Deze 3 sausjes zouden goed zijn voor je brein (aldus een psychiater)
Er is niks beter dan dat ene sausje die je aardappels of veggies net iets beter laten smaken. Maar wat nou als deze sauzen óók nog eens goed zijn voor je brein? Deze zijn er (en zijn makkelijk om zelf te maken). BEDROCK zet ze voor je op een rijtje en geeft je de heerlijke recepten.
Uma Naidoo is een voedingspsychiater en geeft op MBG haar favoriete hersenondersteunende sausjes. Ze voegt strategische ingrediënten toe die de gezondheid van het brein ondersteunt. Je voelt je dus fysiek en mentaal geweldig na de toevoeging van de sausjes bij je gerecht.
Nieuwe go to sausjes
Kom dus maar op met die sauzen die goed zijn voor je brein. Het zijn er drie die je gemakkelijk zelf kan maken. Je nieuwe favoriete go-to sausjes. Ze passen ook nog eens bij elk gerecht, dus probeer ze zeker uit. Hier zijn de recepten.
1. Miso saus
Miso pasta is bijzonder goed voor het verminderen van ontstekingen in je darmen. Je darmen hebben rechtstreeks verbinding met je hersenen, waardoor ook deze een boost krijgen. De avocado-olie die wordt gebruikt is rijk aan gezonde vetten en zorgt voor krachtige hersenvoordelen.
Dit recept maken is erg makkelijk: mix de ingrediënten in een kom en klop het op totdat het gebonden is. Liever een dressing? Voeg dan extra olijfolie toe. Hier zijn de ingredienten:
- 120 ml witte miso pasta
- 60 ml met avocado-olie
- ¼ eetlepel zout
- ¼ theelepel met zwarte peper
2. Boerenkool en walnoot pesto
Opzoek naar een smaakvolle en hersengezonde pastasaus? Probeer dan deze boerenkool en walnoot pesto. De smaak van je maaltijd wordt gelijk verbeterd en het ondersteund je hersen- en darmfuncties. Een echte win-win situatie. De boerenkool zit vol met foliumzuur en prebiotische vezels. De walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren die je hersenen van brandstof voorzien.
7 manieren om je brein gezond te houden (ongeacht je leeftijd)
Je hoeft dus geen pesto meer in de winkel te kopen, want dit goedje is makkelijk te maken én is gezond voor je. Meng de ingrediënten in een blender of keukenmachine op gemiddelde snelheid. Voeg daarna koud water toe om het mengsel wat losser te maken. Zo makkelijk is het! Hier zijn de ingrediënten:
- 60 ml olijfolie
- 60 ml geraspte Parmezaanse kaas (of voedingsgist)
- 2 teentjes knoflook, gepeld en 30 seconden in de magnetron gezet
- 480 ml gewassen boerenkool
- 60 ml walnoten
- 1 theelepel met citroensap
- ½ theelepel zout
3. Curry en wortel yoghurtsaus
Een heerlijke dressing met gezonde vetten: de curry en wortel yoghurtsaus. De avocado-olie zorgt ervoor dat de kruiden eruit springen, wat voor een grote smaakverbetering zorgt. Kurkuma is een specerij die ontstekingen doet verlichten. De verse curryblaadjes helpen weer met de spijsvertering en een betere stemming. Wortels bevatten ook stofjes die voor een positieve stemming zorgen.
Je brein in topconditie houden: dit voedsel helpt je daarbij
Ook dit stappenplan is makkelijk uit te voeren. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg daarna de kruiden toe. Daarna mogen de wortelen erbij. Bak deze mee voor 3 minuten. Giet vervolgens het mengsel in een kom en voeg de yoghurt toe. Mix het tot een geheel en smullen maar! Hier zijn de ingrediënten:
- 2 eetlepels avocado-olie
- ½ theelepel met kurkuma
- Een snufje zwarte peper
- 3 curryblaadjes (chiffonade)
- 120 ml geraspte wortel
- ½ theelepel koosjer zout
- 240 ml yoghurt