Vega Vrijdag: Dirty Martini pasta met olijven en citroen
Vegetarisch eten promoten bij vleeseters? Da’s een kwestie van lekkere vega gerechten voorschotelen. Gerechten die barsten van smaak, zodat je dat vlees voor geen goud mist. Deze Dirty Martini pasta van zusje Culy voldoet aan al die eigenschappen.
Cocktailkenners snappen ‘m vast wel: voor deze Dirty Martini pasta worden alle ingrediënten van het gelijknamige drankje gebruikt om spaghetti op smaak te brengen. Dat blijkt een erg goed idee; met olijven, citroen en gin creëer je namelijk heel snel een spannend gerecht. De blauwe kaas als topping zorgt voor extra umami, al kun je die ook weglaten (of vervangen door vegan kaas) als je daar lekkerder vindt.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram spaghetti (of bucatini)
- Scheut olijfolie
- 1 dikke teen knoflook, in flinterdunne plakjes
- 75 gram grote groene olijven, ontpit (met vocht, bewaar dit)
- Rasp van 1/2 citroen
- 50 ml gin
- 100 gram koude boter, in dobbelsteentjes
- Blokje blauwe kaas
Dirty Martini pasta
Kook de pasta al dente in ruim gezouten water en giet af maar bewaar het kookvocht.
Verhit tijdens het koken van de pasta een scheut olijfolie op medium vuur en fruit de knoflook aan tot deze begint te geuren (let op dat hij niet bruin kleurt, dat maakt knoflook bitter). Hak de olijven grof en voeg ze toe aan de pan. Doe hetzelfde met de citroen. Roer alles goed door en blus af met een scheut gin.
Roer nu de boter erdoor en een schepje van het kookvocht en roer tot een glimmende saus. Voeg er de pasta aan toe en roer opnieuw. Mist de pasta vocht, voeg dan extra pastawater toe.
Schep de Dirty Martini pasta op borden en verkruimel er wat van de blauwe kaas over. Maak af met zwarte peper en eventueel extra citroenrasp.