Wow: dit is de invloed van diabetes op het hebben van een depressie
Jaarlijks hebben 1 op de 6 mensen met diabetes depressieve klachten. Depressie is meer dan alleen een dipje; het kan je leven beheersen. Diabetes kan een grote oorzaak zijn van die depressie, bij mensen met diabetes duren depressieve klachten langer en keren vaker terug. Maar waarom is dat?
De relatie tussen diabetes en depressie was al langer bekend. Maar de laatste paar decennia hebben onderzoekers de link tussen de twee beter bestudeerd. Dit is wat zij ontdekten.
Diabetes en depressie
Wat blijkt nou? Mensen met diabetes hebben een grotere kans om depressief te worden. Andersom geldt hetzelfde; als je depressief bent is het risico op diabetes groter.
https://www.bedrock.nl/wat-is-diabetes-nu-precies/
Bij diabetes komt veel stress kijken, wat betreft de medicatie die je nodig hebt en het in de gaten houden van wat je eet. Deze langdurige stress kan dan tot depressie leiden. Het goede nieuws is dat ze ook tegelijkertijd behandeld kunnen worden.
Wat is diabetes?
Even een korte opfrisser, want wat is diabetes ook alweer precies? Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij je te veel glucose, ofwel suiker, in je bloed hebt. Het ontstaat als je lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline (type 2 diabetes), of als je lichaam van zichzelf te weinig insuline maakt (type 1 diabetes).
Insuline is een hormoon waarmee je lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Maar bij te weinig insuline komt die glucose niet in je cellen en blijft het in plaats daarvan in je bloed zitten. Dat heet een te hoge bloedsuikerspiegel.
De meest voorkomende vorm van diabetes is type 2 diabetes. Als je ouder wordt, wordt je lichaam steeds minder gevoelig voor de werking van insuline. Je alvleesklier, waar de insuline wordt gemaakt, zal steeds meer aanmaken om die verminderde gevoeligheid te compenseren. Maar op een gegeven moment lukt dat je alvleesklier niet meer. Naast het ouder worden, kan ook een ongezonde levensstijl tot diabetes type 2 leiden.
Depressieve mensen kunnen niet lachen (en 7 andere mythes over depressie)
Mensen die diabetes hebben moeten zich aan een streng dieet houden, hun bloedsuikerspiegel goed bijhouden en regelmatig naar de dokter gaan om te checken of hun nieren nog goed werken en of hun zicht en bloeddruk nog goed zijn. Klinkt stressvol? Dat klopt. Daarom worden diabetes en depressie ook aan elkaar gelinkt.
De link tussen diabetes en depressie
Deze twee aandoeningen kunnen elkaar op tal van manieren beïnvloeden. Diabetes kan leiden tot depressie en omgekeerd kan depressie ook weer leiden tot diabetes. Maar hoe dan?
1. Stress en complicaties
De dagelijkse routine die komt kijken bij het behandelen van diabetes kan erg stressvol zijn en leiden tot symptomen van depressie. Daarnaast veroorzaakt diabetes soms complicaties en andere gezondheidsproblemen, die kunnen leiden tot symptomen van depressie.
2. Diabetes door depressie
Omgekeerd zou je door depressie ook beslissingen kunnen maken die niet zo gezond zijn, zoals ongezond eten, niet bewegen of roken. Ook zou je aan kunnen komen. Dit zijn allemaal bekende factoren van diabetes type 2.
Wat we kunnen leren van de depressie van de Russische schrijver Tolstoj
Daarnaast kan depressie het moeilijk maken om normale dagelijkse taken uit te voeren, helder na te denken en om goed met anderen te communiceren. Al deze dingen kunnen de behandeling van diabetes verhinderen.
3. Negatieve impact
Als je diabetes hebt, zou je eerder tekenen van depressie kunnen vertonen. Zelf heb je een bepaald idee over de negatieve impact van diabetes op je leven en de tekenen van depressie komen daaruit voort.
4. Slechte self-care
Overgewicht kan vaak voorkomen als je depressief bent. Je loopt het risico op metabool syndroom (een aantal klachten rondom de stofwisseling). Vaak leidt dit dan tot type 2 diabetes.
De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken
Daarnaast wordt depressie vaak in verband gebracht met slechte self-care, bijvoorbeeld wat betreft de medicatie van je diabetes of het testen van je bloedsuikerspiegel, en een slechte metabole controle. Dit zijn allebei risico’s bij type 2 diabetes.
5. Overvloed aan cortisol
Depressie kan ervoor zorgen dat je een verhoogd cortisol level hebt, ook wel het stresshormoon. Te veel cortisol kan weer leiden tot te veel glucose en insulin resistance. Hierdoor kan je metabool syndroom krijgen en de kans dat je diabetes krijgt is dan groter.
Ook kan dagelijkse stress van ofwel diabetes of depressie leiden tot ontstekingen. Dit kan de symptomen van depressie ook weer erger maken.
Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)
Behandeling van depressie en diabetes
We noemden al dat deze twee aandoeningen samen behandeld kunnen worden. Bij mensen met diabetes wordt daarom gekeken of zij ook psychische problemen hebben, zoals dus een depressie. Met een behandeling is er een goede kans dat de problemen van beide ziekten verminderen.
Als je je bloedsuikerspiegel in de gaten houdt en die in balans houdt, kan dat je helpen om symptomen van depressie te behandelen. Omgekeerd kan het behandelen van depressie ook helpen bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel.
Om de depressie te behandelen krijgt iemand antidepressiva, cognitieve gedragstherapie en leert hij of zij een self-care routine. De cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat je humeur verbetert. Bij deze therapie krijgen mensen ook informatie over hoe ze hun diabetes zelf kunnen managen.
Gezondheidsbooster nodig? 9 x voeding met een ontstekingsremmende werking