Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Duurzaamheid Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Isabel van De Naaierij: ‘Er is al genoeg kleding op de wereld’

Wat doe jij als je een gat in je broek hebt of een scheur in je blouse? Weggooien is zonde, maar je brengt een kledingstuk dat kapot is ook niet naar de kringloop. Ga je naar een kleermaker of laat je het item verstoffen achterin je kledingkast? Isabel en Roosmarijn bedachten daar De Naaierij voor: hun duurzame reparatieatelier in Den Haag.

We spraken Isabel over hun kijk op kleding.

Hoe is De Naaierij ontstaan?

“Roos en ik hebben elkaar via Instagram ontmoet. Ik was al naailessen aan het geven en had een atelierruimte nodig. Toen ik er een had gevonden, had ik iemand nodig om deze ruimte mee te delen. Via Instagram reageerde Roos op mijn oproep. Toen we een kopje koffie deden om even te kletsen, kwamen we erachter dat we allebei iets met naaien deden.

Daarna zijn we eerst ‘naast’ elkaar met een eigen bedrijf gaan werken. Omdat we merkten dat we dezelfde idealen en kijk op de fast fashion industrie hadden, vonden we dat we hier iets mee moesten doen. Vooral met het deel dat niemand meer weet hoe je kleding moet repareren. Daarom leren we je dat maar al te graag! En toen was de Naaierij geboren.”

de naaierij
Bron: eigen beeld eigen beeld

De missie van De Naaierij

De missie van Isabel en Roosmarijn is om mensen bewust te maken van de waarde van hun kleding. Daarbij focussen ze zich op kledingreparatie, in plaats van nieuwe dingen te kopen. Isabel: “Bij De Naaierij kun je niet alleen je kleding laten repareren, maar ook leren hoe je dit zelf kunt doen tijdens onze cursussen en workshops. We gebruiken bij het repareren vaak visible mending-technieken, waarbij een kledingstuk door de reparatie vaak nog mooier wordt dan het al was. Zo laten we zien dat kleding een leven heeft gehad en dat deze niet verstopt hoeft te worden.”

Elk kledingstuk heeft een verhaal

Ook vertelt Isabel dat ze bij De Naaierij geloven in het verhaal rondom kledingstuk: “Wij willen laten zien dat het anders kan. Kleding hoeft geen wegwerpproduct te zijn. Het is iets dat ons warm houdt, ons ondersteunt en ons helpt bewegen. Waarom zijn we die waarde dan kwijtgeraakt? Het investeren van geld in een reparatie of het zelf repareren voegt waarde toe aan een kledingstuk, waardoor je er meer zorg voor zult dragen en het niet zomaar zult weggooien.

Wij geloven dat kledingreparatie een van de belangrijkste stappen is naar verandering en vooruitgang. Door blij te zijn met een kledingstuk, het te waarderen en er goed voor te zorgen, voorkom je dat het eindigt bij het afval. Misschien geef je het door of breng je het naar een kledingswap, maar weggooien zal geen optie meer zijn.”

de naaierij 2
Bron: eigen beeld eigen beeld

Vintage kleding en kledingruil

Naast kledingreparaties gebeurt er nog veel meer bij De Naaierij. Zo verkopen Isabel en Roosmarijn ook tijdloze vintage kleding: kleding gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen die je voor altijd in je kast wilt hebben. Door de materialen voel je dat de kledingstukken fantastisch van kwaliteit zijn, waardoor ze lang meegaan en het waard zijn om te repareren als ze stuk gaan. Ook vind je een tweedehands stoffenwinkel in De Naaierij, waar je voor een kleine prijs terecht kan voor de mooiste stoffen om zelf weer iets nieuws van te maken.

Verder organiseren Isabel en Roosmarijn elke twee maanden een kledingswap. Tijdens deze evenementen toveren ze de winkel om tot een swapwinkel, waarbij alle kleding netjes wordt gestreken en op kleur wordt opgehangen. Isabel: “Zo voelt het alsof je in een gewone winkel shopt, maar dan met alleen maar duurzame kleding.”

de naaierij 3
Bron: eigen beeld eigen beeld

Een betere wereld, een gelukkiger mens

“We moeten leren om creatiever om te gaan met kleding: manieren vinden om het bij je te laten passen en opnieuw te dragen. Terug naar het waarderen van kleding zoals vroeger, in plaats van steeds te zoeken naar dat korte moment van een dopaminekick bij een nieuwe aankoop – een gevoel dat toch snel weer verdwijnt.

Zoek de rust in je kleding en je kledingkast. Het doel is niet meer iets nieuws kopen, maar je tijd besteden aan dingen die écht voldoening geven: handwerken, naar buiten gaan, sporten. Dat maakt je echt een gelukkiger mens. Niet die zes polyester topjes die ongedragen in je kast hangen.”

Meer over minder shoppen

Een minimalistischer leven: 5 redenen waarom jij dat ook wil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️