Hoe psychiater Dirk De Wachter pleit voor het omarmen van meer verdriet
Meer verdriet, en minder drang naar een perfect gelukkig leven. Dat is een stelling waar psychiater Dirk De Wachter heilig in gelooft. Als psychiater is hij dan wel een verdrietdokter, toch bestaat zijn missie niet in de genezing van dat verdriet.
Sterker nog: hij pleit júíst voor het omarmen van verdriet en voor de acceptatie dat verdriet een onmiskenbaar deel is van het leven.
Ziektebeeld van deze tijd
Dirk De Wachter weet de spijker op de kop te slaan. Zo schetste hij met zijn boek Borderline Times een herkenbaar ziektebeeld van de moderne tijd. Eén van de symptomen uit dat ziektebeeld is de illusie dat we constant in een hoerastemming moeten leven.
Hij noemt het ook wel een obsessioneel perfectionisme, of een vergissing dat alles altijd ‘leuk, leuk, leuk‘ moet zijn. In het lied demain j’ârrete van de Belgische rapper Zwangere Guy vormen De Wachters woorden uit een lezing zelfs een rechtstreeks onderdeel van het nummer: ‘We willen altijd stoer zijn, en leuk zijn, en sterk zijn, en dus gaan we ons afsluiten en inbunkeren voor de liefdevolheid‘.
Lees ook: De eeuwige jacht naar geluk lijkt nergens heen te gaan
Tja, dat valt natuurlijk moeilijk te ontkennen. De zoektocht naar geluk is een onderwerp dat ons allemaal lijkt aan te gaan. Maar is die zoektocht wel zo onschuldig?
We kunnen niet omgaan met verdriet
Volgens Dirk De Wachter niet. Onze obsessie met geluk heeft namelijk belangrijke gevolgen voor ons welzijn. Een gevolg daarvan is bijvoorbeeld dat we niet meer met verdriet kunnen omgaan. Dat kan hij met zekerheid stellen, want als psychiater krijgt hij genoeg mensen over de vloer die enkel tegen betaling over verdriet kunnen praten.
Toch behoort verdriet volgens de psychiater tot de ‘gewonigheid van het leven’ en is het al zeker geen psychiatrische afwijking, vertelde hij in een interview met de Volkskrant.
Precies de reden waarom het problematisch is dat we niet meer met zo’n basisemotie kunnen omgaan.
Omarm het verdriet
Daarom pleit De Wachter voor verdriet. In een interview met Vrij Nederland verdedigt hij hoe je in verdriet óók positieve dingen kan vinden. Want verdriet is een uitgelezen kans om verbinding met anderen op te zoeken, stelt hij.
Dit vind je misschien ook interessant: Geleide meditatie: liefde geven aan anderen
Want iemand bijstaan, iemand helpen, dat geeft een vervullend gevoel, vertelt hij ook aan de Volkskrant. Het is betekenisvol om te weten: ik ben er voor iemand.
Daarom moedigt hij mensen aan om vaker elkaars psychiater te zijn in de gewoonheid van het sociale weefsel. Luisteren naar elkaar en niet weglopen van het verdriet, dat is waar het om draait. Want waarom zou je verdriet alleen delen met een professional die je daarvoor betaalt?
Zoek elkaar vaker op
De Wachters beste advies is om vaker iets tegen elkaar te durven zeggen. Niet via social media, maar in de vertrouwelijkheid van mensen dichtbij. Enkel zo kunnen we ons samen door een lastig leven hakkelen, betoogt hij in een podcast van De Correspondent.
Must read: De kracht van knuffelen
Want het leven is geen paradijselijkheid, maar af en toe knap lastig. Een mooi citaat uit de Volkskrant geeft hiervoor een ogenschijnlijk simpel, maar extreem belangrijk advies om met die lastigheid om te gaan:
Meer over verdriet?
- Van verdriet naar betekenisgeving en waarom rouw hierbij zo belangrijk is
- Zo kom je over liefdesverdriet heen (volgens een psycholoog)
- Verdrietig? Laat het maar gewoon toe