Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 3 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Delulu-denken omarmen? Dit is wat mental health experts zeggen

TikTok biedt veel mooie dingen: positieve affirmaties, tips voor slow living en gezonde trends om op de voet te volgen. En delulu-denken, ook wel het hebben van waanideeën of illusies, stond vast nog niet op jouw lijst. Delulu is een nieuw begrip dat landsgrenzen overschrijdt en het betekent geloven in dat het onmogelijke zal gebeuren. Als je maar denkt dat het kan.

Noem het manifesteren 2.0. Alleen dan met verlies van alle realiteitszin. Want je bent delulu als je gelooft dat een crush ook op jou valt omdat hij één keer een foto liked (nadat jij dat honderd keer bij hem hebt gedaan). Iemand is ook delulu als hij of zij grootheidswaanzin heeft en gaat solliciteren op een baan waar hij of zij totaal geen ervaring voor heeft.

Delulu denken

Het woord delulu stamt af van het Engelse woord delusional. In het Nederlands wil dit zeggen dat je waanideeën hebt. Je hebt de feiten niet meer op een rij. Oorspronkelijk is dit ontstaan in de K-Pop gemeenschap, waarbij fans heilig geloofden dat ze een romantische relatie hadden met een idool.

Delulu zijn betekent dat je dagdroomt en daarbij de realiteit uit het oog verliest. Als je iets héél graag wil, zou je het kunnen manifesteren. Alleen als je er heilig van overtuigd bent dat je iets hebt of krijgt, wat waanzin is, dan zou je kunnen twijfelen aan de mentale gezondheid.

Waanstoornis

Waar delulu op dit moment een populaire term is, blijft een waanstoornis toch echt een psychische stoornis, deelt dr. Rachel Hoffman op Verywellmind. Als ervaren maatschappelijk werker en hoofd van een app voor digitale therapie weet ze dat therapeuten patiënten diagnosticeren met deze stoornis als ze zelf zo erg geloven in valse overtuigingen en daar ook naar gaan handelen. De stempel waanstoornis wordt pas op iemand gedrukt als iemand langer dan een maand bizarre gedachten heeft en dit niet veroorzaakt wordt door psychotische wanen.

Delulu moment

Dit verklaart ook het verschil tussen ‘delulu’ thinking en een delulu moment. Want een moment wijst op vreemd gedrag, maar is niet per definitie een psychische aandoening, legt Hoffman uit. Een delulu moment kan bijvoorbeeld een roddel in de media zijn, dat een beroemdheid een relatie heeft omdat hij of zij slechts een post van iemand een like heeft gegeven. Het gevolg is een overdreven gedachte die niet berust op de waarheid.

Verward met manifestatie

Nicole Doyon van Girl Therapy heeft het begrip delulu ook onder de loep genomen. Volgens haar is het hebben van waanvoorstellingen een andere vorm van manifestatie. En manifesteren is goed, want hoe meer je gelooft in dat overtuigingen werkelijkheid worden, hoe groter die kans in het echt ook is. Ze vergelijkt delulu-denken dan ook met het zetten van affirmaties. Door positief te denken, verbetert het mentale welzijn en zelfvertrouwen.

Is Delulu-denken wel of niet slecht?

Volgens dr. Hoffman is delulu zijn niet per definitie slecht, maar wanneer je jouw zelfbeeld en mentale gezondheid koppelt aan waanideeën, is het wel schadelijk. Als je alle realiteit uit het oog verliest, kunnen er gekke dingen gebeuren. Er is niks mis met een beetje fantasie, maar als je gevoel van eigenwaarde zodanig afhankelijk is van deze fantasieën, dan ga je hieronder lijden. Stel je hebt na één date al het gevoel dat iemand met je wil trouwen en je stort in als dit niet gebeurt, dan heeft dit grote emotionele gevolgen. Zéker als je gaat handelen naar de waanideeën.

In de serie Baby Reindeer is ook overduidelijk sprake van delulu-denken. Want de stalker is er heilig van overtuigd dat haar prooi net zo gek op haar is als andersom het geval is. In dit geval kan ze haar emoties niet meer beheersen.

De realiteit niet uit het oog verliezen

Fantaseren is oké, maar het essentieel om de werkelijkheid niet uit het oog te verliezen. Manifesteren is een katalysator voor verandering, het motiveert en zorgt voor positieve gedachten die je helpen om bijvoorbeeld de moed te verzamelen om op iemand af te stappen. Om toch te solliciteren op die droombaan. Of om juist te stoppen met iets wat alleen maar energie kost. Delulu-denken kan er daarentegen voor zorgen dat je foute beslissingen maakt en daardoor leidt het niet per se tot het behalen van succes in het leven.

Aantrekkingskracht: 20 manieren om te krijgen (of manifesteren) wat je wenst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️