Ben jij demiseksueel? Dat herken je hieraan
Val jij op veel meer dan op het uiterlijk? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jij demiseksueel bent. Het is nét even iets anders dan sapioseksualiteit waarbij je je vooral aangetrokken voelt tot intelligentie. Aan deze acht tekenen kun je herkenen of jij een demiseksueel persoon bent.
Wat is demiseksualiteit eigenlijk?
Demiseksueel zijn
- Demiseksualiteit: wat is het?
- Signalen dat jij demiseksueel bent
- 1. Je relaties beginnen vaak als vriendschappen
- 2. Je hebt gemengde gevoelens over seks
- 3. Je bent weleens ‘preuts’ genoemd
- 4. Je kunt niemand vinden die je aantrekkelijk vindt
- 5. Uiterlijk doet er niet echt toe
- 6. Flirten doe je niet
- 7. Je voelt druk tijdens eerste dates
- 8. Het is een grote stap als je iemand leuk vindt
Demiseksualiteit: wat is het?
Misschien zie je de term steeds vaker voorbij komen. Wat het precies betekent? Een demiseksueel krijgt pas seksuele verlangens wanneer er ook écht een emotionele band is met de ander. De connectie tussen partners is voor een demiseksueel persoon dus erg belangrijk.
Een onenightstand? Dat staat dus zéker niet in het woordenboek van iemand die demiseksueel is. De fysieke aantrekkingskracht ontstaat echter pas wanneer er al een sterke, persoonlijke connectie is.
Signalen dat jij demiseksueel bent
Herken jij jezelf in onderstaande gedachten of gedrag? Misschien ben jij dan wel demiseksueel.
1. Je relaties beginnen vaak als vriendschappen
Als je terugkijkt op je eerdere relaties, merk je wellicht dat ze vaak ontstaan uit een vriendschap. Misschien val je vaak op goede vrienden of mensen die je al lang kent. Sommige demiseksuelen voelen zich dan ook comfortabel met het idee om seks te hebben met vrienden, zelfs als er verder geen romantische gevoelens zijn.
2. Je hebt gemengde gevoelens over seks
Seks staat niet per se hoog op jouw prioriteitenlijst, ook niet in een relatie. Je hecht namelijk veel meer waarde aan knuffelen, kussen of andere vormen van affectie en intimiteit. Misschien kun je maanden- of jarenlang zonder seks te hebben of geniet je wel van seks maar voel je je soms ongemakkelijk of gespannen.
3. Je bent weleens ‘preuts’ genoemd
Een onenightstand is dus niks voor jou. Voor jou voelt casual seks namelijk eerder ongemakkelijk dan dat het een gevoel van vrijheid oplevert. Misschien kan in een relatie seks voor jou daarom meer als een verplichting voelen, dan iets wat je echt wilt. Je focust vaak meer op het plezier van je partner omdat je het moeilijk vindt om jezelf helemaal te laten gaan in de slaapkamer.
4. Je kunt niemand vinden die je aantrekkelijk vindt
Je fysiek aangetrokken voelen tot een vreemde? Dat heb jij eigenlijk zelden. Je vindt het maar moeilijk om je voor te stellen met wie je nou echt seks zou willen hebben.
5. Uiterlijk doet er niet echt toe
Of iemand ontzettend knap is, is voor jou niet belangrijk. Die ene knappe barista op de hoek doet je waarschijnlijk weinig. Jij bent veel eerder geïnteresseerd in iemands persoonlijkheid of interesses die jullie delen.
6. Flirten doe je niet
Flirten? Daar doe je niet aan. Voor jou zijn diepe gesprekken of humor véél belangrijker dan flirterige opmerkingen.
7. Je voelt druk tijdens eerste dates
Je wilt liever niet daten met iemand tenzij je weet dat je écht een connectie hebt. Maar zoiets moet natuurlijk groeien. Dat kan ervoor zorgen dat je eerste dates spannend of zelfs stressvol vindt.
8. Het is een grote stap als je iemand leuk vindt
Als je eenmaal iemand aantrekkelijk vindt, dan is dat dus heel bijzonder. Je bent dan klaar om je te verbinden en gaat er helemaal voor. De kans is dan ook groot dat je vooral langdurige relaties hebt gehad.
Wijs jij je crush af? Dan ben je misschien lithromantic. Welke seksualiteiten zijn er allemaal? We zetten ze op een rij (welke ben jij?).