Hoe dingen met je handen maken je in het hier en nu brengt
Heb je het al gehoord? Dingen met je handen maken, oftewel crafting, is het ‘nieuwe yoga’. Althans, dat is wat het internet ons vertelt. Op MindBodyGreen lezen we dat dingen maken met je handen allerlei benefits met zich meebrengt voor ons brein en onze geest. Zo stelt het je mentaal op de proef, helpt het je focussen en geeft het een gevoel van trots. En ik kan je uit ervaring vertellen: daar is niks van gelogen.
Om zelf te ondervinden in hoeverre ‘dingen met je handen maken’ ook daadwerkelijk positief werkt op geest en brein, heb ik de proef op de som genomen. Ik ben een volle dag met m’n handen in de weer gegaan tijdens een workshop waarbij ik zelf een tas ging maken.Een ecologische tas welteverstaan.
Werken met stof werkt meditatief
Onderzoek heeft aangetoond dat activiteiten als naaien, haken en breien veel gemeen hebben met mediteren. Het zou een positieve werking hebben op je mentale gezondheid.
Sterker nog: er zijn veel mensen die puur en alleen breien omdat het ze helpt om te ontspannen, het stressgevoelens vermindert en hun creativiteit een boost geeft. Hoe we dit weten? De Britse brei-therapeut Betsan Corkhill heeft onderzoek gedaan naar het effect van breien op zo’n 3.545 breiende mensen. En yep, dat lees je goed, er bestaat zelfs zoiets als ‘therapeutisch breien’.
Oh, en doe het in groepsverband
Het onderzoek van Betsan wees ook uit dat mensen die samen breien zelfs nog gelukkiger zijn dan mensen die in hun uppie hun naald opzetten. Met je vriendinnen een avondje craften is dus lang nog niet zo’n gek idee!
Must read: Dit kan dankbaarheid je allemaal brengen
Dus ik ging een tas maken
Dus daar zat ik dan. Op de fiets onderweg naar het monsak atelier in Amsterdam-West. Samen met een collegaatje gingen we hier de hele zondag spenderen om een duurzame tas te maken van gered leer.
Of ik op dat moment twijfelde of het eindresultaat daadwerkelijk draagbaar zou zijn? Yep. Of ik er zin in had? Nou en of! Want ‘dingen maken met stof in een groepje’ zou wel ‘s m’n one-way ticket naar een gelukzalig leven kunnen zijn.
Lees ook: Dit Europese sneakermerk maakt duurzame schoenen van – jawel – appelleer
Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door onze begeleidster. Want zonder instructies kon dit verhaal nog wel ‘s uitlopen op een frustrerende bedoeling, en dat is natuurlijk juist niét wat we willen bereiken. Plus: hoe meer zielen hoe meer vreugd, weten we inmiddels.
Tassen van gered leer
Monsak is een merk dat tassen maakt van gered leer. Dat wil zeggen dat het merk restpartijen van leer opkoopt die anders worden weggegooid, omdat het bijvoorbeeld is afgekeurd door een groot bedrijf. Terwijl dit leer natuurlijk nog hartstikke bruikbaar is. Soms zit er dus een vlekje of een krasje op, maar zit perfectie ‘m niet gewoon in het accepteren van je imperfecties?
Anyway, daar werd ik natuurlijk helemaal blij van. Want het is wel zo fijn als je met een goed gevoel je hobby kan uitoefenen. Dus ook op dat gebied konden we vandaag met een gerust hart aan de slag.
Aan de slag!
Na een korte introductie over wat we precies gingen doen, mochten we van start. Dat betekent: de kleur leer kiezen die je wilt gebruiken. Achteraf misschien wel de lastigste klus van de hele dag. Want wat als ik donkergroen kies en toch grijs wil? Of juist andersom?!
Je begrijpt: een lichte vorm van keuzestress overviel me. Gelukkig wist ik mezelf te herpakken en onder het mom van ‘er bestaat geen slechte keuze’ m’n besluiteloosheid de kop in te drukken. Het wordt grijs. Of toch… Oké nee, grijs it is.
Nu de knoop is doorgehakt kon het echte werk beginnen. De handen konden uit de mouwen. We gingen het ijzer smeden nu het warm was. Let’s hit it.
Eindelijk: Een mindfulness guide for dummies
Met je handen in de weer
Hoe je begint? Door je gekozen stuk leer op maat te snijden. Ook hierbij moet je goed opletten dat je tactisch uitsnijdt, want het is zonde om stukken leer zomaar weg te gooien. En ook alle kleine stukjes waar je niet omheen kan, kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld als lusje aan je rits.
Al met al een secuur klusje waar je je aandacht en focus bij wilt houden. Telefoons zijn een no-go zone, maar daar heb je tijdens de hele cursus ook weinig behoefte aan. Lekker joh.
De tijd vliegt!
Stap 3 bestond uit het plakken van tape om vervolgens delen van de tas aan elkaar te bevestigen alvorens je dit kon gaan naaien. En plots was het 12 uur en daarmee lunchtijd.
Tijd om te naaien
Vervolgens gingen we aan de slag met het uitkiezen van de hengsels (oh nee, weer een klein keuzestress momentje!). En toen kon het échte werk beginnen: naaien. Een secuur klusje waarbij je ook extra je best wilt doen. Je hebt al zoveel tijd en aandacht aan je tas besteed inclusief je favoriete kleuren uitgezocht. Je wilt dat dit lukt!
Met volle aandacht gingen we aan de slag terwijl we ook liters thee dronken en gezellig met elkaar kletsten. Yep, dat groepsverband dingetje kan ik me ook helemaal in vinden (en dan niet alleen omdat ik die begeleiding bij het naaien ook echt wel nodig had).
Ook interessant: De keerzijde van mindfulness en meditatie (we verleggen het maatschappelijke probleem)
Mindfulness als je niet stil kan zitten
Ik ben om: iets maken is echt het perfecte mindfulness voor wie niet stil kan zitten. Als mediteren niet je ding is en je yoga misschien niet leuk vindt, ga een tas (of iets anders wat je leuk vindt) maken!
En ook na het maakproces heb je er nog zoveel plezier van. Niet alleen omdat je een handige rugtas rijker bent, maar ook omdat je echt een gevoel van trots met je meedraagt. Jij hebt dit gemaakt! Helemaal zelf! Met je eigen handen!
Ook een tas maken?
Zelf proberen? Dat kan natuurlijk! In het monsak atelier ontvangen de meiden je met open armen en kun je op zaterdag of zondag aan de slag tijdens een workshop. Gewoon samen met een vriend(in) of je moeder.
Je kunt een grote tas of rugtas maken (dan ben je de hele dag bezig), maar ook een klein schoudertasje of heuptasje (dat kost een halve dag). Als je nog een uniek cadeau zocht voor de feestdagen, there you go.
Meer info vind je op de website van monsak. Overigens staat er bij de rugtas dat ‘ie voor gevorderden is, maar ik ben de beginner der beginners en mij is het ook gelukt. Jij kan dit ook!
Hier vind je monsak
Orteliusstraat 15-d
1056 AR Amsterdam
Workshops zijn te volgen op zaterdag of zondag
Ook mindful om te doen
- De invloed van kleuren op je feest (en download deze kleurplaat!)
- Een hobby om zen van te worden: naaien met ecologische en gerecyclede stoffen
- Pottenbakken is dé millennial hobby, maar hoe mindful is het nu echt? Bedrock zocht het uit