Waarom ‘even diep ademen’ halen niet altijd een werkt
Voel je je gestresst, angstig of gewoon even onrustig? Grote kans dat je vanuit goed bedoelde adviezen wordt aangeraden om ‘even diep in en uit te ademen’. Maar is dat eigenlijk wel zo’n rustgevende methode als het lijkt?
Wanneer je stress ervaart, verandert er het een en ander op vlak van fysiologische processen. Je hartslag gaat de hoogte in, je bloeddruk stijgt en je ademhaling versnelt. Om tegengewicht te bieden aan die fysiologische stressreactie, wordt vaak aangeraden om traag en diep in en uit te ademen. Toch blijkt dat advies soms een beetje misleidend te zijn.
Waarom even diep ademen niet altijd werkt
Dit is waarom.
Het kan een extra angsttrigger zijn
De belangrijkste reden waarom ademhaling zo vaak aangeraden wordt als kalmerend middel, is omdat het simpelweg een tool is die je altijd bij je hebt. Het principe daarbij is simpel: door jezelf te trainen om je op je ademhaling te focussen bij stress, leren we afstand te nemen van onrustige gedachten.
Toch werkt dat niet voor iedereen. Wanneer we al in een staat van fysiologische paniek verkeren, kan een te grote focus op je ademhaling juist een extra angsttrigger zijn.
Door te veel gewicht te geven aan een goede ademhaling, ervaren sommige mensen juist extra stress. Door te veel na te denken over hoe je zou moeten ademen, kunnen zelfs paniekaanvallen ontstaan. Niet wenselijk natuurlijk.
Het verergert hyperventilatie
Een van de meest angstaanjagende tekenen van een paniekaanval is het gevoel alsof je niet op adem kunt komen. Hyperventilatie (het zwaar ademen dat vaak optreedt bij stress of paniek) betekent dat je te veel CO2 uitademt. Er zit dan te veel en dus niet te weinig zuurstof in je systeem, in verhouding tot de hoeveelheid CO2. Een relatieve daling van CO2 maakt je duizelig, licht in het hoofd en flauw.
De liefde achter angst: waarom angst niet een negatieve emotie hoeft te zijn
Door diep in en uit te ademen, vererger je in wezen die hyperventilatiecyclus. Bij een paniekaanval waarbij je hyperventileren, is het diep inhaleren van zuurstof dus het laatste dat je moet doen. Dat zal de weegschaal immers nog meer laten doorslaan, waardoor het hyperventileren gaat verergeren. Het is op zo’n moment beter om in een papieren zakje in en uit te ademen: op die manier adem je precies in wat je uitademt.
Wil dat zeggen dat ademhaling nooit als tool ingezet kan worden bij stress? Natuurlijk niet. Maar zoals dat met veel dingen gaat, is het ook hier een kwestie van uitzoeken welke methode voor jou werkt.
Onthoud in ieder geval dat diep inademen niet de juiste manier is om kalmer te worden bij hyperventilatie. In plaats van ademhalen, kun je ook de focus leggen op rustgevende mantra’s, om zo je gedachten onder controle te krijgen. Succes!