Wow: waarom sommige dieren zichzelf opofferen voor hun tribe
Wist je dat orka’s niet meer slapen als ze een baby hebben gekregen? Of dat de vrouwtjes bidsprinkhanen hun paringspartner verorberen, soms al zelfs tijdens de daad? Welkom in de wondere wereld van het dieren rijk waarin niet dezelfde regels gelden als bij ons mensen.
Deze dieren hebben wel heel veel over voor hun tribe.
Mannelijke spinnen
Bij veel spinnensoorten moeten de mannen het ontgelden. Ze worden veelal opgegeten door hun partner, helemaal als het vrouwtje groter is dan het mannetje. Vanuit evolutionair oogpunt zou dit gunstig zijn omdat de dieren hun zaad al hebben doorgegeven en het vrouwtje daardoor minder snel met een andere mannetjesspin zal paren.
“De paring is voor de mannelijke spin letterlijk het begin van het einde,” verklaart hoofdonderzoeker Steven Schwartz op ABC News.
Mannelijke zeepaardjes worden zwanger
Zeepaarden hebben wel een hele bijzondere manier om zich voor te planten. Niet de vrouwtjes dragen de zwangerschap uit, maar de mannetjes.
Het zeepaard vrouwtje legt haar eitjes in de broedbuidel van het mannetje (soms tot wel 1.500 eitjes per keer!) waarnaar het mannetje deze bevrucht en de eitjes bij zich draagt tot ze uitkomen.
Zo kunnen de vrouwtjes in de tussentijd nieuwe eitjes ontwikkelen waardoor zeepaarden zich erg snel kunnen voortplanten.
Orka ouders
Hoewel wij mensen ook weinig slapen als er een kindje is geboren, spant het aantal slaapuren bij de orka toch wel de kroon. Bij mensen leveren ouders zo’n 1.000 uur aan slaap in tegen de tijd dat het kind twee wordt.
De jongen van de orka en tuimelaar slapen de eerste maand van hun leven helemaal niet. Ze kunnen zichzelf nog niet redden waardoor hun ouders constant wakker moeten blijven. En als ze dan eindelijk mogen slapen, doen ze dit alsnog maar voor de helft.
Dat betekent dat orka’s rusten met een hersenhelft en een oog tegelijk uit. Zo kunnen ze blijven ademhalen en tegelijkertijd de vijand in de gaten houden.
Keizerspinguïns
Nog een dier die alles over heeft voor hun tribe: de keizerspinguïn. Waar de moeder na het leggen van een ei maandenlang op zoek gaat naar voedsel, blijft de vader waken over het ei. Dit is nog een hele klus want hij moet het warm houden door te balanceren op z’n zwemvliezen en het ei afdekken met zijn broedbuidel.
Dit is twee maanden lang zijn enige taak. Eten zit er dus niet in en zijn eigen vetreserves worden gebruikt om te overleven. Is moeder pinguïn nog niet terug van de voedseltocht terwijl het ei uitgekomen is? Dan zal vader pinguïn eten zoeken en het kuiken grootbrengen. Zodra het kleintje eigen veren heeft, keren ze terug naar zee.
Het is maar weer duidelijk: de natuur heeft bijzondere verschijnselen!