Dennis, Anne-Miek en Donna gingen bewust minder werken in ruil voor meer vrije tijd
Standaard veertig uur per week werken? Niet meer van nu, als je het veel mensen vraagt. Volgens Dennis, Anne-Miek en Donna moet er ook nog ruimte voor spontane avonturen, zelfontwikkeling en hobby’s overblijven. Zij kozen er bewust voor om hun werkweek flink te verkorten en kregen daar meer vrije tijd voor terug.
Minder werken, meer vrije tijd: zij kozen ervoor
Dennis
“Dat ik minder ging werken dan gemiddeld, gebeurde bij mij eigenlijk per toeval. Ik studeerde, deed daarnaast vrijwilligerswerk en werd daar gevraagd voor betaalde klussen. Zo werd ik zzp’er. Ik merkte al snel dat ik m’n weken vol kon proppen met werk, maar dat ik ook van minder rond kon komen. Ik besloot voor het laatste te gaan en met die keuze ben ik nog altijd heel blij.
Op die manier bestaat mijn leven niet alleen uit werk, werk, werk. Er blijft ook ruimte voor andere dingen, zoals vrijwilligerswerk, sporten en reizen. Allemaal zaken waar ik meer energie van krijg dan alleen maar werken. Zo ben ik aan het einde van de week niet compleet uitgeblust en is de maandag niet iets waar ik tegenop kijk, zoals veel fulltime werkenden dat wel doen.
Meer vrije tijd staat voor mij gelijk aan meer avonturen. Als ik ‘s ochtends opsta, weet ik vaak niet hoe m’n dag eruitziet. Ga ik de natuur in, spreek ik met vrienden af? Ik kan ook spontaner een paar dagen weggaan of zelfs drie maanden op reis: mijn vriendin moet daar haar baan voor opzeggen, ik niet.
Natuurlijk betekent minder werken ook minder geld, maar vrijheid zit ‘m voor mij niet in een groter huis of meer spullen. De vrije tijd die ik terugkrijg door minder te werken, is me alles waard.”
Donna
“In 2021 zei ik mijn vaste baan op om zzp’er te worden. Ik kreeg al snel de kans om een bedrijf over te kopen nadat ik voor mezelf begon. Zo had ik meteen een flink klantenbestand. Een fijne start, maar het was ook hard werken. Bovendien pasten niet alle klanten even goed bij me, omdat ik ze zo had overgenomen van een ander bedrijf. Ik besefte snel dat het anders moest.
Dankzij een human design-traject, dat gepaard ging met overspanning en angsten, ontdekte ik waar mijn krachten lagen. Niet bij acht uur op een dag werken. Ik ga veel beter op zo’n vier uur werken op een dag, zodat ik me daarnaast kan focussen op creatieve processen en zelfontwikkeling, een onderwerp waar ik ook het boek ‘Mooi mens‘ over schreef. Uiteindelijk komt dat mijn werk ook ten goede: ik trek nu alleen nog klanten aan waarmee ik honderd procent een match voel.
Dat ik nu door minder te werken een wat lager salaris heb, vind ik vanwege die vrije tijd prima. Wandelen in de natuur, mediteren en tijd voor mezelf is gratis en dat is me net zoveel waard. Ook weet ik dat ik nu ruimte vrijmaak voor nieuwe kansen en dus voor nieuwe klanten. En daardoor ook voor meer geld.”
Anne-Miek
“Veertig uur per week in dezelfde functie werken? Dat zie ik mezelf niet doen. Ik blijf plezier hebben in m’n werk door het te combineren met andere zaken. Afwisseling komt bij mij in de vorm van modellenwerk: ruim dertig jaar geleden begon ik samen met een vriendin als hobby, maar in de loop der jaren groeide het uit tot een betaalde bijbaan.
Inmiddels krijg ik er dus wel voor betaald, maar ook als ik geen factuur zou kunnen sturen, zou ik het blijven doen. Mijn baan bij de gemeente blijft leuk, juist omdat ik het niet veertig uur per week doe. Ik heb ook weleens collega’s gehad die fulltime werkten en aftelden tot het weekend.. Dat heb ik niet, omdat ik de ene dag aan een project voor de gemeente werk en de andere dag een commercial schiet of een modeshow loop.
Plezier en genoeg tijd voor hobby’s is voor mij echt leidend: ik geloof dat je daarmee vanzelf je normale werk leuker gaat vinden.”
Hoeveel vrije tijd heb je nodig om gelukkig te zijn? Dit zegt de wetenschap