Past het leven van een digital nomad bij jou, zo manifesteer jij een onvergetelijke ervaring
Digital nomads komen er steeds meer. Ze werken voor een langere tijd op afstand en voeren hun werk volledig online uit. Hierdoor hebben ze de vrijheid om vanaf elke locatie ter wereld te werken. Deze levensstijl lijkt een droom voor velen, maar is dit wel voor iedereen weggelegd? Wanneer je niet als freelancer werkt, heb je vaak te maken met een werkgever.
Helaas, vindt niet iedere werkgever het fijn als een deel van zijn personeel vanuit het buitenland werkt. Toch lijkt het wel een van de eisen die de huidige generatie stelt. Wil je echt volledige vrijheid? Dan kun je er ook voor kiezen de stap te zetten om als freelancer de wereld rond te reizen of te werken bij een organisatie dat volledig remote werkt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna een kwart (22 procent) droomt om zijn of haar baan te doen als digital nomad.
Een bestaan als digital nomad
Waar moet je rekening mee houden als digital nomad?
Maar waar moet je rekening mee houden als je voor een langere tijd vanuit het buitenland werkt? Hieronder volgen een aantal praktische tips en wie weet vlieg jij over een maand wel naar jouw droombestemming of kom je er achter dat Nederland nog lang niet zo gek is.
Houd rekening met de verschillende tijdzones
Als je ervoor gekozen hebt om vanuit een land te werken dat een andere tijdzone heeft dan Nederland is dat in het begin wennen. Wanneer Nederland ontwaakt, heb jij er misschien al een halve werkdag op zitten. Wanneer je te maken hebt met een andere tijdzone, moet je je bewust zijn dat jij vaak degene bent die zich aan moet passen.
Verschillen in tijdzones maken meetings uitdagend, dus is het belangrijk asynchrone communicatie te omarmen voor efficiënte samenwerking en een verhoogde autonomie. Vind jij het niet erg om buiten de standaard 9 tot 5 uren te werken? En geniet jij van de vrije uren in de middag door bijvoorbeeld te gaan surfen? Dan is het leven als een digital nomad mogelijk geschikt voor jou.
Communiceer duidelijk over je beschikbaarheid
De volgende tip sluit aan op de vorige, namelijk wees duidelijk over je werktijden, beschikbaarheid en verwachtingen. Wanneer je als digital nomad werkt, dan zijn er momenten dat jij de ene week meer werkt dan de ander. Als je hier onvoldoende over communiceert, dan leidt dit al snel tot frustratie bij collega’s en klanten. Zet voor collega’s duidelijk in je agenda wanneer jij beschikbaar bent voor afspraken en stel ook je out of office in, zodat klanten weten wanneer ze een reactie kunnen verwachten.
Respecteer culturele gewoonten
Als je voorheen een kantoorbaan had, ben je waarschijnlijk gewend om te lunchen tussen 12.00 en 13.00 uur. In het buitenland, en met name in de warmere landen, houden ze daar hele andere lunchtijden op na. Wil je echt onderdeel uitmaken van de nieuwe cultuur waarin je je nu begeeft? Pas je dan aan de subtiele culturele gewoonten aan, zoals de duur van lunchpauzes, maar denk ook aan communicatiestijlen.
Nederlanders zijn zeer direct en dit zijn ze in andere landen niet gewend. Neem als voorbeeld Indonesië. Dit land is zeer populair onder digital nomads. Indonesiërs hechten veel waarde aan beleefdheid en respect. Daarnaast spelen lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen een grote rol. Glimlachen wordt veel gebruikt om een vriendelijke en harmonieuze sfeer te behouden. Verdiep je in de communicatiestijlen van het land waar je verblijft. Door bewust te zijn van deze verschillen kan je effectiever en met meer wederzijds begrip communiceren in een internationale context.
Teambuilding op afstand
Als digital nomad is het lastiger om goed contact te houden met je leidinggevende en collega’s. Daarom is het extra belangrijk dat er zowel vanuit jou als je werkgever/opdrachtgever aandacht wordt besteed aan teambuilding activiteiten om onderling vertrouwen en teamspirit te creëren en vast te houden. Hiervoor zijn goede samenwerkingstools essentieel. Kies de tool die het beste bij jullie past en gebruik ze correct. Voorbeelden zijn onder andere Slack, Microsoft Teams, Zoom, etc.
Positieve impact van digital nomads
Los van de persoonlijke voordelen die deze levensstijl met zich mee kan brengen, kan het omarmen van het leven als digital nomad ook bijdragen aan onderling begrip en de lokale economie. Zo draag je bij aan de accommodatie aanbieders en lokale diensten zoals cafés en co-working spaces. Deze financiële impuls kan de economische ontwikkeling bevorderen in gebieden die voorheen nog niet zo bekend waren. Maar daar blijft het niet bij: deze geldstroom kan ook leiden tot nieuwe arbeidskansen, verbeterde infrastructuur, betere toegang tot wifi en snel internet, en een sterkere lokale economie die op zijn beurt positieve gevolgen heeft voor de gemeenschap.
Daarnaast kom je als digital nomad in aanraking met nieuwe culturen. Je laat je graag onderdompelen in unieke tradities en levenswijzen. Dit bevordert begrip voor andere culturen dan die van henzelf en doorbreekt stereotypering en generalisatie. Al die diverse ideeën en vaardigheden kunnen leiden tot boeiende projecten, creatieve ondernemingen en het delen van kennis.
Als het leven van een digital nomad je, zelfs na het lezen van bovenstaande tips, nog steeds aanspreekt, bespreek dan de mogelijkheden met je werkgever of opdrachtgever. Weet je nog niet zeker of werken vanuit het buitenland bij jou past, maar ben je wel benieuwd naar de ervaring? Dan kan je natuurlijk ook beginnen met een workation, waarbij je bijvoorbeeld twee weken vanaf een zonnige bestemming werkt. En mocht je toch liever thuisblijven, daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee. Kies vooral voor de optie die het beste bij past.
Dit is wat niemand je vertelt over het leven als digital nomad. En deze 7 fouten wil je niet maken als je een bestaan als digital nomad begint.
Dit zijn volgens nieuw onderzoek de 10 beste steden voor remote werken