Marloes Graat
Marloes Graat Relatie 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

3 manieren om minder defensief te worden in je relatie

Ben je snel op je tenen getrapt en hoeft je partner maar iets van feedback te geven en jij zit al boven op de kast? Geen zorgen, je bent ook maar een mens. Je snel aangevallen voelen en snel in de verdediging schieten zijn menselijke eigenschappen. Toch kan het je, jouw partner of jullie relatie in de weg zitten. Wil je iets veranderen aan dit gedrag? Op deze drie manieren kun je leren om minder defensief te zijn

Hoe grappig, sexy of lief je partner ook is, op den duur is de kans steeds groter dat jullie frustraties in de relatie krijgen. Over hoe de ander water kookt (met de waterkoker of in een pan), hoe hij of zij de badkamer achterlaat (overal water, haren en het bekende tandpastadopje) of hoe hij of zij omgaat met jullie huissleutels.

Houd van me zoals ik ben

Dit hoeft geen probleem te zijn, als je jouw partner op een normale, rustige manier vertelt dat je je ergert aan zijn of haar manier van koken, omgang met het huishouden of chaotische gedrag. Echter kan dit in het verkeerde keelgat schieten als je lief erg defensief is: ‘Je moet van me houden zoals ik ben. Ik ben nou eenmaal een chaoot!’

Volgens School of Life is het een oneerlijke eis om te vragen van je lief om van je te houden precies zoals je bent inclusief je fouten en mindere kanten. Zij stellen dat met een beetje zelfbewustzijn en eerlijkheid, we alleen mogen verwachten dat er van ons gehouden wordt om wie we hopen te zijn of wie we op onze beste momenten zijn.

Bij ware liefde zou het zo moeten zijn dat wanneer je partner feedback geeft, je dankbaar bent dat je partner je probeert te helpen om een betere versie van jezelf te worden. Op deze manier zou je liefde kunnen zien als een mogelijkheid om samen te groeien om een betere persoon te worden.

Hoe je deze zienswijze kunt omarmen? Het begint met minder defensief te worden. Deze drie tips helpen je op weg.

Zo kun je leren je minder defensief op te stellen

Welke ga jij proberen?

1. Durf je angst toe te geven

Achter defensiviteit schuilt vaak de angst om vernederend of verlaten te worden. Als je eerlijk vertelt waar je bang voor bent aan je partner, zal een goede partner dat begrijpen. Je partner kan uitleggen dat als hij of zij een opmerking maakt over het tandpastadopje, dat niet betekent dat als je niet verandert hij of zij morgen is vertrokken.

2. Kritiek is normaal

Liefde betekent niet dat je de perfecte persoon moet zijn voor de ander. Als perfectie nodig zou zijn voor de liefde, dan zou niemand in aanmerking komen voor een relatie.

We zijn allemaal liefde waard, niet omdat we altijd perfect zijn, maar omdat niemand van ons altijd perfect kan zijn.

3. Liefde is niet kwetsbaar

In het hoofd van een defensief persoon kan de kleinste opmerking over hoe je de pasta kookt, al het einde van de relatie betekenen. Maar ware liefde is veerkrachtig, dat hangt niet af van hoe je de pasta kookt. Liefde gaat niet over kleine details, maar over hoe er een gesprek mogelijk is over de feedback van die details.

Defensief zijn kun je dus ontgroeien. Bij het zoeken naar een partner zouden we dit eerlijk moeten toegeven. Dit is kwetsbaar om uit te spreken, maar het geeft je wel de grootste kans om de juiste partner te vinden.

Ben jij een moeilijk persoon? Doe de relatie check-list

Je kan het na een paar dates brengen als: ‘Ik zou graag ooit op een dag naar het platteland verhuizen, Portugees leren en met de hulp van mijn partner mijn defensiviteit overwinnen.’ Je kant het gesprek zo leiden naar jullie persoonlijke ontwikkeling doelen in het leven.

Het is één van de grootste uitdagingen in het leven om kritiek te ontvangen zonder boos of gekwetst te raken, maar hoe waardevol is het als je kan zeggen: ‘Oprecht bedankt voor je feedback’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️