Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 18 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

‘s Werelds duurzaamste festival (in Nederland!) komt met hun duurzaamheids line-up

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: het Nederlandse festival DGTL laat zien hoe zij ook dit jaar het duurzaamste festival ter wereld zijn met hun nieuwe duurzaamheidsprogramma.

Af en toe mogen we best wel trots zijn op ons kikkerlandje. We mogen dan wel klein zijn, maar we tellen heel wat slimme en innovatieve koppen. Oh, en feestjes geven, daar kunnen we ook wat van. Voor een combinatie van die twee: innovatie én feestjes, moet je bij DGTL zijn. Een festival met house- en technomuziek dat elk jaar rond het Paasweekend wordt georganiseerd in Amsterdam.

Duurzaamheid hoeft niet altijd negatief te zijn

Dat het niet al te best gaat met de wereld is helaas niet meer te ontkennen (nee, echt niet Trump). De klimaatverandering is een feit. Maar wie zegt dat dit onderwerp alleen maar vanaf een serieuze en negatieve kant belicht moet worden? Festival organisatie DGTL laat met hun innovatieve ideeën zien dat een festival ook hartstikke duurzaam kan zijn. Zo duurzaam zelfs, dat een dagje het festival bezoeken duurzamer is dan thuis op de bank zitten.

DGTL is zich er erg bewust van de veranderingen in de wereld en hoe festivals daaraan bijdragen. Tijd voor verandering, dacht de organisatie. Vorig jaar was tijdens het festival de gehele foodcourt circulair en werkten ze met een zero waste systeem. Dit jaar gaan ze nog een stapje verder.

Dit vind je vast ook interessant: Duurzaam met je eten omgaan wordt een eitje met deze tips tegen voedselverspilling

Maaltijden van voedselresten

Het doel is om 2020 helemaal circulair en klimaatneutraal zijn, als eerste ter wereld. Hoe ze hier naartoe werken? In plaats de voedselresten van het festival on the spot om te zetten naar compost (zoals vorig jaar), worden dit jaar alle maaltijden gemaakt van voedselresten. Say what? Geen zorgen, dat is minder vies dan het in eerste instantie klinkt. De ingrediënten komen van onverkochte of verspilde producten. Daarbij krijgen ze hulp van Instock, The Food Line-Up en de Revolution Foundation.

Van Instock zijn wij al een tijdje groot fan van, want het restaurant gebruikt ingrediënten die overbodig of niet mooi genoeg waren voor reguliere verkoop. Vraag en aanbod worden hierdoor dus eigenlijk omgedraaid. Wetende dat er jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verloren gaat, is dat alles behalve een slecht idee. You go DGTL!

https://www.bedrock.nl/dgtl-duurzaamheids-award/

Geen vuilnisbakken, maar recyclepunten

Waar je op een festival normaal gesproken je bekertjes, lege bordjes of wat dan ook in een prullenbak gooit, maken ze bij DGTL gebruik van zogeheten resource collection points. Wat kunnen we ons daar bij voorstellen? In plaats van het afval van de bezoekers bij elkaar op één hoop te gooien en te zien als ‘het probleem’, wordt het afval in verschillende bakken verzameld, gescheiden en klaar gemaakt voor het proces van scheiding en recycling.

On the spot worden de grondstoffen vervolgens gesorteerd, opgeschoond en verwerkt. Benieuwd hoe het eruit ziet? Wip langs bij de recycle hub en neem een kijkje!

Milieuvriendelijke toiletten

Geen chemische (en stinkende) dixies die je uit je romantische festivaldroom halen, maar milieuvriendelijke toiletten; composttoiletten om precies te zijn. Het grootste deel van onze nummer 1’s en 2’s verdampen en ontbinden vanzelf, de rest wordt gebruikt als mest. Niet smakelijk, wel slim! Wist je trouwens dat DGTL ooit urine liet verwerken tot schoon drinkwater?

Asbak en aansteker in één

Peuken roken en die vervolgens op de grond gooien, is snel gebeurd als er geen prullenbakken in de buurt zijn. Als je midden in de meute staat te dansen is het ietwat veel gevraagd om helemaal naar de zijkant te lopen om een prullenbak te vinden. Innofest kwam speciaal voor DGTL met het innovatieve idee om een aansteker en asbak in één te ontwerpen om de zee aan sigaretten aan het einde van de dag zoveel mogelijk te voorkomen.

Artiesten worden zo duurzaam mogelijk behandeld

Festivals maken meer impact op het milieu dan enkel een paar opgebleven plastic bekertjes. Een gemiddelde stage op een festival waar 3000 mensen kunnen feesten, verbruikt op één dag net zoveel stroom als 3 huishoudens in een heel jaar. Maar ook de artiesten worden van hot naar her vervoerd, verblijven in hotels, rijden in taxi’s wat voor heel wat CO2-uitstoot zorgt. Om dat enigszins te compenseren, verblijven de dj’s in een energieneutraal hotel (hoe cool!?) en worden de artiesten vanaf het moment dat ze op Nederlandse grond zijn in elektronische voertuigen verplaatst.

Kan jij niet wachten? Er zijn nog tickets beschikbaar. Zie je daar!

DGTL Amsterdam
19 t/m 21 april 2019
Bekijk de website en line-up hier.

Meer festivals?

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️