Probeer dit eens te beseffen: jij bent niet altijd degene waar alles om draait
Toen ik 16 was maakte ik me extreem druk om wat anderen van me vonden. Ik wilde cool zijn. Ik herinner me nog hoe mijn vader keihard moest lachen in een restaurant. Ik kon wel door de grond zakken: ‘Paaahaap, doe normaal.’ Hij draaide zich om en zei: ’Jo, nobody cares, nobody’s looking at you’. Oh. Dat kwam wel even binnen.
Je denkt, interpreteert en kijkt naar de wereld om je heen vanuit je eigen ‘ik’. In jouw hoofd speel jij de hoofdrol in je eigen verzonnen verhaal. We maken onszelf vaak wijs dat X zo denkt over ons en Z zo gaat reageren als we ons op een bepaalde manier gedragen. Gedurende dit hele verhaal dat we aan onszelf vertellen nemen wij eigenlijk een bijzondere egocentrische rol in. Wat zou er gebeuren als we onszelf uit the equation zouden halen?
In principe hoeft er niets mis met jezelf als hoofdpersonage te zien te zijn. We doen het namelijk allemaal. Maar volgens Leo Babauta kunnen we tegen bepaalde dingen aanlopen als we onszelf niet af en toe terugtrekken uit die hoofdrol.
Verkeerde interpretatie
We interpreteren hoe andere mensen handelen, vanuit onszelf. Met andere woorden, we vragen ons af: doet die ander iets om ons te helpen of om ons dwars te zitten? Maar eigenlijk gaat het hier niet om onszelf. Als iemand iets zegt of doet, is dat niet per se met het doel om jou te helpen of dwars te zitten.
Zij hebben zichzelf namelijk ook als hoofdpersonage in hun eigen verhaal gepositioneerd. Hierdoor kan het zijn dat mensen elkaar totaal niet begrijpen, dingen verkeerd interpreteren en persoonlijk nemen.
Commentaar ontvangen
Als iemand iets van ons vindt, kunnen we dat snel als een aanval op ons eigen ‘ik’ zien. Je bent dan geneigd om in de verdediging te schieten. Want, ‘ik ben een goed mens, het is niet eerlijk dat zij zeggen dat ik dat niet ben.’ Maar door het zo te interpreteren, ben je het weer vanuit jezelf aan het bekijken.
Probeer het om te draaien: wat zegt het over de ander? Vanuit welke situatie handelt de ander? Zo ontstaat er meer begrip voor wat de ander vindt en zegt én kun je je minder aangevallen voelen.
Ook lezen: We luisteren niet meer naar elkaar – 10 regels om weer goede gesprekken te voeren
Op jezelf betrekken
Alles, en dan ook echt álles, interpreteren we vanuit onszelf. Denk aan een slechte internetverbinding, verkeer op de weg of dat het brood op is op kantoor. Je denkt alleen maar aan hoe jij hier last van hebt: ‘dit vind ik irritant of balen.’ Maar probeer een stapje terug te zetten en de situatie vanuit een helicopter view te bekijken.
Het zijn gewoon dingen waar iedereen weleens last van heeft en die gebeuren in de wereld. Probeer deze ‘problemen’ te aanschouwen, wees nieuwsgierig naar ze en probeer ze te begrijpen. Al snel genoeg zal je merken dat het niet om jou gaat. Let it go.
Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doen we dit dan?
Probeer je bewust te worden van de verhalen die je jezelf vertelt. Aanschouw hoe je jezelf altijd (onbewust) in de hoofdrol zet. En nu is het tijd om jezelf uit die hoofdrol te halen. Hoe zou het verhaal eruitzien zonder ons?
Zo kun je in bepaalde situaties gaan denken:
- Dingen gebeuren. Dat is interessant zeg. Wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik hieruit opmaken?
- Iemand anders doet iets of zegt iets en het gaat waarschijnlijk over hun. Hoe kan ik ze beter leren begrijpen?
- Andere mensen zeggen en doen dingen omdat ze ongelukkig zijn. Hoe kan ik met ze meevoelen, hoe kan ik ze steun bieden?
Misschien helpt dit de volgende keer dat je vanuit een impuls of jezelf wil reageren op een bepaalde situatie. Doe een stap terug, haal jezelf voor zover mogelijk uit de hoofdrol en observeer.
Uiteraard ben je nog wel onderdeel van het verhaal, je kunt jezelf niet deleten uit je eigen leven, maar je leert op deze manier wel begrip te voelen voor een ander. Met een beetje meer peace, love and understanding tot gevolg.
Meer Bedrock
- Hoe je door dansen leert los te laten
- Adem in. Adem uit. Hoe je met ademhaling trauma’s en spanning kunt loslaten
- Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten