Door dit ene kleine woordje verpesten we ons geluk
Wij mensen praten best veel. De hele dag door. Heel gezellig, natuurlijk. Toch zit er meer achter, want je woorden reflecteren vaak je mindset. En dit ene kleine woordje is daarbij niet geweldig voor je geluk. Wij mensen praten best veel. De hele dag door. Heel gezellig, natuurlijk. Toch zit er meer achter, want je woorden reflecteren vaak je mindset. En dit ene kleine woordje is daarbij niet geweldig voor je geluk.
Alhoewel we best gelukkig zijn, is er vaak iets wat nog net niet goed genoeg is. Best jammer, eigenlijk.
Laten we een voorbeeldje geven. Wanneer een vriendin vraagt hoe je zaterdagavond was, vertel je enthousiast over de leuke dingen die je meemaakte. “Ja het was heel leuk allemaal hoor, maar ik werd echt chagrijnig toen ik de nieuwe scharrel van m’n ex zag!” Bij één woordje hier gaat het mis, volgens life coach Susie More.
De poort van negativiteit
Heb je ‘m al door? Het woordje ‘maar’ is waar het misgaat. Waar de situatie voorheen een hele leuke avond was, opent ‘maar’ de poorten voor negativiteit. Dit is een simpel voorbeeld, maar je kunt zelf vast veel voorbeelden terughalen van jouw ‘maar-situaties’. Ik heb een leuk jurkje gekocht, máár mijn benen lijken zo dik. Ik had een leuke vakantie, máár m’n vliegtuig had vertraging op de terugreis. Ik heb een goede presentatie gegeven, máár niet iedereen gaf goede feedback. En. Ga. Zo. Maar. Door.
Tevreden zijn
Wat nou als we gewoon stoppen bij het feit dat je een leuke avond hebt gehad. Je vertelt het hele verhaal aan je vriendin, met de conclusie: “Het was echt een leuke avond.” Punt. En daar komt vervolgens geen ‘maar’ meer achter. Door dit te doen, focus je vooral op de leuke dingen. En zo wordt je weer meer tevreden. Geen gek idee dus, om daar eens op te gaat letten.
De vervanging voor maar
Als je goed bent getraind en minder ‘maar’ zegt, kun je nog een stapje verder gaan, door ‘maar’ te vervangen. In plaats van maar, zeg je simpelweg bedankt. Dit kan je vooral goed toepassen bij complimentjes krijgen. Want daar ‘maar-en’ we ook de boel aan elkaar. “Leuk jurkje!” “Thanks, maar hij was gewoon in de uitverkoop hoor!” Best zonde om zo te reageren. Door die ‘maar’ er in te gooien, blokkeer je een positief gesprek meteen. Hou het gewoon lekker bij die thanks.
Misschien is het dus een idee om eens te letten op hoe vaak je ‘maar’ zegt. En als je er helemaal voor gaat, kan je ‘m ook nog vervangen voor dankbaarheid. Want dankbaar zijn is altijd een goed idee. Hoe je dat doet, is aan jou. Als het maar geen ‘maar…’ is.
Gelukkig worden
- Moeten en willen, hoe vind je de balans
- Dit is waarom het leven de moeite waard is, volgens filosoof Albert Camus
- Hoe je met kleur je emoties kunt beïnvloeden