te zijn, je gevoelens te negeren, of anderen de schuld te geven voor je gevoelens of hoe je leven loopt, dan wordt je innerlijke zelf eenzaam, leeg, onbelangrijk en ongeliefd. Eigenlijk het gevoel dat iemand anders je zou kunnen geven als ze je ook zo zonder liefde zouden behandelen.

Als je je eenzaam of ongeliefd voelt, zul je altijd de hoop houden dat de persoon waar je al je liefde aan geeft ook van jou zal houden. Dan leg je in feite je eigen geluk bij de ander neer. Zij moeten het gat dat je zelf gecreëerd hebt opvullen met hun liefde.

Lees ook: 4 fijne podcasts over woman empowerment, zelfliefde & carrière

Maar op deze manier van iemand houden, met als doel dat diegene van jou gaat houden, is eigenlijk geen mooie pure vorm van liefde. Liefde is alleen liefde als het zonder bijbedoelingen of verwachtingen gegeven wordt. Je kunt niet echt van iemand houden als je het doet omdat je aandacht wil, op zoek naar bevestiging bent, je onzekerheid weg wil drukken of goedkeuring nodig hebt.

Egoïstisch

Als je blijft geloven dat je alleen gelukkig kunt zijn met, of compleet bent door, de liefde van een ander, dan blijf je jezelf verwaarlozen. Je bent dan constant op zoek naar geluk bij een ander.

Paul legt uit: “Deze aanpak in relaties zorgt voor veel liefdesverdriet en verbroken relaties. Als je met een verborgen agenda van iemand houdt, slaagt de liefde nooit. Want dan komt de liefde vanuit onzekerheid, en uiteindelijk val je toch door de mand. Het is een manipulatieve vorm van liefde. Het is geen liefde.”

Must read: Egoïsme klinkt negatief, toch mogen we best wat vaker egoïstisch zijn (zonder gemeen te worden)

En als de liefde dan mislukt, komt het verdriet dubbel hard aan. Het verdriet om diegene die niet meer in je leven is, maar ook het verdriet om het feit dat die ander niet van jou houdt én een deel van je geluk wegneemt. Tenminste, zo voelt het. Want, die ander moest jou toch gelukkig maken?

Probeer je te realiseren dat die ander jou juist niet gelukkig hoeft te maken, maar dat je dat zelf moet doen. Maar is van jezelf houden dan niet egoïstisch? “Nee, natuurlijk niet,” aldus Paul. “Als je van jezelf houdt betekent dat niet dat je het effect dat je op anderen hebt negeert, of geen rekening meer houdt met anderen.

Zelfliefde

Van jezelf houden betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen pijn en hiermee om leert te gaan. Zo kun je echt van iemand anders houden. Omdat je de schuld niet bij de ander legt voor jouw pijn of verdriet.”

Op deze manier ben je de baas van je eigen leven en eigen geluk. Dit maakt je extreem sterk en haalt de druk bij anderen weg om jou gelukkig te maken. Dat haalt uiteindelijk ook de druk in een relatie weg. Er is ruimte om te groeien, om voor jezelf te zorgen én om dus écht van iemand anders te houden. Dan pas is de kans dat de persoon waar je verliefd op bent, de liefde van je leven wordt. Your other whole, not your other half.

Meer over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️