De typische misverstanden over het hebben van een depressie
In Nederland kampt één op de vijf volwassen mensen ooit met een depressie. Behalve dat het zorgwekkende cijfers zijn, weten we vaak niet precies wat een depressie écht inhoudt. Daarom delen we de typische misverstanden over het hebben van een depressie.
Hoe meer we weten over het hebben van een depressie, hoe beter we er zelf mee om kunnen gaan en hoe beter we er voor een ander kunnen zijn.
Een depressie hebben
Misschien kamp je zelf wel met depressieve gevoelens of een depressie of heb je iemand in je omgeving die een depressie heeft. Hoe dan ook is het belangrijk om te weten wat een depressie wel en niet inhoudt. Zo kun je namelijk voorkomen je dat je jezelf onterecht de schuld geeft of een ander onterecht beoordeelt.
Wanneer je weet wat een depressie is en dus ook wat een depressie níet is, kun je er simpelweg beter voor iemand zijn, omdat je de ander beter kunt begrijpen.
Natuurlijk zul je nooit écht weten hoe het is om een depressie te hebben als je dat zelf nooit hebt gehad, maar deze misstanden over een depressie kennen, helpt je al eind op weg.
Misverstanden over het hebben van een depressie
Dit zijn veelvoorkomende misstanden over een depressie:
Er is ‘geen reden’ om depressief te zijn
Alles mag in je leven dan wel koek en ei lijken voor een ander, maar ook dán kun je een depressie krijgen. Nee, er hoeft dus geen specifieke aanleiding zoals een burn-out, break-up of het overlijden van een dierbare te zijn om depressief te worden.
Je kunt uit je depressie stappen
Een depressie is geen mindset die je van de ene dag op de andere ‘even’ verandert. Nee, een depressie is een gevolg van misschien wel jarenlange negatieve gedachten en angsten, waar je niet zomaar vanaf komt door een oefening of inzicht.
Wees dus niet te streng voor een ander of jezelf wanneer het aankomt op het overwinnen van een depressie. Het is een proces dat tijd nodig heeft.
Je kunt er depressief uitzien
Een groot misverstand over een depressie is misschien wel dat er zoiets bestaat als er depressief uitzien. Van zwarte kleding tot zwart make-up of een depressieve blik.
Je kunt depressief zijn en vrolijke gekleurde kleding dragen. Iedereen kan depressief zijn en dat kan je niet aan iemand zien.
Depressieve mensen zijn vaak alleen
Zoals gezegd kan iedereen een depressie hebben. Oók degene met veel vrienden van wie je het nooit zal verwachten.
Dat depressieve mensen zich veel terugtrekken en weinig vrienden hebben is dus een misverstand.
Een depressie geeft alleen impact op je brein
Een depressie speelt dan misschien wel af in je hoofd, toch heeft het effect op je hele lichaam. Je hoofd is immers onderdeel van je lichaam. Je mentale gezondheid heeft impact op je lichaam en je fysieke welzijn. Ga maar eens na hoe gespannen je schouders kunnen worden als je stress hebt.
Hetzelfde geldt voor een depressie: het kan je lichamelijke condities flink beïnvloeden. Je kunt er vaak slechter door slapen en bent supermoe.
Vraag om hulp
Heb je het gevoel dat je met een depressie kampt? Hoe moeilijk het ook kan zijn, vraag om hulp. Misschien eerst aan je omgeving, als dat veiliger voelt. Neem contact op met je huisarts voor het vinden van de juiste begeleiding.
En onthoud: je hoeft je er niet voor te schamen, want je bent echt niet de enige.