6 vragen die elk stel in een gezonde relatie elkaar zou moeten stellen
Het wordt vaak gezegd: een relatie is hard werken. De meeste stellen die langer bij elkaar zijn kunnen zich daar wel in vinden, maar wat bedoelen we nou eigenlijk precies met deze uitspraak? Volgens relatietherapeut Maria Sosa betekent het dat je regelmatig gesprekken voert die niet per se leuk zijn om te voeren, maar wel broodnodig. Wat voor gesprekken de relatietherapeut bedoelt? Wij delen zes vragen die zorgen voor diepgaande gesprekken in je relatie.
Vaak zijn het de dingen die we niet uitspreken, die de meeste problemen opleveren in een relatie. Een opmerking waardoor je gekwetst bent, terwijl je zei dat het ‘prima’ met je ging, het niet uitspreken van bepaalde wensen, verwachtingen of toekomstvisie waardoor je wrokkig wordt. Dit hoeven niet meteen deal breakers te zijn, maar als het een patroon wordt in jullie relatie kan het wel voor problemen zorgen op de lange termijn.
Open en eerlijk zijn over je gevoelens en gedachten is niet de makkelijke weg, maar wel de beste weg. Hierdoor kun je het gesprek aan gaan met je partner en kunnen jullie samen kijken hoe ergernissen of ruzies anders kunt laten verlopen. Relatietherapeut Maria Sosa deelt op MBG welke gesprekken elk stel regelmatig zou moeten hebben.
6 vragen voor diepgaande gesprekken in je relatie
Welke vraag ga jij vanavond stellen aan je lief?
1. Zijn we wel of niet exclusief?
In het begin van jullie relatie is dit de belangrijkste vraag: zijn jullie exclusief met elkaar? Steeds vaker wordt dit gesprek lang uitgesteld of helemaal niet gevoerd, omdat we niet ‘in hokjes willen denken’. Labels zijn inderdaad niet per se nodig, maar het is wel essentieel om te weten of jullie er allebei hetzelfde over denken.
‘Als jij klaar bent voor een vaste relatie maar de persoon met wie je date het gewoon casual wilt houden, zit je overduidelijk niet op één lijn’, legt Sosa uit. Als je daar geen gesprek over voert dan kom je daar niet achter. Volgens Sosa kun je dit niet alleen op basis van gedrag bepalen en is een gesprek hierover voeren noodzakelijk.
2. Kunnen we elkaar geven wat we nodig hebben?
Vrouwen hebben nog weleens de neiging om te denken dat hun partner op basis van hints of gedrag wel begrijpt wat ze bedoelen. Volgens Sosa is het tijd om daarmee te stoppen. Sosa: ‘Stop met verwachten dat anderen je gedachten kunnen lezen of ‘gewoon weten’ wat je denkt of voelt. Het is belangrijk om je behoeftes uit te spreken ook over gevoelige onderwerpen zoals intimiteit.’
En nee je bent niet needy als je dit soort dingen bespreekt met je lover, je doet je best om in jullie relatie gesprekken te voeren over je behoeftes. Dat laat zien dat je volwassen bent en moeite wilt steken om jullie relatie te verbeteren.
3. Hoe gaan we dit betalen?
Gezamenlijke boodschappen, date nights, vakantie, de huur of nieuwe meubels: in een relatie is praten over geld onvermijdelijk. Ook als je al langer met elkaar bent blijft dit belangrijk. Wat zijn jullie uitgaven, wie heeft er iemand een studieschuld of heb jij juist een groot spaardoel? Wees duidelijk over hoe jij je geld wilt uitgeven, zowel individueel als binnen de relatie.
4. Hoe zie jij onze toekomst?
Er wordt vaak gedacht: jaag je toekomstige partner niet weg door op date één al over kinderen te beginnen, maar als dit voor jou een hele grote wens is: waarom niet? Volgens Sosa is het een goed idee om nieuwsgierig te zijn naar je plannen van je partner op lange termijn op gebied van carrière, huwelijk en kinderen.
Elkaar vragen of je wilt trouwen betekent niet meteen dat je het eens hoeft te zijn, maar dat je de vraag stelt en het gesprek opent zorgt ervoor dat je er allebei over na kunt denken. Denk na over waar je compromissen in wilt sluiten bijvoorbeeld wel of niet trouwen en wat niet onderhandelbaar is bijvoorbeeld wel of geen kinderen krijgen.
5. Hey, lets talk about sex?
Volgens Sosa gaat het er niet om hoe vaak je seks hebt, maar om het type seks dat je wilt hebben. Dat je met elkaar praat over wat je opwindt, hoe je aangeraakt wilt worden of dingen die je nog wilt ontdekken samen (een trio of BDSM zijn veel voorkomende seksfantasieën).
Het gaat om de vraag: hoe kun je met elkaar verbinden met intimiteit niet of je voldoet aan het gemiddeld aantal keer seks dat Nederlands hebben (twee keer per week). Bespreek met elkaar of er een goede match is in verlangens en opwinding.
Het is begrijpelijk dat je dit lastig vindt, want je wilt het ego van je partner niet kwetsen, maar je wilt ook een goed seksleven ook als je al vijf jaar samen bent toch?
6. Hoeveel gaan we elkaar zien?
Buiten je relatie om heb je natuurlijk je eigen vrienden, sportclub, collega’s, hobby’s en andere bezigheden waar je druk mee bent. Stem goed af met elkaar hoeveel tijd je samen doorbrengt en hoeveel alleen-tijd of vrienden-tijd je nodig hebt.
De één wil misschien elke avond op de bank samen Netflixen, terwijl de ander vier keer per week ‘s avonds in de sportschool wil staan. Compromissen sluiten is hierbij heel belangrijk volgens Sosa, want je eigen tijd bewaken is goed, maar je wilt ook tegemoet komen aan de verlangens van de ander.
Om een succesvol gesprek te hebben over deze diepgaande onderwerpen is het wel goed je partner op tijd in te lichten dat je het hier over wilt hebben. Zo kan hij of zij ook nadenken en zich voorbereiden en overval je hem of haar niet. Je weet dus wat je te doen staat, let’s talk baby!