Dit hebben vaker thuiswerken en slow living met elkaar te maken
Wegtrekken uit grote steden, eigen groenten en fruit kweken en steeds vaker voor een lege agenda kiezen: slow living is populairder dan ooit. Volgens onderzoek hebben we die interesse te danken aan de afgelopen pandemie, waarin langzamer leven wel móést. Sindsdien is er echter ook weer veel veranderd en zijn kilometers file van alle kantoorwerkers die hun 9-tot-5-baan bezoeken opnieuw aan de orde van de dag. Zelf probeer ik daar zo min mogelijk aan mee te doen: voor mij betekent meer thuiswerken ook slow living.
Zo zorgt meer thuiswerken voor slow living
Als freelancer heb ik het goed voor elkaar wat vrijheid betreft: ik kies zelf welke uren ik werk en waar ik dat doe. Af en toe het kantoor van een opdrachtgever bezoeken, vind ik fijn en bovendien gezellig, maar het grootste gedeelte van mijn werkweek breng ik thuis achter mijn laptop door. In een inspirerend koffietentje in eigen stad. Of op mijn balkon, als de zon zich weer eens laat zien. Dat vele thuiswerken klinkt mensen nog weleens saai in de oren. Er wordt me dan ook regelmatig gevraagd of ik het niet mis om op een vast kantoor te werken en dagelijks dezelfde mensen te zien.
In dat laatste kan ik me vinden en er zal heus een tijd komen waarin ik verlang naar werken binnen een vast team. Maar momenteel wegen de voordelen van thuiswerken en slow living zonder twijfel zwaarder dan dat.
Dat heeft natuurlijk alles te maken met bovengenoemde reden: reistijden. Of je nou een uur in de file staat om op je werk te komen of regelmatig in een stilstaande trein zit, reistijden nemen een groot deel van de Nederlandse werkweek in beslag. Vaak onbetaald en dat terwijl Covid-19 ons liet zien dat veel kantoorwerk ook prima vanuit huis uitgevoerd kan worden. Dat managers hun team soms in de ogen willen aankijken is logisch, maar dat hoeft geen vijf dagen per week.
Minder reistijd, bewuster de dag indelen
Gemiddeld reizen Nederlanders een uur per dag naar hun werk, wat bij een fulltime werkweek op kantoor neerkomt op iets meer dan vijf uur. In dat gemiddelde worden werknemers meegeteld die na tien minuten fietsen zijn gearriveerd, maar ook werknemers die regelmatig uren in de file staan of inclusief bus, trein en wandeling bijna een halve werkdag bezig zijn met reizen. In die tijd kunnen er heel wat andere activiteiten worden uitgevoerd, van wasjes draaien tot een gezonde maaltijd op tafel zetten.
Door bewust veel thuis te werken (en ik weet goed dat niet iedereen die keuze zelf kán maken, maar een heleboel anderen ook wel), ben ik minder gestrest in de ochtend en ga ik letterlijk langzamer door het leven. Ik weet dat ik voor of na mijn werkdag nog genoeg tijd overhoud om die was op te vouwen of om een sportklasje te volgen: tijd die ook ik ooit dag na dag, week na week in de auto en trein doorbracht.
Door dat gebrek aan reistijd zorgt thuiswerken bovendien voor minder vermoeidheid. Als ik m’n laptop aan het einde van de dag dichtklap, heb ik nog genoeg energie over om met vrienden af te spreken, m’n hardloopschoenen aan te trekken of met een goed boek op de bank te ploffen. Per dag kan ik beoordelen waar ik op dat moment behoefte aan heb, zonder me van kantoor terug naar werk te haasten. En dat is voor mij de ultieme vorm van slow living.
Verlang je naar vertraging? We geven 20 tips voor slow living