De 6 dingen die je vooral wél moet blijven doen als je ouder wordt
De één heeft er wat meer moeite mee dan de ander, maar truth is: we worden allemaal ouder, of we dat nu willen of niet. Nou ben je daar in je early twenties misschien nog niet zoveel mee bezig, maar naarmate je iets ouder wordt, zul je merken dat het leven toch echt langzaam verandert. Die ene vriendin koopt een huis, de andere gaat samenwonen en weer een andere vriend(in) krijgt een baby. Time flies. Hoewel je misschien meer zin krijgt om te settelen als je oud wordt (of juist helemaal niét), zijn er een aantal dingen die je gewoon wilt blijven doen als je ouder wordt.
Want waarom zou je moeten ophouden met nieuwe dingen leren, spontane dingen doen en doen waar je zin hebt als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent?
Dingen die je wilt blijven doen als je ouder wordt
Het is niet voor niets dat Peter Pan zo populair was – althans het was in elk geval bij uitstek mijn favoriete Disney Film, want wie wil er nou niet jong blijven én kunnen vliegen? Ik zwijmelde altijd nog even weg in m’n eigen wereld na het aflopen van de film. Realiteit is dat we fast forward nu 20 jaar verder zijn en ik de eerste *ahum* grijze haren, kraaienpootjes, baby’s en koophuizen in m’n omgeving toch echt niet meer op één hand kan tellen.
Hoewel ouder worden natuurlijk gewoon zijn charmes heeft (je groeit gelukkig gewoon met je leeftijd mee), zijn er een aantal dingen die je niet wilt vergeten te doen als je ouder wordt. Want wie zegt dat je het leven ineens hartstikke serieus moet nemen?
Ontdekken
In je tiener- en twintiger jaren draait het leven vooral om ontdekken: nieuwe vrienden maken, nieuwe dingen doen, grenzen verleggen en vooral niet te veel nadenken over verantwoordelijkheden. Waarom zou je daar mee ophouden als je de 30 gepasseerd bent?
Relax. Deze 5 dingen hoef je écht nog niet op orde te hebben op je 30e
Of het een reis is naar een land waar je nog nooit geweest bent, een andere kroeg induiken, nieuwe vrienden maken en vaker eens met een vreemde praten. Je brein wordt geprikkeld wanneer het wordt blootgesteld aan nieuwe prikkels. Op die manier ‘groeit’ je brein als het ware, wat gunstig is voor de neuroplasticiteit.
Blijf dus vooral nieuwe dingen doen. Het zijn vaak juist de kleine dingen die het leven leuk maken.
Omgaan met wie je wilt
Waar je in je studententijd nog energie voor 10 had en veel verschillende vrienden had, wordt dat naarmate je ouder wordt waarschijnlijk vanzelf wat minder. Je hebt over het algemeen minder tijd en energie om elke avond sociaal te zijn, op een random doordeweekse de kroeg in te duiken en waardeert het ook om eens fris te zijn op een zaterdagochtend.
Lees ook: Het dertigersdilemma (waarom het een goed idee is om bewuster te leven vanaf je 30e)
Dat resulteert er ook in dat je op een gegeven moment een vaster clubje vrienden hebt. Heel waardevol, maar waarom zou je niet ook blijven openstaan voor leuke nieuwe mensen die in je leven passen? Blijf jezelf uitdagen en nieuwe toffe dingen doen, wedden dat er dan van leuke mensen op je pad komen die bij je passen?
Nieuwe taal leren
As we said before, van nieuwe dingen leren, wordt je brein gelukkig. Probeer eens een nieuwe taal te leren, want hoe leuk is het wel niet om op reis of op vakantie de taal in elk geval een béétje te kunnen spreken? Je kunt een cursus doen, op reis gaan of je hebt apps die tegenwoordig heel goed helpen bij het leren ervan (Babbel is mijn persoonlijke favoriet).
Ongepland een avond doorzakken met vrienden
Oké, op zaterdag lekker fris wakker worden om naar de markt te gaan is misschien waar je tegenwoordig liever voor tekent dan voor die hopeloze kater. Maar met af en toe ongepland een avondje doorzakken met je vrienden (of totaal vreemden) is helemaal niets mis.
Lees ook: Voor iedereen die ook moeite heeft met volwassen worden (Help! word ik saai?)
Het is belangrijk om nieuwe herinneringen te blijven maken samen. En tja soms helpt een lekkere spontane avond of ongepland uitstapje daar nou eenmaal het beste bij!
Vakanties in je eentje of met vrienden
Waar je vroegah steevast met je vriend(inn)en op vakantie ging, wordt dat waarschijnlijk steeds minder de standaard wanneer je een vaste partner of zelfs kinderen hebt. Maar probeer ook niet te vergeten wie jij bent, zónder partner of kinderen. Blijf investeren in tijd voor jezelf en in tijd met je vrienden.
Op die manier kun je weer helemaal opladen, tijd voor jezelf nemen en in jezelf investeren. Zo belangrijk voor jou, maar even goed voor je omgeven. Al is het een dagje of een weekendje weg.
Voor jezelf blijven kiezen
Hoe ouder we worden, hoe meer verantwoordelijkheden we krijgen. Rekeningen, eten op tafel, kinderen, anderen verzorgen. Maar voor je het weet vergeet je helemaal jezelf af en toe óók nog op #1 te zetten. Nee zeggen is oké. Je kunt immers pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt.
Wie zegt dat ouder worden niet hartstikke leuk kan zijn? Je kunt het precies zo invullen als je zelf wilt. Alleen moet er er soms óók een beetje de lol van blijven inzien. Het leven is immers zo leuk als je het zelf maakt!