Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 22 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat diep ademhalen doet met je lichaam (spoiler: het heeft helende krachten)

Behalve dat ademhalen essentieel is om te blijven leven, kan je met ademhalen veel teweeg brengen. Diep ademhalen kan bijvoorbeeld helend werken. Zo zou het angsten verminderen, je in het nu brengen met mindfulness en helpt het je bepaalde dingen beter te onthouden. Hoe werkt dat precies?

We kennen het allemaal wel: als er iets heftigs gebeurd is, haal je even diep adem om weer ‘bij te komen’. Je wordt er namelijk weer rustig van omdat het een aantal psychologische effecten heeft. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Waarom werkt diep ademhalen zo rustgevend?

Om de kracht van het ademhalen te begrijpen, moeten we eerst kijken naar onze lichamelijke reactie op stress. Wanneer je boos bent, je zorgen maakt of angst ervaart, voel je dat ín je lichaam. Je hart begint sneller te kloppen, je wordt misschien wel duizelig en het bloed raast naar je hart en je hoofd.

Dit wordt aangestuurd door ons zenuwstelsel. In zo’n situatie schiet je lichaam in de bekende ‘vluchten of vechten’ modus. Door deze modus wordt er een stoot adrenaline en cortisol in je lichaam losgelaten waardoor je hart sneller gaat kloppen, je pupillen groter worden en er meer energie naar je spieren gaat. Hierdoor ben je goed voorbereid om te vluchten of te vechten. Inmiddels hoeven we doorgaans niet meer om ons leven te vechten, maar ervaren we wel dagelijkse lage stressprikkels waardoor we bij het minste of geringste gestresst raken.

Mediteren: je ademhaling is het allerbelangrijkste en dit is waarom

Remmen in plaats van gas loslaten

Hoe je lichaam vervolgens rustiger wordt van ademhalen, legt onderzoeker Esther Sternberg in The Cut uit aan de hand van een metafoor: als je vol gas rijdt en je wilt stoppen kun je het gas loslaten of de rem indrukken. Sternberg adviseert dat laatste, omdat het sneller en effectiever werkt. Door diep adem te halen, verstoor je de stressreactie. Je schakelt zo de ‘nervus vagus’ in (de linker hersenzenuw) die het parasympatsche zenuwstelsel activeert, dat op zijn beurt invloed heeft op de toestand van rust en herstel. Dit werkt dus als een rem op de stressreactie.

Deze specifieke zenuw kan ontstekingsremmend werken, je hart minder snel laten kloppen en helpt je met het maken van herinneringen en kan ook stress helpen voorkomen. Sternberg vertelt dat wanneer je af wilt komen van de dagelijkse stressprikkels, je dagelijks zou moeten oefenen met diep ademhalen, dus niet alleen wanneer je al gestresst bent.

Oefen met ademhalen

Om een overdreven stressreactie te voorkomen (we overlijden doorgaans immers niet aan een deadline) kan je oefenen met diep ademhalen. Zo doe je dat:

  • Begin met elke dag één tot 2 minuten diep ademhalen
  • 4 seconden diep inademen
  • 8 seconden diep uitademen
  • Of de methode van Dr. Andrew Weil (psycholoog en gezondheidsgoeroe): 4 seconden in, 7 seconden vasthouden en 8 seconden uit.

De kunst van het ademhalen: Aiki

En Japan zou Japan niet zijn als ze voor de kunst van het ademhalen óók een speciaal woord voor hebben: Aiki. Je leert zo, ongeacht de situatie, kalm, rustig en diep te ademen. Je zou het zelfs als een soort scanner kunnen gebruiken en pijn kunnen verzwakken. Meer lezen? De Franse journalist Jean-Philippe Desbordes schreef er een boek over.

Meteen oefenen met diep ademen en minder stressen? We maakte een anti-stres meditatie.

Anti-stresstips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️