Dit gebeurt er als je een jaar geen bewerkte voedingsmiddelen eet
Auteur Megan Kimble stopte een jaar met het eten van bewerkte voedingsmiddelen en schreef er een boek over: Unprocessed. In het boek vertelt ze wat het eten van onbewerkte voedingsmiddelen voor je lichaam kan betekenen. In januari 2012 stelde ze zichzelf het doel om een jaar lang geen bewerkte voedingsmiddelen meer te eten. Waarom? En vooral: hoe dan?
Ze was bezig met haar master en werkte daarnaast nog 25 uur per week. Ze had het veel te druk, was blut en woonde in een klein appartement met een armoedige keuken. Toch ging ze de uitdaging aan. Dat je het te druk hebt of blut bent is volgens Megan geen excuus voor een slecht voedingspatroon.
Waar komt je voedsel vandaan?
Megan heeft altijd al interesse gehad in waar haar voedsel vandaan komt, hoe het gemaakt is en wat de invloed is op het menselijk lichaam. Ze verbande bewerkte voeding een jaar lang uit haar leven omdat deze voedingsmiddelen een grote impact hebben op het milieu en op ons lichaam.
Denk er maar eens over na hoe die meloen van de andere kant van de wereld bij de supermarkt in je straat terecht komt, en vervolgens weer op het aanrecht in je keuken. Daarnaast is het eten van onbewerkte, natuurlijke voeding veel beter voor onze gezondheid. (In de vruchtenyoghurt die je kant-en-klaar in de supermarkt koopt, blijft namelijk niet veel over van de gezonde blauwe bessen.)
Lees ook: Dit is al het effect als we één dag per week geen vlees zouden eten (no more excuses)
Unprocessed volgt Megan in haar zoektocht naar onbewerkte voedingsmiddelen – voedingsmiddelen die ze in principe in haar eigen keuken zou kunnen maken. Hoe ze dit heeft aangepakt? Ze melkte een geit, slachtte een schaap en hielp een imker met het verzamelen van honing.
Het voedselsysteem van Amerika
Het werd een fascinerende reis door het voedselsysteem van Amerika. Ze kwam erachter dat veel voedingsmiddelen die op het eerste oog onbewerkt lijken, als melk en honing, juist het resultaat zijn van een uitgebreid productieproces.
Must read: Het is bewezen: met dit dieet kunnen alle 10 miljard mensen duurzaam én gezond eten in 2050
Het lastige aan het eten van onbewerkte voedingsmiddelen? Volgens Megan was dat het sociale aspect. Toen ze in dat jaar voor het eerst uit eten ging, was ze naar eigen zeggen verschrikkelijk gezelschap. Ze stelde oneindig veel vragen aan de serveerster en het duurde een eeuwigheid voordat ze besteld had.
De veranderingen
Megan bleef doorzetten, en dat was niet voor niets. Door de aanpassingen in haar voedingspatroon begon ze zich gezonder te voelen, zowel van binnen als van buiten. Ze kreeg meer energie, haar nagels en haren gingen groeien en werden sterker, en ze sliep veel beter.
Het heeft er voor gezorgd dat ze zelfs nu, jaren later, nog steeds kiest voor onbewerkte voeding. Ze deelt haar favoriete recepten met onbewerkte voedingsmiddelen op haar blog: MegUnprocessed.
Meer informatie, onderzoeken, interviews en tips over hoe je kunt stoppen met het eten van bewerkte voedingsmiddelen lees je in Unprosessed – My City-Dwelling Year of Reclaiming Real Food.
Meer voeding
- Ziektes verhelpen met de juiste voeding: deze experimenten zijn het bekijken waard
- Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online
- Marketing is a bitch (want nee, niet alles met een lachende aardbei op de verpakking is gezond)