Dipje? 4 manieren om jezelf snel op te vrolijken (en ze werken echt)
Er zijn dagen dat het leven je van alle kanten toelacht. Het stoplicht dat op groen springt wanneer jij er aan komt, de laatste zitplaats in een overvolle trein, een onverwachte teruggave van de belasting en een toevallige ontmoeting met een oude vriend. Op zo’n dag lijkt het ook nog eens alsof iedereen naar je lacht. Je wordt fluitend wakker en je danst door de dag. Zo maak je elke dag tot een topdag.
4 manieren om jezelf snel op te vrolijken
1. Doe vandaag alles anders
Heb je er ooit over nagedacht waar je zo’n topdag aan te danken hebt? Aan het gelukshormoon dopamine. In de hersenen zijn gebieden die extra gevoelig zijn voor dopamine. Hoe meer dopamine, hoe gelukkiger je je voelt.
Dopamine wordt ook wel de cocaïne van het brein genoemd. Wie verliefd is maakt het in grote hoeveelheden aan. Wie in een hangmatje in de zon van de vakantie geniet ook. Maar wie geen nieuwe liefde of hangmat tot zijn beschikking heeft, kan ook zorgen voor een extra shot van dit gelukshormoon.
Dopamine komt onder andere vrij zodra we nieuwe ervaringen opdoen. Samen met nog een heleboel andere stoffen zorgt dopamine ervoor dat onze zintuigen extra goed werken. We ruiken, proeven, voelen en horen beter.
Het is een manier van het brein om ervoor te zorgen dat we onze nieuwe omgeving zo snel mogelijk in ons kunnen opnemen. En het fijne bij-effect van al die extra dopamine is dat we ons gelukkig voelen.
2. Jezelf eigenhandig opvrolijken
Dat nieuwe ervaringen ons gelukkig maken, blijkt uit een experiment van de psychologen Buchanan en Bardi van de universiteit van Londen. Ze deelden proefpersonen in twee groepen in.
De eerste groep moest tien dagen lang nieuwe en onverwachte dingen doen. De andere groep deed niets anders dan normaal. Na tien dagen bleek de eerste groep significant gelukkiger en vrolijker dan de andere groep.
Waarom je niet altijd een reden nodig hebt om je slecht te voelen
Meer dopamine? Doe vandaag alles anders dan normaal. Doe boodschappen bij een andere winkel dan je gewend bent. Koop eten dat je nooit eerder kocht. Kies een andere route naar huis.
Luister naar nieuwe muziek. Slaap met je kussen aan het voeteneinde. Ga boogschieten/racletten /minigolfen/windsurfen of stijldansen. Doe vandaag alles anders dan normaal.
3. Streep je to do-lijst af
Het brein zit vol met allerlei gelukshormonen. Samen werken ze als een beloningssysteem. Heb je net de halve marathon gerend? Of promotie gemaakt? De staatsloterij gewonnen? Je hersenen belonen je met een extra shot gelukshormonen.
Maar je kunt je hersenen ook heel goed voor de gek houden. Door kleine doelen voor jezelf op te stellen die makkelijk te halen zijn. Maak daarom een to do-lijst die je met gemak kunt afhandelen.
Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)
Zoals de twintig oudste e-mails die nog in je inbox zitten ongelezen weg te gooien. Ruimt heerlijk op en als het echt belangrijk is, mailen ze je vast nog wel een keer. Je rommel-la in de keuken leeg kieperen in een vuilniszak. Mocht er toch nog iets bij zitten dat je nodig hebt op een dag, dan kijk je nog even in die zak, maar de kans is groot dat je al die bonnetjes uit 1997 en verweerde elastiekjes niet zult missen.
https://www.bedrock.nl/lijstjes-voor-creatieven-not-lijsten/
Is er een klusje waar je al heel lang tegenop ziet, maar waarvan je weet dat je het binnen tien minuten hebt opgelost? Zet het op je to do-lijst, los het op en streep het van de lijst.
Misschien lijkt het alsof je jezelf voor de gek houdt. Dat is ook zo. Maar het doel is om jezelf weer vrolijk te maken, en dit is de makkelijkste manier.
4. Doe iets aardigs voor een ander
Psychologen doen op grote schaal onderzoek naar wat mensen gelukkig maakt. En daarbij vonden ze onomstotelijk bewijs voor hoe gelukkig je wordt van goede dingen doen voor andere mensen.
Dus maak vandaag 10 euro over (meer mag ook) naar een goed doel. Koop een bos bloemen en geef die aan de buren, omdat je zo blij bent dat zij je buren zijn of omdat je geen idee hebt wie ze zijn en dit de manier is om kennis te maken. Stuur een kaartje naar je oude schoolvriendin of een zieke tante.
Laat iemand voorgaan bij de bakker. Koop je lievelingsboek en laat dat achter in een openbare ruimte. Zet je naam en e-mail erin en schrijf voorin waarom dit je lievelingsboek is. Vraag de gelukkige vinder om je te vertellen wat hij of zij van het boek vond.
Lach, zing en dans
De Amerikaanse professor Brené Brown doet al jaren lang onderzoek naar waarom sommige mensen gelukkiger zijn dan anderen. In haar boek ‘Sterker dan ooit’ schrijft ze dat gelukkige mensen niet een makkelijker leven hebben.
Ze maken ook ellende mee, en verdriet, maar wat hen onderscheidt van anderen is dat ze ervan overtuigd zijn dat ze de moeite waard zijn. Dat ze de liefde en verbondenheid met anderen, geluk, waard zijn. Die sterke overtuiging dat ze de moeite waard zijn is niet zomaar ontstaan. Die hebben ze ontwikkeld.
En volgens Brown kan iedereen dat gevoel ontwikkelen. Door je niet te laten leiden door wat andere mensen van jou vinden. Door niet perfectionistisch te zijn. Door dankbaar te zijn voor wat je hebt. Door op je intuïtie te vertrouwen. Door creatief te zijn. Jezelf niet met anderen te vergelijken. En door tijd vrij te maken om te spelen en te ontspannen. Of zoals Brown zegt: ‘Lach, zing en dans; laat het idee los dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen.’
Meer lezen?
- Microdosing van LSD is hot, maar hoe werkt het precies?
- Met deze 10 tips geniet je extra van de zomer (en blijf je healthy!)
- Dit is wat Michelle Obama dagelijks doet om vrolijk te zijn