Deze app vervangt eindeloos scrollen met ‘nibbling’: nieuwe dingen leren
Diep verzonken raken in de eindeloze stroom van onzinnige Instagram-filmpjes: het overkomt de beste. Het is alleen behoorlijk zonde van de kostbare vrije tijd die de meeste mensen hebben, zeker wanneer dat scrollen richting een verslaving neigt. Onze smartphone kan ook beter worden ingezet, als je het de Nibble-app vraagt: zij introduceren de term nibbling.
Niet meer doelloos scrollen maar nibbling
Nibbling verwijst, erg aandoenlijk als je het ons vraagt, naar de manier van eten zoals we die van knaagdieren kennen. Een beetje à la Knabbel en Babbel, die hun eten in kleine hapjes wegwerken en alles moeten kauwen met de vier zeldzame tanden in hun mond.
De app Nibble wil dat je op deze manier kleine hoeveelheden nieuwe kennis opdoet -steeds in een tijdsbestek van vijf, tien of vijftien minuten. Toegegeven, het is en blijft een app, dus je schermtijd gaat er niet mee omlaag (met deze tips lukt dat overigens wél, een lagere schermtijd). Maar het doel van de app is wel om die schermtijd een stuk nuttiger te besteden: door middel van educatie, om precies te zijn.
Wanneer je ‘m voor het eerst downloadt, geef je exact aan over welke onderwerpen je meer wilt leren: biologie, persoonlijke financiën of kunst? Je kunt ook alles aan klikken bij een brede interesse; zo schotelt de app je elke dag nieuwe informatie voor. Niet in de vorm van flinke lappen tekst, maar in de vorm van quizjes, spellen en interessante uitdagingen. Elke activiteit duurt vijf tot twintig minuten, waardoor je het makkelijk tussendoor oppakt en de app een goede vervanging is voor doelloos scrollen. Uiteindelijk word je op een leuke manier een pro in jouw gekozen ‘vak’.
Zelf toepassen
De Nibble-app is een vermakelijke manier om van gedachteloos scrollen bewust scrollen te maken, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat daar ook een flink prijskaartje aan vast hangt. Heb je dat er niet voor over, dan kun je de geïntroduceerde term ook prima zelf toepassen. Dat vergt alleen een beetje motivatie: je hebt dan geen app die een herinnering stuurt als je weer eens op social media scrolt, maar je moet jezelf een halt toe roepen.
Wanneer je verdwaald bent in de Instagram-reels of Youtube-shorts, kies je er met nibbling voor om jezelf in plaats daarvan iets nieuws te leren. Dat kan een kwartiertje Spaans leren via DuoLingo, maar ook een DIY-tutorial via YouTube bekijken zijn. Als het maar uit een intrinsieke motivatie komt: alleen dan hou je het vol om iets nieuws te leren. En zeg nou zelf: verslaafd zijn aan een nieuwe taal leren, is een stuk beter dan verslaafd zijn aan onnodige filmpjes van een paar seconden lang.
Psycholoog Adam Alter legt uit waarom je niet van je smartphone af kunt blijven